Les farmàcies són, sempre, una peça clau dins del sistema sanitari públic, però no hi ha dubte que, en aquests temps de crisi sanitària, són encara més imprescindibles. I és que no només dispensen medicaments, sinó que han posat en marxa una sèrie de serveis de suport als col·lectius més vulnerables. Aquest és el cas del lliurament de fàrmacs a domicili o de la iniciativa 'Mascarilla-19'. València Extra ha parlat amb Vicente Colomer, Secretari vocal de Farmàcia Comunitària del MiCOF (Muy Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos de València), que ens ha explicat el seu funcionament, a més d'algunes de les principals reivindicacions.
Demanen que el servei de medicaments a domicili s'incloga dins de Pla d'Ajuda i Coordinació Municipal
A proposta del Col·legi de Farmacèutics, la Conselleria de Sanitat anunciava la posada en marxa del servei de medicaments a domicili per a aquelles persones majors de 60 anys, que entren dins del grup de risc. Per això, s'ha habilitat el telèfon 900 362 236 i el correu electrònic [email protected] perquè aquest col·lectiu puga sol·licitar el servei. Així, el lliurament es realitzarà en un termini de 24 a 48 hores, en horari laboral, gràcies a l'acord subscrit amb les entitats col·legials.
En aquest punt, Vicente Colomer ha ressaltat que és important que "es faça un ús raonable d'aquest servei per a no col·lapsar-lo". I és que cal tindre en compte que, "encara que en molts municipis aquest servei s'inclou dins del Pla d'Emergències i, per tant, el personal encarregat del repartiment de menjar a domicili o d'assistència, també realitzen aquesta labor, la veritat és que, per exemple, a la ciutat de València són els mateixos farmacèutics els qui han de portar els medicaments als diferents domicilis".
Així, per a agilitzar aquest tràmit, tan sols a la província de València, "s'ha establit un call center que es posa en contacte amb la persona que ha sol·licitat el servei per a, sempre que siga possible, assignar-li la farmàcia de referència o si no la més pròxima per a evitar llargs desplaçaments". No obstant això, des del MiCOF es demana a la Conselleria de Justícia que s'incloga aquest servei com a part essencial en el Pla d'Ajuda i Coordinació Municipal perquè siga eixa organització qui efectue els repartiments.
I és que com explica Vicente Colomer, "en aquests moments, moltes farmàcies no compten amb els mateixos recursos humans. De fet, se sol treballar per torns perquè els diferents equips no es creuen i evitar un contagi de tot el personal, en el cas que es detectara Covid-19 en algun dels grups". És per aquest motiu que "utilitzar aquest servei quan no es compte amb més ajuda, així com comptar amb els equips assistencials de cada ajuntament és necessari perquè el lliurament de medicaments a domicili arribe a totes les persones que el necessiten, reduint l'exposició del personal farmacèutic".
En l'actualitat, a la província de València, s'han comptabilitzat dues farmàcies que han hagut de tancar per contagi de coronavirus, mentre que, en unes altres, s'ha registrat alguns casos. El personal farmacèutic, de la mateixa manera que el personal de comerços o el cos de policia, estan exposats al virus. Per això, comptar amb aquesta mena d'ajuda per part del govern valencià és fonamental per a reduir el risc. No obstant això, "són moltes les queixes que ens arriben per falta de material de protecció".
"Les farmàcies comunitàries estem treballant de valent"
Guants, màscares, pantalles de protecció en els taulells... Tot és a càrrec de les diferents farmàcies. "No ens està arribant material sanitari de protecció", apunta Vicente Colomer. "Tenim clar que no correm el mateix risc que els metges o els farmacèutics hospitalaris, però nosaltres també estem exposats. Als farmacèutics comunitaris no se'ns considera personal sanitari i, per tant, el material de protecció depén de si hem estat previnguts o de si podem aconseguir-ho pels nostres mitjans. Ens sentim desprotegits". Una situació que demanen que canvie perquè, encara que són conscients de la situació actual, "hi ha personal farmacèutic que s'ha contagiat".
No obstant això, continuen oferint el millor servei a la ciutadania. Doncs a la iniciativa de medicaments a domicili també cal sumar la protecció que realitzen a les dones víctimes de violència de gènere després d'adherir-se a 'Mascarilla-19'. Així, quan es pronuncien aquestes paraules en qualsevol farmàcia de la Comunitat Valenciana, s'activa el protocol de seguretat per a garantir la protecció de la víctima. Sens dubte, una via de fuita essencial per a les víctimes de la violència masclista, que "a la província de València, ja s'ha activat en diverses ocasions tant de manera presencial, com a telefònica".
Així mateix, com conta Vicente Colomer, "també hem proposat a la Conselleria de Sanitat la possibilitat que els fàrmacs hospitalaris els puguem rebre a les farmàcies perquè els pacients no hagen de desplaçar-se fins als hospitals. Li ho hem oferit de manera completament gratuïta, i estem a l'espera que ens done una resposta". "Amb això vull dir que les farmàcies, igual que els sanitaris, el personal de neteja o de supermercats, estem treballant de valent". Per això, utilitzar de manera raonable totes aquestes eines és fonamental per a continuar garantint aquests serveis de suport a la ciutadania.