De les masses a la sostenibilitat: així avança el pla de València per a convertir-se en una destinació turística sostenible

La capital valenciana ha sigut reconeguda per la publicació britànica Wanderlust com una de les ciutats turístiques més sostenibles del món

Guardar

Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel Jardí del Túria de València. Imatge: Visit Valencia
Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel Jardí del Túria de València. Imatge: Visit Valencia

Les ciutats afronten esta dècada un nou repte per a minimitzar les possibles conseqüències negatives que comporten una arribada de turistes cada vegada major que no es limita únicament als mesos de temporada alta, sinó que es manté de manera permanent al llarg de l'any. Es tracta d'uns desafiaments que ja s'estan abordant des dels serveis turístics i l'administració local valenciana per a evitar un turisme massiu i desproporcionat que entre en conflicte amb l'ecosistema local i resident.

Un dels primers passos per a aconseguir este objectiu va ser la creació del Pla Estratègic de Turisme de València 2024-2028. Un document, confeccionat per la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament juntament amb la Fundació Visit València, que servirà com a full de ruta per a guiar les accions en matèria de turisme durant els pròxims quatre anys. El principal objectiu d'este pla és impulsar un creixement turístic sa i, a més, reforçar el model de València com una ciutat per a viure, invertir i gaudir.

Precisament, l'estratègia que se seguix en la ciutat de València és treballar per a seguir augmentant la recepció de visitants a través d'un creixement turístic "sostenible i sostingut", va destacar la regidora de l'àrea, Paula Llobet. Una sostenibilitat que, justament, és el primer fonament d'este pla de gestió turística i en la qual ja es treballa per a aconseguir un turisme respectuós amb la ciutat i amb el medi ambient.

Desenvolupar esdeveniments i activitats durant tot l'any en pro de la desestacionalització i no limitar l'arribada de turistes als mesos d'estiu; el foment dels atractius turístics que tenen els barris; o una tecnologia de sensors per a crear mapes de calor i saber què punts de la ciutat estan més congestionades són algunes de les iniciatives que ja s'estan implantant.

Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel centre de València. Imatge: Visit Valencia
Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel centre de València. Imatge: Visit Valencia

València, reconegut per una revista britànica com una de les destinacions més sostenibles

De fet, la posada en marxa o el resultat d'estes accions ja ha sigut reconegut a nivell internacional i han fet que València haja entrat en la llista 'The Travel Green List 2024' que cada any elabora la revista britànica Wanderlust i on s'inclouen més de mil urbs de tot el món.

Entre les raons d'este reconeixement, es troben les iniciatives que es duen a terme perquè València siga una ciutat més accessible i amigable per a les persones com la conversió en espais de vianants de diferents àrees; també la construcció de nous carrils bici en els últims anys o el pla per a finalitzar el Jardí del Turia a través del futur parc de Desembocadura.

L'hostaleria s'unix al Pacte Verd València

Encara que són l'Ajuntament de València juntament amb la Fundació Visit València els dos grans promotors de canviar el model turístic, la sostenibilitat com a meta és difícilment assolible sense la resta de sectors econòmics de la ciutat. És per això que el passat mes de maig 80 establiments de l'àmbit turístic i hostaler es van adherir al Pacte Verd València, una aliança per la Capitalitat Verda i per un turisme sostenible i de qualitat", va declarar l'alcaldessa María José Catalá durant el lliurament de distincions.

Durant l'acte, els establiments adherits van rebre el distintiu "V" València Verd com símbol del seu compromís amb la Capitalitat Europea i han assumit el compromís de dur a terme un bon ús de l'energia i l'aigua, així com reduir les emissions contaminants, l'ús de plàstic i el desaprofitament d'aliments; divulgar les rutes verdes i totes les iniciatives dins de l'any de la Capitalitat; i apostar pels productes de proximitat.

La fi dels megacreuers a València

Un turisme sostenible implica al seu torn una nova forma de mobilitat més respectuosa amb el medi ambient. Per esta raó, des de l'Ajuntament de València es busca limitar l'arribada de creuers de grans dimensions al port a causa de la gran quantitat de contaminants que emeten estos mitjans de transport que, al mateix temps, promouen un turisme de masses.

Turistas en una playa al lado del Puerto de València
Turistes en una platja al costat del Port de València

Així ho va explicar l'alcaldessa a la fi de maig durant la trobada 'Som +' del diari Las Provincias. "L'any 2026 els megacreuers, les ciutats flotants, deixaran de vindre a València", va exposar. En eixa línia, Catalá va apuntar que "les ciutats flotants són dolentes", per la qual cosa va avançar que de cara al 2026 es limitarà la possibilitat que estes arriben al port de la ciutat.

Així i tot, la primera edil va subratllar que estes restriccions al trànsit de creueristes afectaran als bucs de grans dimensions i capacitat de passatgers, per la qual cosa, tal com ha comentat, "els creuers més reduïts, d'un altre tipus de perfil que evidentment generen una riquesa en la ciutat, es mantindran".

Destacats