Com reduir el consum de llum a València? El programa Llars verdes 2024, impulsat per la fundació València Clima i Energia, ajudarà als veïns i veïnes de la ciutat a aconseguir-ho. Concretament, es tracta d'un programa educatiu dirigit a la ciutadania preocupada per l'impacte ambiental de les seues decisions i hàbits quotidians.
Amb esta iniciativa, es busca impulsar un grup de llars capdavanteres en la transició ecològica de la ciutat. D'esta manera, se seleccionarà aquelles que promoguen formes de consum i ús de recursos que provoquen un menor impacte. A més, podran traslladar a l'Ajuntament recomanacions per a facilitar la vida de totes les llars en la seua transició cap a la sostenibilitat.
Llars Verdes està dirigit a persones compromeses amb la transició ecològica, per a acompanyar-les en un procés que promoga l'autocontrol del consum domèstic d'aigua i energia, la introducció de mesures i opcions d'estalvi, així com un consum de béns i servicis més ètic i ecològic.
S'impartiran tallers de sostenibilitat en la llar sota quatre eixos temàtics: energia, aigua, alimentació i mobilitat. També, hi haurà activitats complementàries per a reforçar el sentiment de comunitat, conéixer i gaudir de València com a Capital Verda Europea. Això fomentarà l'intercanvi d'idees i aprenentatge (visita a l'Albufera, Rutes verdes de València, tallers a la demanda, etc.).
En tot moment, es farà un seguiment personalitzat i acompanyament individual, per a resoldre dubtes i impulsar la incorporació d'un mode de vida més sostenible en la llar. Així mateix, es repartirà un Kit de materials i aparells per a facilitar l'estalvi, l'eficiència i el consum responsable.
La participació és gratuïta i el programa estarà dinamitzat pel personal tècnic de l'Oficina de l’Energia de València, que comptarà amb la col·laboració de la Diputació de València i del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). Els tallers seran impartits per persones expertes en l'àmbit municipal com Emivasa, CEMAS, Justícia Alimentària i EMT.
Per a formar part d'este projecte, és necessari residir en el terme municipal de València, assistir a les 6 reunions i tallers previstos (1 cada 15 dies) i compartir dades de consum domèstic per al seguiment de l'evolució dels mateixos (València Clima i Energia es compromet a tractar les dades en tot moment segons la LOPD). També es demana tindre una actitud proactiva i col·laborativa.
La inscripció estarà oberta fins al 22 de setembre i es realitzarà a través d'un formulari en la pàgina web. Per a més informació, es pot escriure al correu [email protected] o telefonar al 677 62 98 69.
Esta iniciativa s'emmarca dins de la Capitalitat Verda Europea i es desenrotllarà entre els mesos de setembre i desembre de 2024.