Catalá anuncia la construcció de més de 4.600 habitatges a Benimàmet

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assenyalat que, en tan sols un any, s'ha impulsat pràcticament la totalitat del Pla + Habitatge

Guardar

Imatge de l'alcaldessa de València, María José Catalá
Imatge de l'alcaldessa de València, María José Catalá

L'Ajuntament de València ha celebrat este dilluns, dia 16 de setembre, el Debat sobre l'estat de la ciutat – el primer de l'actual mandat – en el qual l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha donat compte de les actuacions dutes a terme durant este primer any al capdavant del govern municipal, però també ha posat sobre la taula els reptes de futur. I, sens dubte, un dels punts clau del debat ha sigut el tema de l'habitatge que la mateixa alcaldessa ha titllat de "prioritat per a este equip de govern".

En este sentit, María José Catalá ha deixat clar que "enfront de la inactivitat dels últims huit anys en què tan sols es van crear 14 habitatges públics, este govern, en tan sols un any, ja ha impulsat pràcticament la totalitat del pla d'habitatge que preveu la construcció d'un total de 954 habitatges públics assequibles".

Més concretament, l'alcaldessa de la ciutat ha assenyalat algunes de les actuacions que s'estan executant per a ampliar el parc públic d'habitatge de València. En este punt, cal destacar la inversió d'11,4 milions d'euros en la reurbanització dels grups d'habitatges Verge dels Desemparats, en Tres Forques, i en el barri de Tendetes, en el districte de Campanar; o la destinació de quatre parcel·les de propietat municipal situades en Nou Moles i Faitanar per a la creació de 221 habitatges públics.

Amb la posada en marxa de la constitució dels drets de superfície, s'inicia la cinquena fase del Pla + Habitatge. Així, l'Ajuntament ja ha impulsat la construcció directa de 427 habitatges nova de protecció pública, bé a través del servei d'Habitatge de la Delegació d'Urbanisme i Habitatge (69) o bé a través AUMSA o de la Societat Pla Cabanyal. A més, com a segon pilar del Pla, ja s'ha ampliat el parc públic de VPP amb l'adquisició de 139 habitatges ja construïts en Safranar i La Torre.

Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro
Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro

El tercer eix del Pla + Habitatge s'ha realitzat gràcies al conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana, a través de l'Evha, que suposarà la construcció de 82 habitatges nous amb la cessió de dues parcel·les. Finalment, ja s'ha impulsat la permuta d'habitatge de protecció pública per sòl que es traduirà en l'adquisició de 86 nous habitatges de VPP, que ja estan en construcció i que estaran finalitzades en el segon trimestre de 2026.

A partir d'este moment, amb la posada en marxa de la cinquena fase del Pla + Habitatge amb els drets de superfície, una vegada es publique l'acord, s'obri un termini de 60 dies naturals perquè les empreses presenten les ofertes, en un contracte que té un valor estimat, durant els 75 anys, de 413 milions d'euros.

Però l'aposta per la creació d'habitatge a la ciutat no es deté ací. De fet, l'alcaldessa de València ha anunciat la posada en marxa d'una nova borsa de sòl a Benimàmet amb una edificabilitat de 461.266 m² de sostre, que donarà pas a la construcció de més de 4.600 habitatges, dels quals 1.000 seran de protecció pública. A més, ha anunciat que, en 2027, es construiran a València fins a 13.900 habitatges dels quals 2.800 seran d'habitatge públic.

D'altra banda, s'ha confirmat el nou pla urbanístic dels barris de Tendetes, Marxalenes i Saïdia amb l'objectiu de posar en marxa noves dotacions i zones verdes en eixos barris, i on s'inclourà l'ampliació de l'Institut Valencià d'Oncologia.

Debat sobre l'estat de la ciutat

El Debat sobre l'estat de la ciutat és un ple de caràcter extraordinari que en esta ocasió ha començat a les 10.00 hores d'este dilluns i que s'ha convocat abans de la sessió plenària ordinària del mes de setembre. Intervé la persona que ostenta l'Alcaldia i els portaveus dels grups municipals, així com representants d'entitats socials i ciutadanes.

La sessió es desenvoluparà a mesura que contempla l'article 56 del Reglament Orgànic del Ple, que especifica que este debat es realitzarà durant el tercer quadrimestre de l'any excepte aquells exercicis en els quals s'hagen celebrat eleccions municipals, com va ser el de 2023.

Este ple s'iniciarà amb una intervenció de la primera edil, que, sense límit de temps, donarà compte de l'acció del seu govern i de les propostes en les quals treballa l'executiu local per a l'any vinent, segons ha informat el consistori.

A continuació, podran intervindre representants d'associacions cíviques, entitats socials, veïnals i ciutadanes que hagen sol·licitat participar en el Debat sobre l'estat de la ciutat per a plantejar, durant un màxim de cinc minuts, propostes o suggeriments sobre la gestió municipal.

Seguidament, prendran la paraula els portaveus de cada grup municipal --PP i Vox, en el govern, i Compromís i PSPV, en l'oposició--. Estos intervindran en ordre de menor a major representativitat i en dos torns: el primer de 15 minuts i el segon de 8 minuts. L'alcaldessa tancarà cada ronda d'intervencions, també amb sengles torns de 15 i 8 minuts.

L'última sessió d'este tipus que es va dur a terme en este consistori per a analitzar la situació de la capital valenciana va tindre lloc en 2022, amb Joan Ribó (Compromís) com primer edil i amb un govern integrat per Compromís i PSPV-PSOE. En l'actualitat l'executiu local el formen PP i Vox.

Arxivat a:

Destacats