El servici Devesa-Albufera amb l'ajuda del servici de gestió sostenible de residus urbans, ha escomés els treballs de neteja de l'àrea de reserva de la platja i dunes de la Punta, una acció dirigida a afavorir la nidificació d'aus amenaçades, com el corriol camanegre, la carregada o la mongeta. «Es tracta d'una tasca molt important per a garantir la reproducció de la fauna protegida, quasi vital per a aquestes aus que ponen els ous en les nostres platges», ha explicat el vicealcalde Sergi Campillo, titular de l'àrea.
Els treballs del servici Devesa-Albufera es van realitzar els passats dies 7 i 8 de febrer, en els que es va procedir a netejar l'àrea de reserva de la platja i dunes de la Punta, en el Parc Natural de l'Albufera, prèvia a l'inici del període de nidificació dels ocells litorals que utilitzen esta platja, com el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), la carregada (Glareola pratincola) o la mongeta (Sternula albifrons), totes elles catalogades com a vulnerables en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçada.
La platja de la Punta es localitza en l'extrem sud de les platges de la Devesa de l'Albufera al terme municipal de València, al nord de la Gola del Perellonet. Pel seu alt grau de naturalitat i representativitat d'hàbitats dunars, així com la presència de fauna i flora amenaçada, té la consideració d'àrea de reserva, una figura que suposa el màxim nivell de protecció, d'acord amb les disposicions del Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural de l'Albufera.
Entre els objectius de gestió del medi natural realitzats per l'Ajuntament de València a la Devesa de l'Albufera «es troba el condicionament de les platges naturals per al seu ús per part d'aus amenaçades, principalment mitjançant la retirada dels residus plàstics acumulats pels temporals de mar ocorreguts durant l'hivern», ha assenyalat el vicealcalde Sergi Campillo. «A causa de l'alt valor ambiental d'aquest espai i a la necessitat d'assegurar el compliment de la seua funció com a zona reproducció d'aus amenaçades, així com de descans i alimentació d'una altra fauna durant l'hivern, l'accés a aquest tram de platja es troba restringit, i tots els treballs destinats a adequar les platges es realitzen durant el mes de febrer i de manera manual, ja que no està permés l'ús de mitjans mecànics», ha explicat el també regidor d'Ecologia Urbana.
Gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de València i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través dels mitjans disponibles pel Parc Natural de l'Albufera, s'han retirat manualment 7 m3 de fems depositats en aquesta platja pel mar durant els últims mesos.
Amb aquests treballs manuals i selectius, és possible retirar tot tipus de plàstics, bidons, metalls, arts de pesca i altres residus, i mantindre a les platges restes orgàniques aportades per l'onatge. Els restes orgàniques complixen una funció imprescindible a les platges, originant xicotets hàbitats pioners i embrionaris de dunes, i retenint l'arena. Al mateix temps, suposen elements que afavoreixen la nidificació i supervivència de la fauna autòctona, especialment el corriol camanegre, la població del qual ha crescut a les platges de l'Albufera en els últims dos anys, veient-se beneficiada de les mesures de manteniment d'aquestes restes.