Després de més d'un any i mig de restriccions, l'hostaleria i les seues terrasses afronten una nova etapa donada l'avançada situació en la qual es troba ara mateix la vacunació en tota la Comunitat Valenciana. L'Ajuntament de València va explicar en la jornada d'ahir que l'ampliació de les terrasses, una mesura per a alleujar al sector hostaler, deixarà de ser efectiva a partir del pròxim 12 d'octubre. Això sí, el consistori ha confirmat que la taxa de les terrasses continuarà sent gratuïta fins a final d'any.
En total, al voltant d'unes 670 terrasses de locals de restauració i d'oci situades en els diferents barris de València es veuran afectades. L'expiració del permís que se'ls va concedir de manera transitòria, dins d'un marc excepcional condicionat per la pandèmia inclourà als restaurants, bars, cafeteries i pubs.
La regidora d'Espai Públic de València, Lucía Beamud, ho plantejarà hui divendres en la Mesa de Diàleg amb la Federació d'Hostaleria, la Va unir Gremial, la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat i la Coordinadora d'Hostaleria de la Comunitat.
Beamud va recordar que la decisió d'ampliar les terrasses de la ciutat es va adoptar després de mesos "de tancament absolut" de l'hostaleria i quan va obrir només podia fer-ho en exterior i al 50%. L'edil es mostrava satisfeta amb el "diàleg" entre totes les parts implicades que va fer possible aquest "esforç conjunt de la ciutadania per a ajudar al sector". Després, "a poc a poc ens hem anat recuperant, el dia a dia és més habitual" i l'edil considera que "és hora de tornar a la normalitat" ara que s'han recuperat els aforaments. "És important per a totes les parts mantindre un espai de convivència activa. Hem de caminar cap a aqueixa normalitat i tornarem a l'espai inicial", argumentava.
No obstant això, aquesta postura no ha sigut del tot compartida pels altres grups municipals ni per part del sector hostaler. Des de l'oposició, la portaveu del grup municipal popular, Maria José Catalá, plantejava una "situació transitòria" que permeta deixar l'ampliació de les terrasses, almenys, fins a final d'any, "tenint en compte la caiguda de facturació de l'
últim any". En aquest sentit, instava el consistori a ser "flexible" perquè els establiments d'hostaleria puguen "refer-se d'una situació complicada".
La càrrega dels hostalers
Per part seua, la Federació Empresarial d'Hostaleria de València consideren "un gest poc empàtic amb el sector, que porta arrossegant una profunda crisi", que s'anuncie que es deixaran sense efecte les ampliacions de terrasses quan "encara no s'ha aconseguit la finalització completa de restriccions". En aquest sentit, el sector recordava que el primer trimestre de 2021 els establiments van estar tancats, i amb "limitacions després molt severes" tant d'aforaments, com d'horaris, més tota la càrrega que es porta arrossegant de 2020.
En la seua opinió, "una mesura així hauria de tindre continuïtat fins a final d'any per a contribuir a alleujar al sector en aquest any tan complicat, i en tot cas sempre fins que acaben totes les restriccions, incloses les de distància".
Des de la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris s'ha qualificat de precipitat "i injustificat" l'anunci, i lamenten la "falta d'empatia i coneixement" per part de l'administració local sobre la situació de l'hostaleria, després de 18 mesos amb restriccions i tancaments.
Per a la Coordinadora, mentre l'hostaleria no recupere el 100% de l'aforament a l'interior i se suprimisquen les distàncies de seguretat, "els locals tenen un problema de capacitat per a atendre el públic en els establiments, que resulta necessari continuar traslladant a les terrasses".
Cal recordar que, actualment i fins al divendres 8 d'octubre, l'hostaleria i restauració mantenen una sèrie de restriccions. Aforaments a l'interior del 75%, amb taules de fins a 10 persones i es pot fer ús de la barra assegut. A més, el tancament serà segons la llicència de cada local.