Les novetats que faran de la plaça de la Reina un espai "del Segle XXI", com va assenyalar el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, van des del subsòl fins per damunt dels caps dels futurs vianants. Ja està tancat el projecte definitiu de la transformació d'aquesta plaça, en el cor del Cap i Casal, amb un termini de 12 mesos; quan es tanquen els plecs -en les pròximes setmanes- i s'estudien les ofertes presentades, començarà a córrer el compte arrere. Si no hi ha imprevistos, a principis de 2021 hi haurà en la Plaça de la Reina una nova unió entre història, tecnologia i espai ciutadà.
Protagonisme sostenible des de baix
La plaça, que actualment funciona com una espècie de gran glorieta i de zona d'accés al pàrquing, es transformarà en una "plataforma única" -sense diferència d'altura entre carrils i voreres- que arribarà des del carrer de la Pau. Si bé la principal reforma 'visible' és en aquesta part superior, convertint l'espai en una zona per als vianants -amb un carril perimetral de càrrega-descarrega i per a ús de residents-, sota el sòl també hi haurà grans canvis.El pàrquing situat en el subsòl de la plaça data de 1970, és a dir, està a punt de complir mig segle. Segons va assenyalar el regidor, la seua 'edat', unit a les característiques de les construccions de l'època -boom immobiliari del tardofranquisme-, fan necessària una "gran rehabilitació". Una reforma que no sols canviarà l'entrada del pàrquing a un lateral, pel carrer de la Pau, sinó que adaptarà l'espai amb mesures sostenibles.
El renovat aparcament tindrà un total de 224 places per a vehicles lleugers, 98 en el primer soterrani i 126 en el segon, a més de 52 per a motocicletes. No obstant això, també té cabuda un altre tipus de transport; hi haurà aparcabicis subterranis -a més dels externs en la Plaça-, per a tindre encara més protecció, i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en totes dues plantes. Hi haurà, també, la 'caixa de llums' per a esdeveniments molt habituals en la Plaça; des del pàrquing es controlarà la distribució de corrent a preses de la part superior, per la part més pròxima a la catedral. Endolls integrats en el mateix sòl d'"alta qualitat" que permetran connectar-se a mercats ambulants, com el de l'Escuraeta, sense haver de portar generadors externs ni aparells.
Entorn "saludable"
Una de les demandes que va eixir del procés participatiu era crear un espai de "convivència" i "saludable" en el qual coexistisquen terrasses, vianants i oci. Part d'aqueixa 'salubritat' vindrà amb el nou arbratge, arbustos i plantes aromàtiques; les espirals actuals d'entrada al pàrquing es transformaran en un xicotet bosc urbà. Però hi ha una altra novetat que marca aquesta salubritat; els contenidors deixaran de formar part de la paisatgística.Després de la remodelació de la plaça, la llarga columna de contenidors situada en la part esquerra de la plaça passarà a estar sota terra. Així, aquests estaran ocults sota el granit, i s'obriran només quan el camió del fem, pel carril auxiliar, passe a recollir-los.
Aigua
L'aigua també tindrà el seu protagonisme en la nova plaça. Hi haurà dues fonts -una més que en l'actualitat- perquè qualsevol puga hidratar-se. No obstant això, també 'hi haurà' aigua que arribe des de dalt.Uns tendals, situats a diferents altures, oferiran un joc de llums i ombres per a protegir-se de la radiació solar. Des d'ells, a més, hi haurà un aliat contra la calor; uns difusors d'aigua per a refrescar l'ambient a l'estiu. S'unirà a aquest efecte 'nevera' que generen els arbres i plantes, com a absorbents naturals de la calor. També hi haurà dos banys públics en la plaça, una altra de les demandes del procés participatiu, i una sèrie de bancs "adaptats" i de "bancs jardinera".
Una acumulació de canvis que, segons Grezzi, marcarà "un abans i un després en la història de la ciutat i d'Espanya", pel seu simbolisme com a "recuperació de la ciutat" per a fer d'ella un "lloc amable i que la gent gaudisca".