Explosió de pólvora a València este cap de setmana per Sant Vicent Ferrer

València celebra Sant Vicent Ferrer amb mascletaes, focs artificials i esdeveniments tradicionals

Guardar

Castell en les Torres de Serrans de València
Castell en les Torres de Serrans de València

Arriba l'últim cap de setmana de Pasqua a València, uns dies de celebració en els quals la capital del Túria acull la festivitat de Sant Vicent Ferrer 2025. Tradició, cultura i pólvora seran els ingredients que marcaran estos dies en què València acomiadarà el mes d'abril. La Junta Central Vicentina, en col·laboració amb l'Ajuntament de València, ha sigut l'encarregada d'elaborar una programació en la qual valencians i visitants tornaran a vibrar amb la màgia de la pólvora.

Focs artificials i mascletà

La primera cita amb la pólvora arribarà este dissabte, dia 26 d'abril, amb el tret d'un castell de focs artificials 'a l'antiga', també conegut com a Castell de Pals. Serà la pirotècnia Nadal-Martí l'encarregada de sorprendre el públic amb un espectacle únic que començarà a les 21.30 hores a la plaça de la Crida (esplanada enfront de les Torres de Serrans).

Però, què fa especial al Castell de Pals? Es tracta d'un tret tradicional, que empra tècniques més antigues, però que permeten més proximitat a l'espectacle, així com la utilització del vent com a element rítmic i una disposició més estàtica. Així mateix, el característic d'estos trets és que recuperen efectes i artefactes que recreen els focs artificials d'antany.

Este tipus d'espectacles de pólvora estaven en desús, però la ciutat de València ha anat recuperant-los des de fa ja uns quants anys. I és que ja s'ha convertit en un tret molt habitual dins de la programació pirotècnica de la Gran Fira i, fins i tot, també amb motiu de la celebració de Sant Vicent Ferrer disparant-se este castell 'a l'antiga' en la mateixa plaça de la Reina de València.

Tret d'un castell de pals en la ciutat de València
Tret d'un castell de pals en la ciutat de València

D'altra banda, el dilluns dia 28 d'abril, Dia de Sant Vicent Ferrer, València tornarà a ser testimoni d'un nou tret de pólvora. En esta ocasió, serà la pirotècnia Vulcano la que s'encarregarà d'una mascletà a les 14.00 hores a la plaça Tetuan. T'ho perdràs?

Programació Sant Vicent Ferrer València 2025

A més d'estos espectacles de pirotècnia, la programació de Sant Vicent Ferrer a València es completarà amb actes que són únics i que són senya d'identitat de les tradicions valencianes.

Miracles de Sant Vicent

Després d'una setmana en la qual més de 150 xiquets de 12 altars diferents han participat en el concurs de Miracles, este divendres 25 d'abril es coneixerà la relació de premis. D'esta manera, l'altar guanyador representarà el Miracle de Sant Vicent a la plaça de la Verge el dissabte 26 d'abril a les 11.00 hores.

Declarats Bé d'Interés Cultural, els Miracles de Sant Vicent són xicotetes representacions teatrals en les quals s'escenifiquen els miracles de Sant Vicent Ferrer, patró de la ciutat de València, representats en valencià per adolescents menors de 14 anys.

"Els xiquets són els protagonistes de la festa i la garantia que la devoció a Sant Vicent Ferrer seguirà mentre continuen representant els 'Miracles de Sant Vicent'. No hi ha dubte que el sant és una figura molt volguda, un sant que ha deixat un llegat inesborrable en la nostra història i que es manté al llarg del temps", ha destacat la regidora de Festes i Tradicions i presidenta de la Junta Central Vicentina (JCV), Mónica Gil.

Miracles Sant Vicent Ferrer Valencia
Miracles Sant Vicent Ferrer Valencia

Ofrena floral i processó

Així mateix, el dilluns 28 d'abril, València acollirà els actes més solemnes en honor al sant. En este sentit, a les 10.00 hores, se celebrarà la mateixa pontifical en la Catedral de València. Tot seguit, a les 12.00 hores, començarà l'Ofrena de Flors al patró de la ciutat.

El recorregut partirà des de la plaça de l'Ajuntament de València, i continuarà pel carrer Sant Vicent i carrer de la Pau per a acabar en el tapís de flor instal·lat a la façana de la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer.

Ofrena Sant Vicent Ferrer Valencia
Ofrena Sant Vicent Ferrer Valencia

A la vesprada, la processó començarà a les 19.00 hores des de la Catedral de València per l'itinerari habitual. Així, el recorregut serà el següent: eixirà per la porta dels ferros de la catedral, en direcció a la plaça de la Reina, carrer de la Pau, General Tovar i plaça Tetuan, fins a l'església de Santo Domingo, carrer de la Mar, plaça Sant Vicent Ferrer, Trinquet dels Cavallers, plaça Nàpols i Sicília, Església de Sant Esteve, carrer d'Edeta, carrer del Palau i entrada, de nou, a la Catedral.

Processó Sant Vicent Ferrer València
Processó Sant Vicent Ferrer València

Arxivat a:

Destacats