Una multitudinària manifestació pren València davant la crisi de l'habitatge

Reivindiquen un habitatge digne, la defensa del territori i la regulació que "evite la turistificación"

Guardar

Manifestació 'Valencia no està em venda'
Manifestació 'Valencia no està em venda'

Una manifestació multitudinària, convocada per la plataforma 'València no està en venda', ha pres, este dissabte, els carrers de València en defensa del dret a l'habitatge, però també per a exigir una regulació que evite la turistificació, així com topar els preus de lloguer: "Ens estan expulsant de la ciutat".

Sota el lema 'València s'ofega' que rememora la riuada que va inundar la ciutat en 1957, el moviment València no està en venda --integrat per prop de 200 col·lectius i associacions-- ha reivindicat l'accés a l'habitatge digne, la defensa del territori i la regulació que "evite la turistificació".

La manifestació, que s'ha iniciat a les Torres de Serrans i ha finalitzat en la plaça de l'Ajuntament, ha estat marcada per càntics com 'Foc, foc, foc a l'especulació',  'Ser casolà no és una professió', 'Tourist go home' o 'Un turista més, una veïna menys', així com uns altres en els quals han reclamat la dimissió de la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez.

Així mateix, els manifestants han fet sonar claus de pisos com a protesta i han portat pancartes com a 'PiS.O.S A.C.A.B (All caseros are bastard)', 'Voltors i gavines, a fons ens exploten', 'La ciutat per a qui l'habita' o 'El capitalisme és el càncer que mata barris'.

María Alandes, una de les portaveus de València no està en venda i integrant del col·lectiu LaMataObras, ha afirmat que, actualment, "la majoria d'habitatge" es lloga a València a persones del nord d'Europa, mentre que "el 30 % de l'habitatge que es compra" ho fa "capital estranger i especuladors".

"Estan carregant-se València. Estan venent tota la ciutat a fons especuladors i volem una ciutat per al seu veïnat", ha asseverat, al mateix temps que ha lamentat que això és una cosa que ocorre en "tota la ciutat". "Ens estan expulsant de la ciutat. La gent se n'ha d'anar a viure als pobles pròxims, on també està apujant el preu de l'habitatge", ha alertat.

Per això, entre les seues reivindicacions demanen la "prohibició absoluta" dels habitatges turístics, inclosos els baixos, ja que ha advertit de la construcció d'"hotels horitzontals", i ha rebutjat augmentar les construccions, ja que "hi ha molt d'habitatge que està buit", per la qual cosa advoquen per "aprofitar-ho".

En este sentit, ha estimat que a València hi ha "al voltant de 57.000 habitatges buits". "Només en el centre, el 40% de l'habitatge està buit. I en alguns punts, com en el barri del Cabanyal, succeïx el mateix i al voltant del 40% està buit", ha recalcat.

PUJADA DEL 117% DEL LLOGUER DES DE 2015

Per part seua, Alba Font, una de les portaveus de València no està en venda, ha esmentat altres reivindicacions, com que es declare la ciutat com a zona tensada per a "fer efectiva" la regulació dels preus del lloguer, ja que ha posat l'accent que, des de 2015 fins a l'actualitat, el preu del lloguer ha pujat "un 117%" a la ciutat; així com la paralització de desnonaments sense alternativa residencial, entre altres.

"València està saturada, s'està ofegant i necessita un canvi dràstic i complet de visió i model de ciutat", ha asseverat, al mateix temps que ha defensat que s'ha de "deixar d'apostar pel sector turístic com el model principal econòmic".

Consultada per una possible vaga en cas que no es complisquen les reivindicacions, Font ha apuntat que existixen "moltes veus diferents" dins dels col·lectius que formen València no està en venda, per la qual cosa hauran d'analitzar-ho, però ha precisat que, "si les reivindicacions i les demandes no es veuen complides, caldria veure des dels barris quines solucions es poden trobar".

