València

Com serà el Nou Mestalla? Tots els detalls

1 minut

Presentació del nou Mestalla en València/ Foto: Valencia CF

El Nou Mestalla tindrà un cost de 241 milions segons el projecte d'execució, que preveu 70.044 espectadors. Així es recull en el projecte bàsic modificat i d'execució presentat pel València CF a l'ajuntament de la ciutat. Així mateix, este document contempla un estadi amb una capacitat màxima de 70.044 espectadors, segons precisa: 22.007 en la part baixa, 16.648 en la mitjana i llotges, 15.188 en la graderia alta 1 i 16.201 en la graderia alta 2.

L'entitat esportiva va registrar este projecte en el consistori divendres passat, 11 d'octubre, dins del termini establit, que finalitzava l'endemà, el dissabte 12 d'octubre.

Pel que respecta al cost del futur Mestalla, el projecte d'execució, consultat per Europa Press, especifica que el pressupost de l'obra ja construïda "ascendiria a 63 milions d'euros, corresponents a moviments de terres, contencions i estructures de formigó, baix i sobre rasant" i "a les llicències concedides fins a la data i que van habilitar les obres executades hui dia".

Així mateix, exposa que d'obra pendent en el document bàsic es va estimar una quantitat que llançava un pressupost d'execució material --incloent gestió de residus, seguretat i salut, i control de qualitat-- de 121.624.786,99 euros. Esta quantitat, sumada a la part ja realitzava donava una xifra total de 184.624.786,99 euros, afig.

No obstant això, precisa que, "una vegada s'han definit amb major detall les característiques i mesuraments de cadascuna de les partides, hi ha hagut que revisar a l'alça la xifra d'obra pendent d'executar. Així, conclou que el pressupost revisat per a la part pendent d'executar ascendiria a 139.720.639.

Al seu torn, apunta que el pressupost d'execució material, general complet de l'obra ascendiria amb eixa revisió i sumant els 63 milions de la part ja feta a 202.720.639, 21 euros. Finalment, indica que el PAC sense IVA o el pressupost d'execució de contracta final en afegir les despeses generals i el benefici industrial de la construcció ascendix a 241.237.560, 66 euros.

El projecte contempla una construcció de quatre plantes sobre rasant i altres quatre sota rasant sobre una superfície de parcel·la de 69.571 metres quadrats i amb una superfície ocupada de parcel·la de 45.674 metres quadrats. La superfície total construïda sobre rasant se situa en 116.881 metres quadrats i sota ella de 108.101, que en conjunt sumen una superfície total de 224.982 metres quadrats. A més, es contemplen més de 770 places de garatge --195 més 578--.

30 MESOS D'OBRES

El projecte d'execució indica que es preveu una duració de les obres de trenta mesos des de la signatura de l'acta de replanteig i inici d'estos treballs, tenint en compte l'indicat en la llicència concedida que establix este com el termini màxim de duració de la construcció.

El passat 12 de juliol l'Ajuntament de València va concedir al València CF la llicència per a poder reprendre les obres del seu nou camp. Este permís marcava "condicions molt exigents" perquè el club complira amb els terminis de les obres. Així, es donava al club de futbol el termini de tres mesos que acaba dissabte passat per a presentar el projecte d'execució del futur estadi.

Igualment, es contemplen penalitzacions per al València CF si es produïen incompliments en els terminis de construcció del nou camp. L'administració local va precisar també que "les obres hauran d'iniciar-se en el termini màxim de sis mesos", el gener de 2025, i finalitzar-se en el termini màxim de 30 mesos" i "no fins a 42 com demanava" el club de futbol. A més, el consistori ressaltava que "no s'admetran noves interrupcions en estos terminis, excepte causa justificada de força major".

ALTRES USOS

En el projecte d'execució s'assenyala que el Nou Mestalla albergarà altres usos diferents de l'esportiu. Així, arreplega que "com a usos complementaris s'implanten locals en brut en diferents tipologies l'ús terciari de les quals serà definit en posteriors llicències".

L'Ajuntament de València va detallar dimarts passat que no donarà al València CF llicència per al terciari del nou estadi fins que el club de futbol no ingresse en la tresoreria municipal l'import corresponent al poliesportiu de Benicalap. Eixa és una instal·lació pública que ha de crear-se al costat del nou estadi i que ha de costejar l'entitat esportiva com a compensació als veïns d'esta barri de la ciutat.

La quantitat que el València CF haurà d'ingressar en les arques del consistori són 11,2 milions d'euros. Eixos són els diners que costarà construir el poliesportiu de Benicalap segons un recent informe realitzat per la Fundació Esportiva Municipal (FDM) de València amb preus actualitzats i amb l'IVA inclòs.

PISTA D'ATLETISME I NOVA COBERTA

Així mateix, el projecte planteja que l'edifici, amb un projecte complementari, possibilitaria la creació d'una pista d'atletisme sobre la graderia baixa.

Pel que respecta a l'aspecte extern del nou camp de futbol, s'assenyala que "el principal canvi important es produïx en la imatge general" i parla del "desenvolupament d'un nou concepte de façana i coberta que, superposant-se sobre l'estructura ja executada, clarament establix una diferència respecte a l'anterior projecte". En este punt, avança que "seguix una nova filosofia de projecte coherent amb els valors de la nova propietat del club".

"El projecte actual, sense perdre un àpex d'espectacularitat i mantenint una imatge corporativa, recognoscible i elegant, és un edifici més amable amb el seu entorn, més lleuger, obert i ventilat amb una millor relació del visitant amb la ciutat que li envolta", especifica el projecte.

D'esta manera, parla d'"una façana permeable i oberta, construïda per bandes metàl·liques que en conjunt creen una pell curvilínia, paramètrica i tridimensional" que "fa de teló de fons de la imponent presència del conjunt de pilars metàl·lics que sostenen la nova coberta lleugera".

"La nova coberta està concebuda com un sistema integral format de cables tibats i bigues d'acer. És en si mateix un prodigi de l'enginyeria, desenvolupada conjuntament amb SBP Schlaich Bergermann partner, enginyeria estructural de caràcter internacional especialista en la ideació, càlcul i desenvolupament d'estes tipologies estructurals tan singulars", precisa el document.

La nova coberta "és molt més lleugera i lluminosa que la solució inicial", conclou, alhora que diu que s'ha usat "l'última tecnologia en esta mena d'edificis per a salvar unes llums estructurals enormes en tant totes les localitats romanen cobertes".