Arranca Metrovalencia. Després d'un mes de la devastadora DANA que va obligar a suspendre el servei en tota la ciutat de València i àrea metropolitana – a conseqüència de la destrucció del Lloc de Comandament situat a València Sud – este dimarts tornen a entrar en funcionament totes les línies, encara que amb algunes limitacions en els recorreguts i freqüències. Així i tot, les connexions entre València i els municipis pròxims recuperen, per fi, la "normalitat".
Així, a les línies tramviàries (L4, L6, L8 i L10) que porten en marxa des del 9 de novembre, se sumen, a partir de hui, dia 3 de desembre, les línies 3, 5 i 9 de Metrovalencia que realitzaran el trajecte complet; així com l'L1 i L2 que arribaran fins a plaça Espanya; i la línia 7 que finalitzarà el trajecte en l'estació Sant Isidre.
Es tracta d'una mesura de caràcter temporal fins que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) puga donar llum verda al tram entre Sant Isidre i València Sud que, segons fonts de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, es recuperarà a principis de 2025. Això permetrà, com explicava el conseller Vicente Martínez Mus en roda de premsa, que l'estació de València Sud "actue d'intermodal entre Metrovalencia i els autobusos llançadora que completaran el recorregut de les línies". I és que la connexió entre València Sud i Castelló encara tardarà a recuperar-se al voltant de 5 o 6 mesos.
Mentrestant, el tram entre Paterna i Llíria es realitzarà amb autobús per obres a Fuente del Jarro (s'espera que esta connexió estiga recuperada abans de Nadal) i tan sols la línia 7 arribarà fins a Sant Isidre, deixant que el major flux d'usuaris finalitze trajecte en Plaça Espanya, ja que és una estació amb més capacitat.
Prohibit pujar patinets i bicicletes a tota la xarxa de Metrovalencia
El conseller Martínez Mus ha assenyalat que es manté la restricció de pujar amb patinets i bicicletes als vagons de tota la xarxa de Metrovalencia "per a optimitzar l'espai". Esta normativa ha entrat en vigor des de l'1 de desembre de 2024 i es mantindrà fins a un altre avís.
Es tracta d'una prohibició de caràcter temporal l'objectiu del qual és garantir que puguen accedir al tren la major quantitat d'usuaris. Esta suposa, per tant, la modificació de la normativa recentment aprovada pel consell d'administració mitjançant la qual es limitava l'entrada a dues bicicletes i patinets per tren. La mesura ha sigut adoptada tenint en consideració que la mobilitat dels VMP (Vehicles de Mobilitat Personal), en aquelles zones on existix major demanda d'ús, està garantida a causa de la xarxa de carrils bici repartits per tota la ciutat de València i els seus voltants.
Una vegada acabe esta prohibició, es reprendrà la normativa aprovada prèviament a la DANA, excepte en aquells períodes on existisca una alta demanda de transport públic a causa de la celebració d'esdeveniments de gran afluència, com és el cas de Falles o altres cites de similar importància, en les quals es tornarà a prohibir l'accés de bicicletes i patinets elèctrics en tota la xarxa o en zones específiques.
Dos Llocs de Comandament
Malgrat que els pobles de l'Horta Nord de València no es veren afectats per la devastadora riuada del passat 29 d'octubre, la veritat és que la destrucció del Lloc de Comandament, situat a València Sud, va obligar a la paralització de tota la xarxa de Metrovalecnia. I és que el Lloc de Comandament és el centre neuràlgic del qual se sustenta tot el trànsit d'una xarxa ferroviària, ja que des d'esta instal·lació, no sols es regula i gestiona la circulació, sinó que també es controlen les subestacions elèctriques, catenàries i instal·lacions de les estacions, així com tots els sistemes d'atenció al viatger i la central operativa de seguretat ciutadana.
Per este motiu, un dels principals objectius, i per al qual s'ha treballat sense descans per part de la Generalitat Valenciana, ha sigut el de la construcció d'un nou Lloc de Comandament en els tallers de Machado. Per a això, es van adjudicar dos contractes per via d'emergència per més de tres milions d'euros.
A més, en una segona fase, la inversió possibilitarà la restauració completa i la posada en servei del Lloc de Comandament principal, situat en el complex ferroviari de València Sud. I és que com assenyalava Alfonso Novo, Gerent d'FGV, en una entrevista en À Punt, "és important que comptem amb dos Llocs de Comandament perquè això no torne a succeir".
Com a alternativa a la xarxa de Metrovalencia, la Generalitat ha habilitat 25 nous corredors d'autobús per a facilitar la mobilitat de la ciutadania i garantint la connexió amb EMT, Rodalia i les línies ja existents de Metrobús. A mesura que es vagen recuperant trams, els autobusos llançadora s'aniran suprimint.