Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ultima els treballs abans de l'obertura al públic de la Línia 10 de Metrovalencia, una inauguració que es preveu imminent després de l'anunci del conseller d'Obres Públiques, Arcadi España, que es realitzaria a finals del mes d'abril o principis de maig.
Divendres passat, 11 de febrer, FGV iniciava el període de proves tècniques de la línia. Després de mes i mig de treballs, s'ha testat el servei tant en superfície com en el tram subterrani, amb resultats satisfactoris i, des d'aquesta setmana, s'està provant el traçat complet.
Així, tal com confirmen des de la pròpia Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, està previst que en els pròxims dies se sol·licite l'autorització de posada en servei de la nova línia a l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària.
D'altra banda, també s'està aprofitant per a realitzar les proves del sistema de seguretat, senyalització ferroviària i equipament d'estacions, després de finalitzar la setmana passada la instal·lació de 168 càmeres, 22 teleindicadors, 53 intèrfons d'última generació i 54 validadores en les diferents estacions de la línia, en els canons per als vianants que uniran les estacions d'Alacant i Bailén i en el depòsit provisional per al material mòbil que s'ha construït en Natzaret.
Aquests dispositius compten amb la tecnologia més actual, per a facilitar que els desplaçaments de les persones usuàries al llarg d'aquesta línia siguen el més segurs i còmodes possibles i l'atenció al client siga ràpida, eficaç i accessible.
Freqüència similar a la resta de línies
La Línia 10 unirà el centre de València amb la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el barri de Natzaret, ampliant de manera molt considerable l'oferta de transport de la xarxa de Metrovalencia.
Aquesta línia combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de 5,3 quilòmetres i huit estacions i parades, tres d'elles subterrànies (Alacant, Russafa i Amado Granell-Montolivet) i cinc en superfície (Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciències-Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret).
La nova Línia 10 de Metrovalencia comptarà amb set tramvies de la sèrie 4200 de Bombardier per a prestar servei (cinc que estaran en circulació, un en manteniment i un altre en reserva). Cada comboi tindrà una capacitat per a 275 persones i la línia tindrà una freqüència de pas similar a la resta, entre 5 i 10 minuts en hora punta i entre 15 i 20 minuts depenent del tram, l'hora i el dia.
Així mateix, disposarà de dos canons per als vianants entre les estacions de Xàtiva i Bailén amb la nova estació d'Alacant, facilitant la seua integració amb la resta de connexions de Metrovalencia.
Inversió de 250 milions d'euros
"La posada en servei de la Línia 10 enguany és una mostra més del compromís de la Generalitat amb la mobilitat sostenible", afirmava amb l'arribada del primer tramvia el conseller Arcadi España. En aquest sentit, el conseller remarcava "l'impuls de la Generalitat i del president Ximo Puig per a posar en marxa aquesta línia, un projecte que portava paralitzat des de 2011 i en el qual, en total, el govern valencià ha invertit més de 250 milions d'euros".
La construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançada per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.
Després de l'execució d'aquestes proves, ara només falta per conéixer la data exacta de la seua posada en funcionament després de la Setmana Santa, mentre València descompta els dies per a poder gaudir d'un servei de transport públic d'última generació i històricament demandat pels veïns i veïnes de zones com Quatre Carreres, Montolivet o Natzaret, on finalitzarà la línia fins que veja la llum la seua futura ampliació, en aquests moments en fase de redacció.