Totes les línies de Metrovalencia començaran a funcionar abans del 6 de desembre. Este és l'objectiu que s'ha marcat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus. Així ho avançava durant les proves de circulació que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) iniciava este dimecres, i que es prolongaran durant diversos dies. Així, si les proves seguixen com fins ara, es podrà recuperar el servei de Metrovalencia "abans del pròxim 6 de desembre".
Com explicava el conseller, "les proves permetran determinar la data exacta en la qual els trens tornaran a circular amb totals garanties en gran part de la xarxa. En esta segona fase, i després de la reobertura de les línies de tramvia del passat 9 de novembre, l'objectiu és recuperar el metro de València abans de la data prevista".
Així serà el servei de Metrovalencia: línies i freqüència
A més de les línies del tramvia 4, 6, 8 i 10, a partir del 6 de desembre, o fins i tot abans, entraran en funcionament les línies 1, 2 3, 5, 7 i 9 de Metrovalencia, però fins a l'estació Sant Isidre, ja que des de València Sud fins a Castelló, final de la Línia 1, la xarxa es troba en ple procés de reconstrucció. D'esta manera, es preveu que no entre en funcionament fins a 2025. Així mateix, es preveu que les línies 1 i 2 finalitzaran el seu recorregut en Plaça Espanya.
Respecte a les freqüències, Martínez Mus ha avançat que seran "quasi normal". I és que no es pot recuperar, de moment, el mateix ritme de freqüències que abans de la DANA per a garantir la seguretat en tots els viatges. D'esta manera, s'estipularà una freqüència de pas molt semblant a la dels dissabtes. No obstant això, durant les primeres hores del matí, la freqüència serà major per a donar cobertura a l'alta demanda de passatgers que es traslladen fins al lloc de treball o d'estudi.
Després de la destrucció del Lloc de Comandament de València Sud, FGV ha treballat sense descans per a construir un nou en els tallers de Machado. Així i tot, per qüestions tècniques i humanes, no hi ha la possibilitat que les freqüències de pas dels trens s'assemblen a les d'un dia entre setmana en els dies anteriors a la catàstrofe. "Els efectes de les inundacions sobre les instal·lacions d'FGV ens obliguen a disposar únicament per a les línies de metro del taller de Machado, per la qual cosa el servei previst estarà condicionat per esta i altres circumstàncies, com l'afecció al material mòbil, equips tècnics o disponibilitat de personal", ha avançat el conseller.
Com a alternativa a la xarxa de Metrovalencia, i fins a la recuperació definitiva del servei, la Generalitat ha habilitat 25 nous corredors d'autobús per a facilitar la connectivitat dels diferents barris i localitats pròximes a València i poder garantir la mobilitat dels ciutadans.
Estos corredors d'autobús connecten amb València o punts de parada de l'EMT, Rodalia i les línies ja existents de Metrobús. A mesura que el metro comence a circular, les línies que circulen per estes zones deixaran de prestar servei.
Nou Lloc de Comandament de Machado
Martínez Mus ha explicat que "per a poder iniciar estes proves ha sigut fonamental condicionar en temps rècord el nou Lloc de Comandament en els tallers de Machado, des del qual se sustenta tot el trànsit ferroviari de Metrovalencia".
El Lloc de Comandament regula i gestiona la circulació i controla les subestacions elèctriques, catenàries i instal·lacions de les estacions, així com tots els sistemes d'atenció al viatger i la central operativa de seguretat ciutadana.
Per a habilitar estes noves instal·lacions ha sigut necessària la restauració del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de la xarxa de metro i del telecomandament d'Instal·lacions Fixes, subestacions elèctriques i megafonia, actuacions a les quals s'han destinat més de tres milions d'euros per part d'FGV i que també permetran renovar el situat a València Sud.