El Mercat de Benicalap ja compta amb plaques fotovoltaiques

Guardar

Mercat Benicalap
Mercat Benicalap

Conclouen les obres d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en el Mercat de Benicalap, que permetran l'autoconsum energètic. La regidora de Recursos Humans i Tècnics, Julia Climent, i el regidor de Comerç i Mercats, Santiago Ballester, han visitat la instal·lació.

Esta actuació forma part d'una iniciativa de l'Ajuntament que contempla l'habilitació d'instal·lacions solars fotovoltaiques per a l'autoconsum en un total de cinc mercats municipals: Algirós, Russafa, Benicalap, Jesús i Torrefiel, que també entraran en funcionament este estiu.

Es tracta d'una actuació que compta amb finançament europeu a través de fons Next Generation, i va ser adjudicada en diversos lots, per acord de la Junta de Govern Local el juliol de 2023, i per un import total d'1.199.535 euros. Les empreses adjudicatàries són Societat Ibèrica de Construccions Elèctriques, SA (SICE), per un import de 247.806 euros; i Intelligent Real Solutions, SL per 951.727 euros.

Tal com han explicat la regidora de Recursos Humans i Tècnics, Julia Climent, l'objectiu d'este projecte és "fomentar l'autoconsum en els mercats municipals per a reduir la dependència dels combustibles fòssils i de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle". Per part seua, el regidor de Mercats, Santiago Ballester, ha subratllat la "responsabilitat i la voluntat del govern municipal d'estimular l'activitat econòmica en tots els barris i pobles de València amb accions que garantisquen, com en este cas, la sostenibilitat i la confortabilitat".

El pla s'emmarca en l'Estratègia del Pla de Recuperació, Transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU i la Direcció General de Política Comercial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

La instal·lació solar fotovoltaica està projectada sobre la coberta dels edificis existents, amb una potència, en el cas del mercat de Benicalap, de 162 kW màxim. La instal·lació està formada per un total de 302 mòduls fotovoltaics i dos inversors de 60 kW nominals, que subministraran a la instal·lació elèctrica existent tota l'energia produïda en modalitat autoconsum amb excedents. La previsió de producció d'energia és de 205.500 kWh anuals, amb una mitjana anual de cobertura del consum energètic de l'edifici superior al 70%, que pot arribar al 100 % en els mesos de major intensitat solar. En conjunt, la potència instal·lada en els 5 mercats municipals és de 1.028 kW màxim.

En relació amb el camp solar, s'ha triat una disposició inclinada dels mòduls, muntats sobre la coberta de l'edifici, i amb una inclinació de 15 graus. Esta disposició permet d'una banda aprofitar al màxim la superfície disponible. D'altra banda, els mòduls es fixen mitjançant grapes de subjecció a l'estructura metàl·lica de suport. La instal·lació inclou un sistema de gestió d'abocament que controla les dues fonts d'energia, fotovoltaica i xarxa elèctrica, amb la finalitat de maximitzar la producció d'energia renovable i, al mateix temps, garantir la injecció d'energia sobrant a la xarxa elèctrica.

La instal·lació compta amb una plataforma programari per a la gestió energètica d'edificis, que proporciona ferramentes avançades per a la gestió energètica de l'edifici i la gestió econòmica dels consums associats, amb l'objectiu d'aconseguir optimitzar l'eficiència energètica i l'explotació. Per a la gestió energètica de l'edifici, el sistema permet el monitoratge i anàlisi dels següents aspectes: monitoratge de consums, monitoratge de producció i càlcul de rendiments energètics.

Altres instal·lacions fotovoltaiques

Amb el mateix objectiu de maximitzar l'aprofitament de l'energia solar per a la generació d'una energia elèctrica neta i inesgotable, que permeta reduir els costos de funcionament de les instal·lacions municipals, Climent i Ballester han destacat també altres actuacions en matèria energètica, realitzades a l'empara de la Capitalitat Verda Europea.

És el cas de la pèrgola fotovoltaica instal·lada enguany al Col·legi Municipal de Benimaclet, destinada a l'autoconsum energètic, amb una inversió de 162.000 euros. L'energia generada per esta instal·lació està permetent cobrir entre el 60 % i el 80 % de les necessitats de consum energètic del col·legi, amb la consegüent reducció d'emissions de CO₂.

L'Ajuntament de València està executant també una nova instal·lació de panells fotovoltaics per a autoconsum en el Conservatori Municipal de Música José Iturbi, per un import de 163.229 euros i un termini d'execució de 5 mesos. Els treballs es van iniciar el 28 de juny de 2024 i finalitzaran el 28 de novembre de 2024.

Així mateix, l'ajuntament està desenvolupant també el projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en els cementeris municipals. Actualment estan en execució les obres en Benimàmet i Campanar, i en breu s'abordarà la instal·lació al Cementeri del Grau. Posteriorment s'instal·laran també panells fotovoltaics al Cementeri General i al Cabanyal. L'energia generada en estes instal·lacions es destinarà principalment a l'autoconsum dels edificis municipals i a fins socials, dedicant un percentatge –al voltant del 25 %- a satisfer la demanda de les llars més vulnerables.

Destacats