Les obres de la primera superilla de tota València "començaran en poc temps"

Amb un termini d'execució de catorze setmanes, el projecte compta amb una inversió que ronda els 800.000 euros

Guardar

Superilla al barrio de la Petxina, abans i després
Superilla al barrio de la Petxina, abans i després

La primera superilla de tota València està cada vegada més prop de ser una realitat. I serà en el barri de la Petxina. La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, han anunciat aquest migdia que les obres d'aquest projecte "començaran d'ací a poc". Concretament, quan s'adjudiquen aquestes obres. La inversió total ascendeix als 840.000 euros i el seu termini d'execució és de catorze setmanes, segons la previsió inicial.

Sota la premissa de la "recuperació d'espai públic", Sandra Gómez ha apuntat que aquesta iniciativa té "molt sentit" en barris consolidats com el de la Petxina, on ara mateix "tenien difícil generar espais socials". En la roda de premsa celebrada hui, també ha sigut present un representant de l'estudi que ha desenvolupat el projecte: Leku Studio.

Inspirat en altres ciutats espanyoles com Barcelona, Vitòria o la Corunya, la superilla s'ha aplicat amb èxit com una eina per a guanyar espais per a les persones i la naturalesa. En l'actualitat, en l'encreuament entre els carrers Palleter i Calisto III l'espai està ocupat pel pas del vehicle privat i places d'aparcament. Així, el que es pretén amb aquesta idea és generar un espai per als vianants i que el centre de l'encreuament es convertisca en una plaça de proximitat i de barri.

"Aquesta és una primera experiència i ho hem volgut fer bé. Pel que recuperarem espai per al vianant, hi hauran espais compartits en el barri, amb un punt de vista estètic urbà i intregrat a la ciutat i que compta amb el suport dels veïns gràcies al procés de participació posat en marxa", compte Gómez. A més, assenyala que el dissenyador gràfic Iván Ramón ha sigut el responsable del disseny d'unes rajoles particulars que "recuperen l'essència del barri".

El projecte compta amb diverses línies estratègiques. Amb aquesta superilla es pretén renaturalitzar l'entorn i adaptar-lo perquè es convertisca en un espai de jocs a l'abast de la ciutadania i dels més xicotets. Un altre dels aspectes importants és la priorització de la mobilitat per als vianants i el foment de la bicicleta, així com la creació d'espais que reconeguen la diversitat d'usos. Finalment, a destacar l'impuls que se li dona al comerç de proximitat amb la generació d'espais "de qualitat amb una major interacció".

Així, el pas del vehicle privat per aquesta zona es veurà limitat. No obstant això, el seu pas estarà assegurat per les vies confrontants. Encara que, això sí, la velocitat màxima es reduirà per a garantir la seguretat en tot el recinte. A més, aquesta remodelació integral de l'espai públic farà desaparéixer les places d'aparcament actuals, encara que la regidora de Desenvolupament Urbà ha concretat com se solucionarà aquesta controvèrsia.

 

La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía
La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valia

"S'ha treballat en un estudi per a compensar les pèrdues provocades per la desaparició d'aqueixes places d'aparcament. Hem parlat amb Mobilitat Sostenible i 133 places pròximes al parc de Micaela es convertiran en zona verda per a residents. A més, molt a prop en el Palleter s'ha fet un pàrquing amb 140 places. Per tant, creiem que està compensat", raona la vicealcaldessa.

Un procés participatiu veïnal

Per a la posada en marxa del projecte, l'Ajuntament de València va llançar un procés de participació perquè tots els veïns i veïnes pogueren aportar idees. "Hem volgut incorporar les seues visions, expectatives i preferències. La intenció és que les diferents superilles que es facen no siguen iguals i tinguen característiques pròpies dels barris", ha apuntat Elisa Valía.

La regidora de Participació Ciutadana també ha posat en valor la participació dels xiquets i xiquetes del barri en aquesta iniciativa. "El projecte participatiu també tenia la intenció d'incorporar la visió dels més xicotets i hem fet tallers en col·legis per a alimentar li projecte d'aqueixa visió infantil. L'edat compresa està entre els 8 i 10 anys i a més d'aportar sobre aquesta iniciativa també van sorgir propostes sobre altres qüestions", ha afirmat Vàlua.

En total, es van realitzar unes 960 enquestes en el barri que es van fer tant de manera presencial com virtual. A més d'això, es van dur a terme entrevistes en profunditat a persones reconegudes del barri com és el cas d'associacions com l'Associació de Veïns d'Arrancapins, entre altres.

Destacats