Nous suports per a declarar l'Albufera com a Reserva de la Biosfera

Guardar

Consell Rector Albufera
Consell Rector Albufera

L'Ajuntament de València i la Generalitat continuen sumant suports a la declaració de l'Albufera com a Reserva de la Biosfera. El regidor de Residus, Millora Climàtica i Gestió de l'Aigua, Carlos Mundina, ha destacat que l'"acord històric" aconseguit pels 13 municipis riberencs "va suposar un pas decisiu per a preservar per a generacions futures un patrimoni mil·lenari de valor incalculable".

La Junta Rectora del Parc Natural de l'Albufera, que s'ha celebrat hui, presidida pel conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha donat compte dels avanços en la candidatura que es presentarà davant la Unesco perquè l'Albufera siga declarada Reserva de la Biosfera. En esta reunió també ha participat el regidor de Residus, Millora Climàtica i Gestió de l'Aigua, Carlos Mundina, qui ha informat que després de l'adjudicació a la Fundació Assut del desenrotllament, coordinació de la candidatura s'ha donat impuls a l'expedient que haurà de presentar-se davant la Unesco.

El regidor ha concretat que "tots els servicis municipals implicats estan també treballant en l'aportació de la documentació i estudis necessaris que disposen per a anar completant l'expedient", i ha recordat "la importància de l'històric acord' segellat el passat 12 de setembre en la Llotja de València pels 13 municipis riberencs de l'Albufera (Cullera, Catarroja, Sueca, Algemesí, Alfafar, Silla, Albal, Sedaví, Massanassa, Sollana, Albalat de la Ribera, Beniparrell i València), "que va suposar un pas decisiu per a preservar per a generacions futures un patrimoni mil·lenari de valor incalculable" ha destacat.

El conseller ha apostat per "màxim consens entre tots els sectors" per a aconseguir que el llac de L'Albufera siga declarada Reserva de la Biosfera, i ha destacat que "la unitat en la defensa d'este espai natural ens concernix a tots, sense excepcions i per damunt de sigles polítiques".

En la seua intervenció, el conseller ha ressaltat la importància de mantindre "una relació d'equilibri entre la preservació d'este espai natural, l'activitat econòmica i el gaudi de la ciutadania". En este sentit, ha assenyalat que "és fonamental harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural amb el desenrotllament econòmic i social, sempre a través de la connexió entre les persones i la naturalesa". Per a aconseguir estos objectius, considera essencial que l'entorn "reba els recursos necessaris, incloent-hi els hídrics".

Martínez Mus ha fet valdre el treball del seu departament per a garantir que L'Albufera dispose "de tots els recursos al nostre abast", assegurant l'equilibri ecològic i la qualitat i quantitat de l'aigua necessària per al seu ecosistema. Així mateix, ha garantit que la Generalitat "continuarà col·laborant amb les institucions, la comunitat científica i tots els actors que formen part del parc". En este marc ha recordat la col·laboració amb l'Ajuntament de València per a augmentar la figura de protecció de l'entorn natural, amb l'aspiració que la declaració com a Reserva de la Biosfera es convertisca en realitat.

Respecte als recursos hídrics, del parc natural, que ha arribat a les 45.000 hectàrees, Martínez Mus ha apel·lat a la necessitat d'aconseguir "un acord entre les diferents administracions" per a garantir que el llac de L'Albufera reba l'aigua que marca la llei i ha instat el Govern central a "fer un pas decisiu cap a la protecció i sostenibilitat d'este emblemàtic ecosistema".

De la mateixa manera, ha oferit diàleg al Ministeri de Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a solucionar el problema de la falta d'aigua en el llac. En este sentit, ha recordat l'oferiment de diàleg per part del president de la Generalitat, Carlos Mazón, però també ha demanat "gestos i fets".

Destacats