Després de l'obertura a la ciutadania de la renovada Plaça de Bruges, totes les mirades estan posades en la reurbanització de l'entorn de la plaça del Mercat i de la Llotja. Les obres avancen a bon ritme. Per això, des de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana han mantingut el compromís que aquesta actuació, que posarà en valor l'important patrimoni històric de la ciutat, estarà finalitzada el mes d'abril.
Com va subratllar la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, "es tracta d'un dels projectes més importants de les últimes dècades". Una actuació de recuperació de patrimoni que ha promogut, a més, l'impuls d'iniciatives privades. Així, explicava Gómez, "quan els governs aposten per rehabilitar els entorns, per reurbanitzar, recuperar i posar en valor el nostre patrimoni, ajuden al fet que els privats s'animen i s'associen, com ha ocorregut en aquesta ocasió, per a rehabilitar el seu propi patrimoni".
I és que la reurbanització d'aquest entorn que, en paraules de la vicealcaldessa, "s'havia convertit en el quart darrere de l'entorn de la plaça del Mercat", anirà d'acord amb la rehabilitació de les Covetes de Sant Joan, unes edificacions de principis del segle XVIII de gran valor patrimonial i històric que recuperaran, amb aquesta actuació, la seua fesomia original.
Així, a través d'una graderia amb cinc escalons, que descendirà 90 centímetres per davall del paviment, es recuperarà l'accés primigeni a les Covetes, fins ara ocult. Així mateix, s'instal·larà una barana de protecció al carrer Vieja de la Paja per a prevenir caigudes pel nou desnivell, complint amb la normativa d'accessibilitat.
"Quan van començar les obres en aquest punt, ens vam adonar que les Covetes eren més profundes del que es va pensar en un primer moment. Per això, ens vam posar d'acord amb els propietaris i, a petició seua, vam fer una adaptació del projecte per a recuperar la façana i la visió històrica de les Covetes en el segle XVIII", ha explicat Gómez.
Les Covetes
Datades de principis del segle XVIII, les Covetes són semisoterranis de poca superfície que van ser concebudes, a l'origen, com a espais amb finalitats comercials amb benefici per a la parròquia dels Sants Joans, i encara que principalment van funcionar com ferrovelleries i botigues de vell, també van albergar transaccions comercials i artístiques, entre altres.
A mitjan segle XVIII, van passar a mans privades, i en l'actualitat, alguna continua en propietat de l'església. Bona part d'elles pertanyen a entitats bancàries, i altres són de domini particular. Les Covetes han estat molt de temps sense activitat i, bona part d'elles, abandonades. Per aquest motiu, la recuperació de les mateixes suposa rehabilitar un espai que forma part de la història de València des de fa més de tres segles.
A més, es tracta d'espais BIC (Bé d'Interés Cultural), localitzades en un entorn també BIC i, per tant, es fa fonamental la seua recuperació.
L'actuació, per zones
L'actuació que s'ha projectat per a la plaça del Mercat consisteix a netejar el paisatge urbà, amb la retirada dels actuals elements de senyalització de conversió en zona de vianants blana, per a crear un espai obert, unificat i per als vianants, amb una graderia de cinc escalons per a la recuperació de l'entrada origina de les Covetes. Així mateix, es col·locarà, a l'entorn de la Llotja, un paviment de pedra natural, similar al de la seua façana, i que contrast amb el dels escalons, ja que "es tracta d'un dels paviments més antics de la ciutat".
Per a l'entorn de l'Església dels Sants Joans, s'emprarà la mateixa pedra de la seua façana però en format més xicotet i, el més destacat, es pavimentarà amb llamborda recuperada l'entorn del Mercat. A més, en la plaça del Mercat, se substituirà l'arbratge actual per palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València.
Pel que respecta a la Plaça Taula de Canvis, els treballs estan executats mancant la instal·lació del paviment i els jocs infantils, que s'instal·laran a l'abril. L'arbratge, com en la resta de l'obra – a excepció de les palmeres –, es plantarà el mes de febrer.