El monument a Sorolla tornarà a la platja del Cabanyal 90 anys després per a "recuperar la llum de Sorolla a València"

La peça arquitectònica es va inaugurar en 1933 i va ser destruïda per la riuada del 57 a causa del procés de degradació en el qual es trobava

Guardar

El monumento a Sorolla volverá a la playa del Cabanyal 90 años después para “recuperar la luz de Sorolla en València”
El monumento a Sorolla volverá a la playa del Cabanyal 90 años después para “recuperar la luz de Sorolla en València”

La ciutat de València recuperarà el monument en homenatge a l'artista Joaquín Sorolla quasi 100 anys després de la seua inauguració en 1933. Es tracta d'una gran peça arquitectònica en forma de tribuna elevada amb vista al mar que va ser dissenyada per Mariano Benlliure, però que, després d'un procés de degradació que va durar dècades va ser destruïda finalment en 1957 com a conseqüència de la gran riuada que va inundar la capital valenciana.

Ara, l'Ajuntament de València, a través del servei de Patrimoni Històric i Artístic, ha iniciat els tràmits per a reconstruir este monument i preveu reinaugurar pròximament la figura en record al gran pintor de la llum. És per això que el consistori va encarregar al Servei d'Investigació Arqueològica Municipal (SIAM) un informe sobre l'estat actual de les peces que conformaven esta peça i els primers resultats han sigut presentats hui en el Museu de la Ciutat després d'haver sigut exposats en l'XI Congrés Geològic d'Espanya celebrat a Àvila.

En concret, va ser a la fi del passat 2023 quan la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals va sol·licitar al SIAM l'elaboració dels estudis previs sobre el monument que s'alçava en record de Sorolla en El Cabanyal. L'encàrrec va incloure la realització de l'inventari i la catalogació de les peces que integraven el conjunt monumental, per al qual es van usar gran part dels materials de l'antiga façana de la Real Fàbrica i Escola d'Argenteria Martínez de Madrid, tal com ha explicat Vicent Escrivà, tècnic del SIAM i director del Centre Arqueològic de L'Almoina.

Vicent Escrivà durante la presentación de los resultados del previo del estudio para reconstruir el monumento a Joaquín Sorolla
Vicent Escrivà durant la presentació dels resultats del previ de l'estudi per a reconstruir el monument a Joaquín Sorolla

Unes peces que es trobaven repartides per diversos punts de la ciutat, però també de la província, ja que es van trobar restes del monument original en el cementeri vell de Paiporta (L'Horta Sud), en el tram VII del Jardí del Túria, en l'antic escorxador municipal de Borbotó i també en un solar propietat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) pròxim al depòsit de la companyia situat a Sant Isidre.

De fet, esta última troballa es va produir el passat mes d'abril quan tècnics del SIAM van localitzar entre 55 i 60 peces en esta ubicació, tots ells no identificats fins ara, i que es van sumar a les restes localitzades en 2021. Com a resultat de les anàlisis realitzades en el marc de la investigació, s'ha certificat que el 60 % de les peces trobades són originals i estan en bon estat; un alt percentatge que, segons ha confirmat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, "fa perfectament viable la recuperació patrimonial del monument".

La seua ubicació seguix sent una incògnita

El lloc on s'assentarà de nou este monument en honor a Sorolla continua sent un interrogant, ja que "encara que es busca respectar al màxim la que va anar la seua ubicació original", ha apuntat Marta Pastor García, cap del servei de Patrimoni Històric i Artístic, "s'estan fent les gestions i consultes necessàries amb la resta d'administracions públiques per a poder determinar la ubicació exacta en la qual dur a terme la reconstrucció", ha afegit.

Figuración virtual de cómo será el monumento a Joaquín Sorolla tras su reconstrucción
Figuración virtual de com serà el monument a Joaquín Sorolla després de la seua reconstrucció

En concret, l'Ajuntament haurà de comptar amb el vistiplau dels departaments de planejament, medi ambient, paisatge i també la Direcció General de Costes per a poder iniciar el procés de 'ressuscitar' esta peça arquitectònica. El que sí es coneix és que la figura tornarà a la platja del Cabanyal, encara que s'ha de discernir si esta es col·locarà en el passeig marítim, en la mateixa platja o en alguna dels carrers dels voltants d'este arenal valencià.

Tal com ha assenyalat la cap del servei municipal, la reconstrucció d'este monument a la platja porta aparellada la "desconstrucció" de les restes que en l'actualitat se situen en la plaça de l'Armada Espanyola. Una modificació arquitectònica que obligarà a incloure en el projecte una possible solució urbanística per a esta plaça.

Finalmente, y una vegada s'obtinga llum verda per part de les diferents institucions, es "començarà tan prompte com siga possible la redacció d'un projecte que farà una empresa especialitzada que es contractarà i que intentarà respectar el màxim possible com va ser el monument en el passat", ha finalitzat García Pastor.

Destacats