Un piano en el hall de l'Hospital La Fe avançarà en la humanització de l'espai

Durant tot l'any, el piano de 'Músicos por la Salud' sonarà diàriament amb microconcerts

Guardar

Piano a l'Hospital La Fe - Músicos por la Salud
Piano a l'Hospital La Fe - Músicos por la Salud

El Departament de Salut La Fe dona cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària, a més de 30.000 persones a través de l'Hospital de la Fe, 12 centres de salut, 8 consultoris auxiliars i 4 centres d'especialitats. Des del seu naixement, aquest departament s'ha consolidat amb un equip professional centrat en la qualitat, l'accessibilitat, la reducció dels temps d'espera i la incorporació de la tecnologia al servei de l'atenció sanitària per a estar prop de les persones.

Sens dubte, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ja és un centre de referència per a l'assistència clínica, la investigació i la docència, però si hi ha alguna cosa que ho caracteritza és la seua aposta per la humanització de l'experiència sanitària. Dins del programa 'Hospital Amable', que es va incloure en el Pla Estratègic de la Gerència, s'han anat desenvolupant accions que no només faciliten l'estada a l'hospital, reduint l'ansietat o l'estrés en alguns pacients, sinó que, a més, s'han dissenyat espais amables que han aconseguit portar eixe concepte d'humanització a la seua màxima expressió.

Així mateix, amb la creació de la Comissió d'Humanització s'han desenvolupat actuacions al centre hospitalari que han facilitat accessos, han acurtat estades i han simplificat processos en benefici de la salut de les persones. Un treball en el qual s'han involucrat tant pacients i personal sanitari, com diferents entitats i ONG que, amb les seues propostes, contribueixen a generar un espai molt més pròxim.

'Músicos por la Salud' instal·la un piano a l'Hospital La Fe
'Músicos por la Salud' instal·la un piano a l'Hospital La Fe

Prova d'això és el treball realitzat per Juegaterapia, amb la creació d'un jardí al terrat perquè juguen els menors hospitalitzats o el TAC pediàtric convertit en una autèntica selva africana plena d'animals. I a aquestes accions cal sumar la tasca que, cada dia, es duu a terme des de PayaSOSpital, que inunden de riures i alegria les habitacions dels hospitals o, per exemple, 'Músicos por la Salud', que amb el projecte 'Pianos per la Salut' s'han proposat omplir de música les estades hospitalàries.

Així, l'Hospital La Fe de València acollirà, durant tot l'any, un piano de cua Kawai – cedit per Clemente Pianos – que s'ha instal·lat al hall on tindran lloc microconcerts de pianistes professionals, professorat i alumnat dels centres d'ensenyament de la Comunitat Valenciana. Un piano que ja s'ha estrenat en l'acte inaugural comptant amb la participació del Duo Evocación, format per la soprano ucraïnesa Olha Viytiv i el pianista valencià Hilario Segovia.

D'aquesta manera, durant tot l'any, pianistes i professionals de la música se citaran amb el piano de l'Hospital La Fe, formant part d'una programació diària per a aconseguir avançar en la humanització i la millora de l'experiència del pacient. Per descomptat, com han explicat des de 'Músicos por la Salud', "aquest piano també estarà disponible per a sanitaris del centre. Tan sols serà necessari inscriure's per a participar en la programació diària i convertir-se en 'pianistes per la salut'".

Amb el llançament d'aquest nou projecte, La Fe es converteix en el segon hospital de la Comunitat Valenciana i el tercer a nivell nacional a comptar amb un piano en les seues instal·lacions.

Qui són 'Músicos por la Salud'

Carmen va estar prop d'un any hospitalitzada a causa del càncer. "Van ser mesos d'incertesa, angoixa i desconsol, en un espai on el temps passava lent i l'ambient és fred i solitari", destaca Guillermo Giner, el seu fill, i fundador de 'Músicos por la Salud'. Després d'aquesta llarga malaltia i el seu tractament, va morir. Així, en 2015, 'Músicos por la Salud' naix en homenatge a Carmen.

Des de llavors, aquest projecte ha anat creixent i, en l'actualitat, és present en 60 hospitals i 215 centres sociosanitaris, amb 1.580 músics adherits i 420.000 persones beneficiades. Així mateix, ha posat en marxa diferents programes dirigits a persones amb diversitat funcional, demència o Alzheimer i, durant la pandèmia, va organitzar #LaCanciónMásImportante comptant amb la participació d'artistes com Pablo Alborán, Amaral, Leiva, Rozalén, Álex Ubago, Dani Martín, Vanesa Martín o Ismael Serrano.

Des de 'Músicos por la Salud' reivindiquen, ara, la inclusió de les arts, especialment de la música, en l'àmbit sociosanitari, seguint així la recomanació de l'OMS d'aplicar polítiques que incorporen les arts en aquests espais.

Arxivat a:

Destacats