València

Les institucions esportives exigeixen al Consell que l'exercici siga una activitat essencial

1 minut

runner

El Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física de la Comunitat Valenciana (COLEF CV), les facultats de la Comunitat Valenciana en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, les institucions més importants del sector esportiu, així com nombroses empreses del sector han exigit a la Generalitat Valenciana la declaració d'activitat essencial de l'activitat física, l'esport i l'educació física, segons han assenyalat en un comunicat.

Aquesta petició, encapçalada pel COLEF CV, es presenta davant la Generalitat Valenciana a través d'un manifest que han signat 27 institucions tant de l'àmbit privat com públic.

Entre els subscriptors del manifest, es troben les facultats de ciències de l'esport de la Universitat de València, Universitat d'Alacant, Universitat Miguel Hernández i la Universitat Catòlica de València. A més, el manifest també el recolzen l'Associació de Federacions Esportives de la Comunitat Valenciana (CONFEDECOM), l'Associació de Gestors Esportius Professionals de la CV (GEPACV), la Fundació Trinidad Alfonso, l'Institut Biomecànica de València (IBV), PROFESPORT, el Col·legi Oficial de Nutricionistes de la CV i diferents ajuntaments com el de Segorbe.

El manifest defensa que la prestació de serveis esportius, l'educació física i l'esport han de ser considerats com a activitat essencial i dret constitucional. Així mateix, es destaca la importància que aquests serveis siguen prestats per professionals acreditats i reclama a la Generalitat Valenciana que en situacions restrictives per alarma sanitària s'assegure la disponibilitat d'espais esportius per a la pràctica esportiva ciutadana.

El document sol·licita, a més, especial atenció per als casos de necessitat de pràctica d'activitat física per prescripció mèdica i que la mateixa siga supervisada per professionals universitaris en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, amb la corresponent col·legiació i l'assegurança de responsabilitat civil obligatori per llei.

Una altra de les demandes que el manifest sol·licita és la creació del certificat de pràctica fisicoesportiva per a aquells professionals que necessiten desplaçar-se per a la prestació d'aquests serveis professionals.

SALUT PÚBLICA

El president del COLEFCV, Jose Luis Herreros, ha explicat la rellevància d'aquest manifest: "El document és importantíssim, ja que resumeix la importància crucial que té l'activitat física per al manteniment de la salut pública".

"El nostre sector no és solament oci i recreació, que també, sinó que essencialment és salut. L'esport i l'activitat física és i ha de ser abans de res salut. Possiblement, cap altre sector i activitat humana aporte tant a la salut de les persones i per tan poc. I així va quedar demostrat durant el confinament i posteriorment, de la necessitat de moviment i d'activitat física que té la ciutadania i, de forma més concreta, les poblacions especials", ha afegit Herreros.

El president del COLEF CV, a més, ha recordat que el sector esportiu està demostrant "professionalitat, maduresa, responsabilitat i respecte al compliment de les restriccions sanitàries, fins i tot tenint les dades més baixes incidències per la Covid-19 per sectors d'activitat".

D'altra banda, Herreros també ha al·ludit a la necessitat de reconstrucció del sector i el necessari suport que se li ha de brindar des de les institucions: "L'evidència científica porta demostrant fa anys que per un euro invertit en esport s'estalvien com a mínim cinc en cost sanitari".

"La nostra corporació professional i altres agents del sector que hem signat el manifest portem mesos oferint a les conselleries competents la proposta de creació d'una taula tècnica per a l'anàlisi d'estratègies en la reconstrucció del sector esportiu, ha assenyalat.

Sobre aquest tema, han apuntat que és "completament necessàries mesures concretes d'impuls econòmic a l'àmbit esportiu" i en eixe sentit, ha confiat que la Generalitat destine "al sector esportiu un paquet de mesures econòmiques específiques.