Les víctimes del metro demanaran quatre anys de presó per als huit exdirectius de FGV per l'accident de la L1

Rosa Garrote (AVM3J): "La responsabilitat no pot quedar en l'última baula, sinó arribar als qui prenen decisions"

Guardar

victimas_metro
victimas_metro

Les víctimes del metro demanaran en el seu escrit d'acusació quatre anys de presó per als huit exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) als qui considera responsables de l'accident ocorregut en la Línia 1 de Metrovalència, que el 3 de juliol de 2006 va deixar 43 morts i 47 ferits. La qualificació anirà "en la mateixa línia" de l'escrit del ministeri fiscal, conegut aquest dimarts, i en el qual es demana tres anys i set mesos de presó per als acusats.

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, ha assenyalat que els punts que arreplega la Fiscalia són "els mateixos" que defenen des del principi en l'entitat i que resumeix que la responsabilitat de l'accident "no pot quedar en l'última baula de la cadena, ha d'arribar als qui prenen les decisions".

Així ho ha manifestat aquest dimarts Garrote en declaracions a Europa Press, després que la Fiscalia haja demanat tres anys i set mesos de presó tant per a qui fóra gerent de FGV en el moment del sinistre, Marisa Gracia, com per a cadascun dels set exdirectius amb responsabilitats en eixa data.

A més de Marisa Gracia, els altres acusats són Manuel Sansano, encarregat de la Direcció per a l'Auditoria de la Seguretat en la Circulació; Juan José Gimeno, director d'Auditoria per a la Seguretat i Circulació; Luis Miguel Domingo Alepuz, cap de Taller, encarregat de la planificació i execució dels manteniments del material mòbil; Sebastián Argente, cap de la Línia 1; el director de l'Explotació, càrrec que exercia Contreras Bornez; Francisco García, director de l'Oficina Tècnica i Francisco Orts, cap d'Estudis i Projectes.

Així, Garrote ha desgranat els punts que porten denunciant des de l'accident, com que FGV "no tenia les mesures de seguretat necessàries", ja que en la L1 de Metrovalència no estava instal·lada la balisa en la corba "malgrat les denúncies dels sindicats".

Així mateix, ha reiterat la "crítica" a la fixació de les finestres i cristalls del vagó sinistrat, que va ser "molt important" perquè es produïra "un gran nombre de morts" i ha denunciat la falta d'una política de prevenció en FGV.

"Hi havia una mala programació de la balisa en la recta, perquè la velocitat màxima en la recta era de 60km/h, però la balisa estava programada a 73km/h, amb marge deu quilòmetres, per la qual cosa es podia passar per eixa recta a 83km/h en una zona de 60", ha puntualitzat.

Garrote també ha assenyalat que en la corba "no hi havia res" que protegira la velocitat i ha criticat la "mala praxi" en prevenció de risc i la "mala gestió" de FGV, així com la "responsabilitat" dels seus exdirectius.

En aquesta línia, la presidenta d'AVM3J ha celebrat que l'escrit de qualificacions presentat pel ministeri fiscal assenyala "de forma molt directa" la responsabilitat dels exdirectius de FGV, per la qual cosa ho valoren "molt favorablement", al mateix temps que consideren que és "molt complet" i "supleix la carència" de la interlocutòria de la jutgessa d'Instrucció, que va acordar els processaments "vinculada" a l'orde de l'Audiència de reobrir el cas, a pesar de sostindre que els directius "van fer tot bé" i no hi havia incompliment de la normativa.

"L'accident mostra que el Comité no ha complit amb la seua finalitat i la interlocutòria assenyala la seua responsabilitat directa per açò. Els directius de FGV eren coneixedors de les deficiències quant a seguretat per formar part d'aquest Comité", ha sostingut Garrote, qui ha afegit que tenien capacitat suficient per a suplir aquestes manques de seguretat "i no ho van fer".

Destacats