València

El Museu de les Ciències acollirà activitats gratuïtes sobre astronomia

El Museu de les Ciències de València llança una tardor plena d'activitats gratuïtes sobre astronomia i divulgació científica

1 minut

Sesions d'astronomia a l'Hemisfèric

El Museu de les Ciències de València ha anunciat una sèrie d'activitats gratuïtes per a esta tardor, amb un enfocament en l'astronomia, la divulgació científica i la figura de Ramón y Cajal. Estes iniciatives inclouen observacions astronòmiques amb telescopis, xarrades impartides per experts en diversos camps i la commemoració de dates importants en el calendari científic. Les activitats estan dissenyades per a atraure a persones de totes les edats interessades en la ciència i són d'accés lliure.

Dia Internacional de la Cultura Científica i observació solar

El primer gran esdeveniment tindrà lloc el 28 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Cultura Científica, data que commemora l'emissió del primer capítol de la famosa sèrie de divulgació científica Cosmos, de Carl Sagan. En honor a este dia, la Ciutat de les Arts i les Ciències ha organitzat una observació solar gratuïta i guiada. D'11.00 a 13.00 hores, en el passeig de Xiprers, al costat de la porta oest del Museu de les Ciències, els i les assistents podran descobrir alguns dels fenòmens més impressionants del Sol, com les taques solars en la fotosfera i les protuberàncies de la cromosfera.

Este esdeveniment busca acostar al públic general la importància de la ciència en la vida quotidiana, destacant aspectes fascinants de l'astre rei, com la seua temperatura, composició i estructura. Guiats per experts, els assistents podran gaudir d'una experiència única en la qual aprendran més sobre el Sol i les seues característiques.

Conferències del cicle 'Actualitat'

El dijous 3 d'octubre, el cicle 'Actualitat' donarà principi amb la conferència 'El paper de l'Antàrtida en el clima global', impartida per Carlota Escutia Dotti, investigadora de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient. La xarrada, que se celebrarà a l'Auditori Santiago Grisolía a les 19.00 hores, abordarà l'impacte de l'Antàrtida en els patrons climàtics del planeta i la seua rellevància en l'estudi del canvi climàtic.

El 4 d'octubre, se celebrarà l'inici de la Setmana Mundial de l'Espai amb la conferència titulada 'Descobrint el Cosmos. Iniciant a l'Astrofotografia de Cel Profund', impartida pel fotògraf Jesús Manuel García Flores. Posteriorment, s'inaugurarà l'exposició 'AstroCiutat', que exhibirà les deu fotos guanyadores del concurs organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències. Esta activitat promet ser una immersió visual en l'univers, ideal tant per a aficionats com per a experts en astrofotografia.

El cicle d''Actualitat' continuarà el 31 d'octubre amb la celebració del Dia de la Matèria Fosca, en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), i es tancarà el 4 de desembre amb una xarrada sobre l'observació d'incendis forestals mitjançant teledetecció espacial, a càrrec d'Emilio Chuvieco, catedràtic de la Universitat d'Alcalá de Henares.

Museu de les Ciències de València

Observacions astronòmiques i més conferències

Les observacions astronòmiques es reprendran el 10 d'octubre, de 21.00 a 22.00 hores, al Jardí d'Astronomia de l'Umbracle. L'esdeveniment permetrà a les persones participants observar la superfície lunar i els anells de Saturn a través de cinc telescopis instal·lats per a l'ocasió. Estes activitats, obertes al públic, busquen encuriosir pel cosmos i fomentar l'interés per l'astronomia.

El programa de tardor també inclou una sèrie de conferències dedicades a l'astronomia, entre les quals destaquen:

  • El 7 de novembre, Iván Martí Vidal i Vicent J. Martínez, professors d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, impartiran la conferència 'Supernoves animades d'ahir i de hui: de Jerónimo Muñoz a l'energia fosca'.
  • El 14 de novembre, Adriano Campo Bagatín, catedràtic de la Universitat d'Alacant, parlarà sobre 'La missió espacial Hera. Després del deixant de Dart: Què sabem sobre el risc d'impactes sobre la Terra?'.
  • El 28 de novembre, Andrés Moya, investigador d'excel·lència CIDEGENT a la Universitat de València, tancarà el cicle amb la xarrada 'Cúmuls estel·lars, les tribus de les galàxies'. Esta conferència anirà seguida d'una observació astronòmica amb telescopis.

Homenatge a Ramón y Cajal

Un altre dels moments destacats serà l'homenatge a Ramón y Cajal, un dels científics més importants en la història d'Espanya, en el 90é aniversari de la seua defunció. El 17 d'octubre, se celebrarà una taula redona en la qual participaran destacats investigadors de l'Institut Cajal, com el doctor Juan Andrés De Carlos Segòvia i la doctora Laura López-Mascaraque, els qui debatran sobre la vida i llegat del científic que va revolucionar l'estudi del sistema nerviós.

Moderada pel divulgador científic Pere Estupinya, la taula redona també comptarà amb la participació del doctor Santiago Ramón y Cajal, descendent directe del Nobel, qui oferirà una perspectiva familiar i metgessa sobre la seua figura.

Totes estes activitats es duran a terme a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, amb entrada lliure per al públic, consolidant a València com un epicentre del coneixement científic i la divulgació.