El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) obri al públic l'exposició ‘Felicitat/Infelicitat’, fruit del IV Premio Internacional de Carteles MAKMA, al qual es van presentar més de 700 propostes de tot el món.
Així, a partir de demà dijous, 25 de gener, la Sala Alta del museu de la Diputació de València acull l'exposició que alberga les 50 obres finalistes, entre les quals es troben les tres premiades. Álvaro Díaz, amb la seua obra ‘La felicidad está en ti’, ha aconseguit el primer premi dotat amb 5.000 euros, i Alba Ramiro i Daniela Díez han obtingut un accèssit de 1.000 euros cadascun, pels seus treballs ‘Abraçada’ i ‘Agridulce’.
Les obres que conformen ‘Felicitat/Infelicitat’ estan repartides en set àrees temàtiques: signes, smileys, objectes, subjectes, lúdics, semblants i grafies. Totes elles giren entorn del desconcert que provoca la cerca de la felicitat, a causa de les seues múltiples maneres d'aconseguir-la, i que els participants han plasmat en els seus cartells utilitzant diverses vies expressives, on tan prompte preval el gràfic com la tipografia i fins i tot la imatge fotogràfica.
El jurat compost pel dissenyador gràfic, il·lustrador i artista plàstic, Pep Carrió; l'artista i Premi Nacional d'Arts Plàstiques 2013, Carmen Calvo; el catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, Antonio Ariño; el cap d'Exposicions del MuVIM, Amador Griñó, i Ismael Teira, de l'equip de direcció de MAKMA, revista d'arts visuals i cultura contemporània, va ser l'encarregat de la selecció de les obres guanyadores i de les finalistes.
El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha assenyalat que “tenim uns museus de primer nivell que són molt més que contenidors culturals, convidant a reflexionar sobre els temes d'actualitat sense cap mena de condicionant i sobre la base de la pluralitat”.
L'artista guanyador, Álvaro Díaz, comenta que “se'ns ven constantment la idea que la felicitat és sinònim de consum i d'eleccions personals, però s'oblida que el poder pensar en això és una qüestió de privilegis”. Així mateix, al·ludint a la seua obra premiada, assenyala que “la premissa que ‘La felicitat està en tu’ és una invitació a qüestionar-nos el com i el per què se'ns proposa assumir que la felicitat depén de nosaltres i dialoga irònicament amb la il·lustració”.
Per part seua, Alba Ramiro explica que la seua proposta s'assenta en el fet de “atendre la sensació reconfortant de compartir una emoció, encara que esta siga de tristesa. Es tracta de comprendre l'abraçada com un gest tendre on pot conviure esta contradicció: un lloc amable on escoltar l'emoció aliena i pròpia des de la cura”.
Daniela Díez afirma que en la seua obra va decidir “representar la felicitat com una cosa fràgil i delicada, jugant amb elements com el paper i la trituradora, sent el paper un material vulnerable a trencar-se i deteriorar-se”. En este sentit, apunta que la seua intenció era “transmetre que els estats d'ànim són efímers i volubles, per un moment estan intactes i al següent es trituren i transformen, i que també poden recompondre's unint de nou eixos frangments de trencaclosques que conformen els diversos estats i sentiments de l'ésser humà”.