Més zones esportives i un Centre Cívic: les peticions d'Orriols per a continuar millorant el barri

'Orriols Convive' destaca la millora que s'ha produït en el barri gràcies a actuacions de reurbanització i a la centralització dels Servicis Socials

Guardar

Alqueria Albors Orriols
Alqueria Albors Orriols

"La situació en el barri d'Orriols ha millorat bastant. Ara, podem caminar tranquils pels carrers, i continuem treballant per millorar la convivència en el barri. Sempre hem sigut exemple de convivència – hi ha més de 37 cultures diferents en el barri – i continuem desenvolupant accions per a tal fi", expliquen des de l'associació 'Orriols Convive' a este diari. I és que la intensificació de la presencial policial en el barri, i la instal·lació de càmeres de seguretat als carrers més conflictius d'Orriols han fet que els actes vandàlics que abans sacsejaven el barri vagen disminuint gradualment.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, tenia clar la necessitat d'"actuar amb rapidesa en el barri, donada la situació de perillositat i vulnerabilitat que presentaven alguns enclavaments concrets del barri. Des de l'Ajuntament s'ha actuat en més de 60 edificis des de setembre de 2023, procedint al tall de subministrament elèctric de 68 connexions fraudulentes i 71 enganxaments; però també s'han realitzat actuacions d'asfaltat al carrer Duc de Mandas i avinguda de la Constitució; s'ha reforçat la neteja i l'aigualeig; s'ha pintat la façana del CEIP Bartolomé Cossío; i s'està actuant en la renovació de l'enllumenat i de la xarxa de distribució de l'aigua".

En definitiva, iniciatives per a millorar la imatge del barri d'Orriols, però també per a guanyar en seguretat ciutadana amb la instal·lació de càmeres en els encreuaments del carrer Padre Viñas amb Santiago Rusiñol, en San Juan de la Peña i Agustín Lara; i actuacions preventives per part de la Policia Local. "La millora de la seguretat, la reurbanització de l'entorn i la millora de l'enllumenat són tres actuacions que, al costat de la presència policial més intensa, contribuiran a millorar la vida en Orriols", concloïa l'alcaldessa de València. I així ha sigut.

María José Catalá, alcaldesa de València, en el barrio de Orriols
María José Catalá, alcaldessa de València, al barri d'Orriols

Des d''Orriols Convive' valoren molt positivament este tipus d'actuacions quant a seguretat i "embelliment del barri", i posen en valor l'aposta que s'està duent a terme en els Servicis Socials, perquè "a més de tot l'esmentat anteriorment, és fonamental dur a terme una atenció social de les persones que vivim en este barri".

D'esta manera, celebren que "els Servicis Socials d'Orriols – Rascanya se centren només en els problemes del barri. És un avanç molt important per a agilitzar i donar solució als problemes que té la gent del barri". Així i tot, tenen clar que "sempre es pot continuar millorant". En este sentit, consideren essencial que el barri compte amb noves infraestructures que millorarien molt la convivència en el barri.

D'una banda, demanen més zones esportives, "perquè Orriols és un barri en el qual els xiquets i xiquetes continuen jugant als carrers"; i per un altre, un centre cívic on "podríem reunir-nos totes les associacions i entitats del barri – Orriols té una xarxa participativa molt forta – i organitzar activitats culturals".

Noves dotacions per al barri

En este punt, cal recordar que des de l'Ajuntament de València ja es treballa a continuar sumant dotacions públiques per al barri d'Orriols. Un exemple és l'Alqueria Albors que, des del mes de maig passat, s'ha convertit en un dels espais culturals de la ciutat. La seua programació se centra en activitats periòdiques que es repetiran setmanalment, així com activitats de llarg recorregut i actuacions puntuals.

Així, la idea és que els dimarts hi haja vesprades de jocs, els dijous al matí es dedicaran a tallers per a majors i a la vesprada tàndem d'idiomes. També hi haurà buit per als clubs de lectura; i els divendres a la vesprada es realitzaran actuacions, tant improvisades (open mic) com d'artistes interessants (música, màgia, etc.). Així mateix, es crearan llaços col·laboratius, com amb València Acoge o la biblioteca Josep María Bayarri, en l'organització d'activitats infantils, com a contacontes o màgia.

A més, l'Ajuntament de València ha destinat 475.000 euros per a la construcció de nous horts urbans en Orriols, que se situaran en un solar annex a l'avinguda Alfauir, zona que es troba sense urbanitzar i manca d'ús específic. Es tracta, així, de 25 parcel·les de cultiu de dimensions variables, amb una superfície total de 3.000 metres quadrats i una zona d'estada amb taules de jardineria i bancs. El projecte inclou també l'execució d'una edificació de 60 metres quadrats per al seu ús com a lavabos/vestuari i magatzem.

Hort urbà
Hort urbà

El projecte de creació d'horts urbans d'Orriols respon a una demanda ciutadana que s'ha reflectit en una iniciativa pilot promoguda per veïns del barri, a través d''Orriols Convive'. Estos horts seran autogestionats per una o més associacions del barri i tutelats per l'Ajuntament de València. Posteriorment, seran cedides als veïns que mostren interés en la seua explotació per a l'autoconsum sense ànim de lucre en un temps delimitat. Els horts estaran connectats amb la xarxa d'aigua de baixa pressió de la ciutat (aigua no potable).

El regidor Juanma Badenas, al capdavant de la delegació de Parcs i Jardins, assenyalava que "el barri d'Orriols acollirà els nous horts urbans de referència a la ciutat on les persones interessades podran realitzar activitats agrícoles que formen part de la tradició i la cultura valenciana".

Arxivat a:

Destacats