Així serà el nou bosc urbà de València que connectarà amb la mar

Avança el futur parc de Desembocadura de València. El projecte d'enjardinament de la primera fase estarà finalitzat a la fi de febrer

Guardar

Simulació parc de Desembocadura de València
Simulació parc de Desembocadura de València

Arranca la prolongació de l'antic llit del riu Túria fins a la mar. El projecte d'enjardinament de la primera fase del parc de Desembocadura de València estarà finalitzat a la fi de febrer. De fet, fa poc més d'una setmana es coneixia que l'Ajuntament de València ja ha signat el contracte per a la seua redacció amb Inventario de Arquitectura SL, l'equip guanyador del concurs d'idees que es va llançar per a dissenyar este nou pulmó verd de la ciutat.

Sota el nom de Con(fluir), el futur parc de Desembocadura de València es projecta amb un gran bosc urbà de 100.000 metres quadrats que connectarà amb la mar. Un projecte que contempla, a més, tant la creació de diferents àrees per a ús de la ciutadania, com la creació d'una làmina d'aigua en la zona de la Revolta de Cantarranes.

Una renaturalització de la zona, més que demandada pels veïns, que, per fi, està veient la llum. D'esta manera, la intervenció es realitzarà a partir dels mapes topogràfics antics del riu Túria, intentant recrear les illes que es generaven en la part final, i respectant la biodiversitat lligada al llit fluvial.

Com ha destacat el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de València, Juan Giner, "esta iniciativa, que va començar amb l'inici de la Capitalitat Verda Europea, suposarà ampliar en més de 100.000 metres quadrats les zones verdes de la nostra ciutat, però també completar l'últim tram del Jardí del Túria perquè tinga eixa continuïtat amb la mar".

Simulació parc de Desembocadura de València
Simulació parc de Desembocadura de València

Tal com es va informar en el seu moment, l'equip Inventario de Arquitectura SL va plantejar una sèrie de millores en el contracte inicial, com un conjunt d'obres complementàries per a ampliar l'àmbit previst, en espais adjacents, amb l'objectiu de millorar la connexió del parc. Així mateix, s'ha inclòs també la coordinació amb el Port de València en la definició de les actuacions a realitzar sobre les estructures existents en l'actual desembocadura i dels límits entre el parc i la zona terciària del port. I, també s'inclou la realització d'un reportatge fotogràfic especialitzat per a una millor comunicació i difusió dels treballs.

L'import del contracte per a la redacció del projecte arriba al milió d'euros (826.446,28 € de licitació més 173.553,72 euros corresponents al 21% d'IVA). Per part seua, les obres en si suposaran una inversió total superior als 16 milions d'euros.

Una vegada conclosa la redacció del projecte, els diferents serveis municipals implicats en l'actuació ―Cicle Integral de l'Aigua, Mobilitat, Jardins i Projectes Urbans― hauran de verificar-ho, per la qual cosa es calcula que el pla quedarà aprovat definitivament en el termini d'un any.

Finalment, cal destacar que la zona de Natzaret serà una de les peces clau del projecte d'este parc, ja que patirà un procés de regeneració una vegada finalitzen els treballs. En concret, es preveu unir este poblat marítim, el port de València i la resta de la ciutat que, fins ara, ha estat aïllat del nucli urbà de la capital del Túria.

Altres projectes de renaturalització

Un altre dels projectes pendents per a la ciutat és la renaturalització del nou llit del riu Túria de València per a crear un cabal ecològic que connecte amb la mar després de més de 50 anys. Així, el mes de maig passat, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va licitar per 287.462 euros la redacció del projecte de connectivitat fluvial, un cabal ecològic de més de 10 quilòmetres que unirà l'Albufera amb el Parc Natural del riu Túria.

Com s'establix en el plec de condicions, el projecte de naturalització del Túria preveu la creació d'un cabal ecològic permanent fins a la mar "que permeta mantindre els diferents ecosistemes existents en els cursos fluvials de les conques mediterrànies, i que permeta el lliure pas de les espècies i la distribució natural de sediments i biota".

Per a això, serà imprescindible que el llit dispose d'un cabal mínim d'aigua permanent – s'ha fixat en 400 litres per segon –. D'esta manera, per a assegurar este cabal, es planteja que la major aportació d'aigua provinga de les aigües tractades de la depuradora de Pinedo. Així, serà necessari comptar amb una infraestructura que tinga capacitat suficient per a realitzar eixe transvasament d'aigües durant uns sis quilòmetres de longitud: des de la depuradora de Pinedo fins a l'assut de Repartiment.

Una actuació de gran envergadura que afectarà els termes municipals de Quart de Poblet, Mislata, Xirivella i València ciutat, i que contemplarà, a més, altres treballs de restauració fluvial, que consistiran en l'eliminació d'espècies exòtiques invasores i la posterior plantació de vegetació autòctona de la ribera.

Cal recordar que el nou llit del riu Túria es va construir per a protegir la ciutat de València enfront d'inundacions com la de 1957. Des de llavors, este llit està pràcticament sec la major part de l'any, a excepció del tram de la V-31 i la seua desembocadura. Així mateix, es tracta d'una infraestructura dura que trenca la línia de renaturalització que ha estat duent a terme la capital del Túria en els últims anys. En este sentit, la licitació d'este projecte suposa seguir tenyint de verd esta zona del sud de la ciutat.

Destacats