València

Metrovalencia interromp la circulació de tots els trens

La interrupció de totes les línies de Metrovalencia es mantindrà fins a un altre avís

1 minut

Una xica a l'interior d'un tren de Metrovalencia. Imatge: Xisco Navarro

Metrovalencia interromp la circulació de tots els trens a causa del greu temporal que està assotant la província de València des d'este dimarts. Al llarg del dia de hui, dimecres 30 d'octubre, s'espera que continuen les precipitacions en alguns punts del territori valencià. Per este motiu, des d'Emergències de la Generalitat Valenciana es demana a la ciutadania que evite desplaçaments innecessaris, especialment a la província de València. I és que la DANA s'ha cobrat ja víctimes mortals i diverses persones continuen desaparegudes.

Davant este escenari de greus inundacions, que estan afectant en grau més alt, les comarques de l'Horta Sud, la Ribera i la Plana d'Utiel – Requena, Metrovalencia ha informat que suspén la circulació de totes les línies. El servei romandrà suspés fins a un altre avís. No obstant això, no està previst que entre en funcionament durant el matí d'este dimecres.

Per part seua, cal destacar que els autobusos d'EMT València han estat funcionant al llarg de tota la nit per a traslladar a les persones que han hagut de ser desallotjades a causa del desbordament del Barranc del Poyo, que ha negat per complet gran part dels municipis de l'Horta Sud, com Paiporta, Catarroja, Massanassa, Benetússer, Sedaví o Alfafar, així com La Torre a València ciutat.

Així ho ha indicat l'alcaldessa de València, María José Catalá, en el seu compte de la xarxa social X, on assenyala que es continua treballant de manera coordinada amb diversos organismes municipals per a l'acolliment de persones rescatades, tant a la ciutat com en l'àrea metropolitana. Per a això, València ha habilitat els espais de l'Alqueria del Basket i el centre de La Petxina.

A estos espais se sumen tant el CAES del carrer Santa Cruz de Tenerife, com el poliesportiu de Benimaclet amb 50 places més on s'ha atés les persones sense llar de la ciutat.

Per a hui, l'Ajuntament de València ha decidit suspendre les classes i les activitats esportives a l'aire lliure i en les instal·lacions municipals. Així mateix, es mantenen tancats els parcs i jardins de la ciutat, així com els cementeris.

La pitjor gota freda del segle

La Comunitat Valenciana ha registrat la gota freda "més adversa" del segle, amb un impacte i registres superiors a la DANA de setembre de 2019 i altura dels dos grans temporals dels anys huitanta, el d'octubre de 1982, la pantanada de Tous, i el de novembre de 1987, segons el balanç oferit per l'Agència Estatal de Meteorologia en el seu perfil de X.

Sobre este tema, assenyala que "hi haurà temps per a fer una valoració més profunda", però indica que cal fer "una primera valoració subjectiva des d'un punt de vista climàtic d'este catastròfic episodi de pluges torrencials que ha afectat la província de València".

Així, en el fil, s'explica que "les seues característiques diferenciades, climàticament i per l'adversitat i impactes de l'episodi, estaria a la dels dos grans temporals dels anys huitanta, el d'octubre de 1982 i el de novembre de 1987".

AEMET recorda que la gota freda de 1982, la de la pantanada de Tous, "va descarregar amb intensitat torrencial més al sud que el que l'ha fet esta de 2024, afectant la zona de la Muela de Cortes i al marge dret del Xúquer". Per part seua, la gota freda de novembre de 1987 "també va afectar la meitat sud de la província de València, sobretot a la Safor i Vall d'Albaida i, l'endemà a la Ribera i també a la Vega Baixa".

L'octubre de 2000 va haver-hi també un episodi de pluges torrencials, que és el que "més volum de precipitació va acumular en la Comunitat Valenciana, però va ser una gota freda molt prolongada, de diversos dies, i menys catastròfica que la de 1982, 1987 i 2024". Per tant, ha sigut "un temporal històric, a l'altura dels grans temporals mediterranis i entre els tres més intensos de l'últim segle en la Comunitat Valenciana".