Un any més, València ix al carrer, este dilluns 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, per a alçar la veu contra totes les violències masclistes que fan impossible la creació d'una societat més justa i igualitària. Així, milers de persones es concentraran en la manifestació del 25N de València, convocada per la Coordinadora Feminista de València que recorrerà el centre de la ciutat sota el lema 'Fartes d'impunitat'.
I és que com denuncien en el seu manifest, "la violència masclista és la part més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat que abasta tots els àmbits de la vida". Així, assenyalen que "és un obstacle per a aconseguir els objectius d'igualtat real, el desenvolupament i la pau. Viola i menyscaba els drets humans i les llibertats fonamentals de les dones i és una autèntica factura de l'Estat de Dret que ens deixa com a ciutadanes de segona".
En l'escrit, la Coordinadora Feminista de València recalquen que "esta opressió té la seua expressió més terrible en les assassinades". "Denunciem i plorem a les 50 dones 14 criatures assassinades des del 31 d'octubre de 2023 fins a l'1 de novembre de 2024 en tota Espanya, de les quals 8 són de la Comunitat Valenciana", afirmen.
Manifestació 25 de novembre de València: horari i recorregut
La manifestació del 25N 2024 de València està convocada a les 19.00 hores amb un recorregut que eixirà des de la Porta de la Mar per a avançar pel carrer Colón, Xàtiva, Marqués de Sotelo i acabar en la plaça de l'Ajuntament de València on es llegirà el manifest.
La DANA també serà present
I una tragèdia com la que s'està vivint a la província de València a conseqüència de la DANA del 29 d'octubre tampoc pot quedar en l'oblit. D'esta manera, des de la Coordinadora Feminista de València recorden "els efectes tràgics d'uns temporals de pluges terribles i d'unes negligències escandaloses". "Volem mostrar la nostra solidaritat i la nostra estima a totes les víctimes. I volem denunciar com esta situació deixa especialment desprotegides a les dones més vulnerables. Dones sense recursos, dones socialment desprotegides o dones prostituïdes obligades a la convivència amb els seus maltractadors i enfrontades a la desprotecció".
En el context internacional, al·ludixen a la situació de les dones en Palestina, Ucraïna, l'Afganistan, l'Iran, el Sahel o Nicaragua i afirmen que, per tot això, "les feministes, fartes d'impunitat, continuem denunciant que les dones patim la violència masclista per ser dones en una societat patriarcal".
Una denúncia que també va ressonar en la manifestació d'este passat diumenge, convocada per l'Assemblea Feminista, LesbianBanda, Legerin Azadi, Resistencia Migrante Disidente i Resistencia Feminista, i que va comptar amb la participació d'altres col·lectius com a Regularización YA, Uhuru, BDS País Valencià, Mujeres, Voces y Resistencias, i una actuació de la Jove Muixeranga de València.
Sota el lema 'Des del dolor i la ràbia, els feminismes ens organitzem', esta marxa va protestar, des de l'Estació del Nord fins a la plaça Baró de Cortes, contra les violències masclistes i racistes, com els feminicidis, agressions sexuals, assetjament laboral i violències vicàries.
El moviment feminista ha advertit que estes violències "s'exacerben en situacions com la provocada per la DANA". Per això, a l'habitual mobilització amb motiu del 25N, enguany s'ha volgut incloure una "necessària menció de les causes i conseqüències de la DANA que ha assolat part de València".
"Les feministes assenyalen com el sistema capitalista imperant o els atacs al medi natural han sigut causes directes d'esta tragèdia". També han posat el focus en "la gestió criminal de la DANA que s'està fent per part de les institucions, que no estan donant una resposta adequada a les necessitats de la població".
Des de l'Assemblea Feminista de València han advertit que, en contextos de crisis i catàstrofe, en què es prioritza la reconstrucció material i la recuperació de les necessitats bàsiques, "hi ha un perill real que la violència de gènere o LGTBIfòbica passe desapercebuda, i que el seu abordatge prenga un lloc secundari".
"Per a dones migrants o racialitzades en situació administrativa irregular, se suma el racisme institucional, amb la pressió policial o el no poder accedir a les ajudes estipulades per a la població afectada", ha advertit.
D'altra banda, estos col·lectius també ha volgut visibilitzar i posar en valor "els efectes de comptar amb xarxes populars organitzades i autogestionades, que són i han sigut claus per a ajudar en les poblacions afectades per la DANA, enfront de la nefasta gestió governamental".
20 anys de la Llei contra la Violència de Gènere
La Diputació de València dedica enguany el 25N a commemorar el vinté aniversari de la Llei contra la Violència de Gènere. "Una llei que ha salvat vides i ha permés a moltes dones eixir d'eixe cercle de violència i identificar les situacions per a poder-les denunciar", destaca la vicepresidenta primera i diputada d'Igualtat, Natàlia Enguix, qui informa els ajuntaments de la província que disposaran d'"un cartell autoeditable per als seus actes amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona".
"Hi ha determinades lluites que no poden detindre's davant contratemps o catàstrofes, com és el cas de la DANA", apunta Natàlia Enguix, qui alerta: "en temps de crisi, les víctimes d'esta xacra social presenten una major vulnerabilitat, si fos possible, a causa de l'augment dels nivells de violència provocats per l'ansietat i la frustració que poden generar estes situacions en els agressors".
En este context de crisi, la Diputació s'ha posat a la disposició de la Generalitat, que treballa per a donar resposta a l'increment de les situacions de conflictivitat i agressions fruit de convivències forçades, com va succeir durant el confinament en pandèmia, o l'increment dels problemes familiars a conseqüència d'episodis com la DANA.