Es tracta de l'únic mercat de València que no és de propietat municipal. El mercat de la Valvanera, situat en el barri de la Creu Coberta, en el districte de Jesús, és, sens dubte, una de les joies arquitectòniques de la capital del Túria que és necessari preservar. En l'actualitat, este espai no sols es troba en estat crític a causa de la falta de relleu generacional; sinó que, a més, pot ser la següent víctima de l'especulació. Per a evitar que el mercat de la Valvanera desaparega del barri, entitats veïnals i associacions i col·lectiu del barri s'han unit sota el projecte 'La Valvanera reviscola' per a donar-li una segona vida al mercat i canviar el seu destí.
València Extra ha parlat amb Ángela, creadora d'esta iniciativa, que ens ha explicat l'amenaça que recau sobre este mercat "per a convertir-lo en un espai de lloguer de trasters". "Durant la pandèmia, molts propietaris van vendre i/o van tancar els seus negocis. En estos moments, tampoc existix relleu generacional que vulguen fer-se càrrec d'alguns dels set llocs que seguixen en funcionament. Així i tot, pensem que este espai no sols té un gran valor patrimonial, sinó que forma part de l'essència del barri i intentarem que no tanque per sempre".
D'esta manera, han organitzat un mercat artesanal, que comptarà amb activitats gratuïtes per a tots els públics, amb l'objectiu de donar a conéixer el mercat de la Valvanera – encara desconegut per a molta gent – per a convertir-lo en un nou espai cultural que servisca com a punt de trobada en el barri.
Així, el diumenge, dia 5 de maig, de 10.00 a 14.30 hores, arrancarà esta iniciativa veïnal que consistirà en un mercat d'artistes on hi haurà il·lustracions, prints, ceràmica, llibres, etc. però també hi haurà una zona destinada a què el veïnat puga vendre articles de tota mena.
Quant a les activitats culturals, a les 10.30 hores serà el torn d'una classe oberta de capoeira i exhibició de la mà d''El Bac'. Esta classe és apta per a tots els públics, tan sols necessitaràs roba còmoda. I és que s'aprendran els moviments bàsics de la capoeira, a més de conéixer la seua història.
Ja a les 11.30 hores, arribarà el moment del taller de serigrafia a càrrec de La Gilda. Tan sols serà necessari portar una samarreta o bossa que vulgues estampar, i en este taller aprendràs com fer-lo.
Finalment, a les 12.30 hores, LaMataObras, una plataforma ciutadana que lluita contra la proliferació d'apartaments turístics, s'encarregarà de la xarrada 'Baixos turístics everywhere' en la qual es donaran a conéixer ferramentes legals per a lluitar contra la turistificació del barri, ja que, com expliquen, "el creixement de baixos comercials que es transformen en apartaments turístics està posant en perill el teixit comercial i associatiu del barri".
Si la iniciativa té el bon acolliment que s'espera, la idea és consolidar esta acció, almenys, dues vegades a l'any. I és que tenint en compte que mantindre este mercat cooperatiu, que va sorgir dels mateixos veïns del barri, "és complicat", l'objectiu és transformar el mercat de la Valvanera en un espai cultural "on els artistes puguen obrir els seus tallers o els seus llocs de venda, així com programar esdeveniments culturals en este espai".
En definitiva, accions que seguixen la línia de salvaguardar un espai que, a nivell arquitectònic, "és una joia avançada al seu temps, que va ser a més creació de Borso di Carminati, que va participar en la creació de Bombas Gens o el Rialto".
Des de 'La Valvanera Reviscola' recorden que llogar un lloc en el mercat de la Valvanera costa, tan sols, 50 euros al mes. Per això, animen a la ciutadania a descobrir este espai, ja que tan sols la seua reactivació el salvaran de l'oblit.