No al PAI de Benimaclet Est. Les diferents plataformes del barri, com Cuidem Benimaclet o l'Associació Veïnal, el tenen clar. No donaran el seu suport al projecte urbanístic presentat per Metrovacesa que, diuen, no contempla les peticions veïnals resultants dels processos participatius del barri i que, a més, no mantindria Benimaclet com "una zona de transició a l'horta protegida d'Alboraia", sinó, tot el contrari, actuaria com una barrera.
El PAI de Benimaclet, proposat per Metrovacesa, proposa, entre altres qüestions, la construcció de 1.345 habitatges – el 30% de VPO -, repartides en dues torres, que podrien arribar a les 30 altures, i amb una reserva de 220.217 metres quadrats per a sòl dotacional públic. La resta dels blocs, que se situaria en la zona més pròxima al nucli urbà, tindrien al voltant de 8-10 altures.
Una construcció en altura que, durant la presentació del projecte, l'empresa promotora va defensar que "afavoriria l'aparició d'una gran zona verda central, que incorporaria pistes obertes, un camp de futbol o horts urbans", així com la creació d'un jardí perimetral perquè actue com a barrera acústica enfront del continuat trànsit de la Ronda Nord.
No obstant això, aquesta proposta no ha agradat a una àmplia majoria dels veïns i veïnes del barri. De fet, la plataforma Cuidem Benimaclet ja ha presentat més de 2.000 signatures demanant la seua paralització, i ha organitzat diferents accions reivindicatives en les quals sempre compta amb un gran èxit de participació. Des del col·lectiu asseguren que "el barri no necessita ni pot assumir més habitatges. Ens trobem en risc de col·lapse poblacional. Per això, no existeix cap argument, més enllà de l'econòmic, que justifique la construcció de 1.345 nous habitatges".
Per aquest motiu, des de Cuidem Benimaclet continuen demanant la desclassificació del sòl del PAI Benimaclet Est perquè "no es puga construir amb finalitats lucratives". I és que, a més, com han reiterat en nombroses ocasions, "la construcció de 1.345 habitatges suposa un desastre ecològic per a la zona de transició d'horta que, actualment, suposa el sòl no urbanitzat de Benimaclet".
Així, la rebaixa de l'edificabilitat del PAI; la integració dels nous habitatges dins de l'estructura del barri que, a més, no impedisquen la comunicació amb l'horta; i l'augment del percentatge d'habitatges socials són les reivindicacions més urgents que reclamen els veïns i veïnes de Benimaclet.
De fet, l'augment del percentatge d'habitatges protegits a un 40%, així com la reducció de les altures dels edificis i del nombre d'habitatges van ser unes propostes que ja es van posar damunt de la taula tant per l'alcalde de València, Joan Ribó, com per Compromís. És per aquest motiu pel qual les plataformes i associacions del barri no entenen per què, des de l'àrea de Desenvolupament Urbà, se segueix avant amb aquest projecte.
En aquest sentit, fan una crida a l'equip de govern perquè treballe de manera coordinada i es paralitze l'actual PAI de Benimaclet.