Per part seua, Pablo Ramos, també portaveu de València no està en venda, ha sostingut que "la ciutat és per a qui l'habita" i ha lamentat que actualment les persones "no poden viure en les seues pròpies ciutats". "Reivindiquem bàsicament la defensa del territori, el dret a l'habitatge i en contra d'esta turistificació massiva que vivim", ha expressat.

En este sentit, ha qualificat la situació dels preus d'habitatges en lloguer com a "límit" i ha censurat que "es lloguen zulos a preus impagables" i els joves gasten "el 80% del salari a pagar un lloguer". No obstant això, ha precisat que esta situació afecta "per igual" a persones de totes les edats.

"ANGOIXA"

Entre els manifestants, han assistit pares amb els seus fills perquè veuen la situació de l'habitatge com "una angoixa", ja que, malgrat tindre treball, als joves "mai els arribarà per a independitzar-se". En la mateixa línia, Laura ha lamentat que "el lloguer està terriblement impossible i comprar un pis també", per la qual cosa ha instat que esta situació "pare ja".

Per part seua, Marc ha advocat per la unió i l'organització, davant el "desmesurat" problema de l'habitatge i l'augment de pisos turístics; mentre que el seu acompanyant en la marxa, Milo, ha exemplificat que en el seu edifici únicament viuen dues persones, mentre que la resta són immobles per a turistes. Sobre les perspectives de futur, han coincidit que són "dolentes", encara que Marc ha apuntat que espera que el Govern "intervinga i que es regule el sistema d'habitatge, o l'única cosa que farà serà anar a pitjor".

COMPROMÍS CENSURA LA "INVASIÓ" DE PISOS TURÍSTICS

Representants polítics també han assistit a la manifestació, com la portaveu de Compromís per València, Papi Robles, qui ha avançat que el seu grup portarà al Ple del consistori, en forma de moció, les propostes de l'organització de la manifestació, perquè consideren que són "molt positives", entre les quals ha citat la prohibició de la creació de més apartaments turístics: "Ens estan envaint".

Robles ha advocat per limitar el preu de lloguer a València, que està "completament desbocat" i s'ha preguntat "a què està esperant" el president de la Generalitat, Carlos Mazón. "Per què no ho volen fer? Segurament perquè tenen més interessos juntament amb els especuladors que amb la gent de la ciutat", ha assenyalat.

Així mateix, ha instat el Govern central a "apropiar-se" dels habitatges de la Sareb perquè "la ciutadania els necessita". "Estem tardant ja a posar tots eixos habitatges a la disposició de les persones que tenen dret a accedir a un habitatge", ha insistit.

PSPV, CONTRA COMPRES ESPECULATIVES

Per part seua, el portaveu del PSPV-PSOE a València, Borja Sanjuán, ha acusat Mazón i a l'alcaldessa de València, María José Catalá, de "decidir que la llei d'habitatge no s'aplique a València i això està costant que molts joves i no tan joves hagen d'abandonar els barris on han crescut", al mateix temps que els ha urgit a intervindre "en contra de les compres especulatives", que són el 70% de les quals es fan a la ciutat. Per això, ha avançat que el PSPV proposarà que a València estiga prohibit comprar un habitatge "si no és per a residir".

Qüestionat sobre si el Govern central pot prendre mesures, Sanjuán ha afirmat que "tots poden fer sempre més coses", però ha insistit que Catalá i Mazón "no volen exercir les competències en habitatge". "Ells estan còmodes en un entorn d'especulació de rendistes, és el seu entorn", ha emfatitzat.

"Tots han de fer més i tots han de fer autocrítica, però el primer és que cadascun es pose del costat correcte de la història; i el costat correcte de la història és estar amb tota esta gent, amb la gent que no vol abandonar la seua ciutat perquè hi haja un fons d'inversió que li estiga tirant del seu barri", ha manifestat.

Destacats