De nord a sud, la província de València està repleta de coves en les quals val la pena endinsar-se. Pintures rupestres, vistes panoràmiques espectaculars, fòssils i història de la terra valenciana que has de visitar si ets amant del senderisme, l'aventura i la cultura.
Coves per a principiants a la província de València
La Cova de l'Aigua Amarga és un jaciment arqueològic que pertany al període Eneolític. Situada a una altitud de 300 metres sobre el nivell de la mar, en el terme municipal d'Albalat dels Tarongers, aquesta cova conté pintures rupestres datades de l'any 2000 aC.
Malgrat ser xicoteta, ja que només té 13 metres de profunditat, des de la boca de la cova es pot albirar una vista panoràmica impressionant del paratge de l'Aigua Amarga i de la vall.
L'accés resulta senzill si s'enllacen tres de les quatre rutes previstes. Comença des de per la ruta de senderisme PRV-318 que parteix des del mateix poble, enllaça amb la Senda Local i, finalment, recorre la senda de Comediana-Cova de la Cabra.
Situada a l'interior del parc natural de Chera, les Coves de la Garita són la guinda final d'una ruta curta per un de paratges més emblemàtics de la localitat.
La zona resulta molt accessible perquè disposa d'una barana que evita caigudes. No obstant això, entrar a la caverna comporta una responsabilitat pròpia, ja que en l'entrada de la mateixa hi ha un advertiment de perill d'ensulsiada.
Una bona opció si no es disposa de molt de temps és visitar la Cova dels Diables de Gestalgar. La caverna d'origen càrstic està situada en el vessant de la muntanya la Peña Roya a 920 metres d'altitud sobre el nivell de la mar i regla unes vistes magnífiques de la zona de Los Serranos.
La Cova dels Diables s'ha format mitjançant la filtració de l'aigua durant milers d'anys en forma de pluja i resulta molt curiós veure les formes que es dibuixen en el seu interior a causa de l'erosió. A més, cal destacar que aquesta cova té un gran interés pels fòssils que conté en el seu interior, perfectament conservats.
Els cellers subterranis d'Utiel, un gran tresor del patrimoni etnològic de la localitat, ocupen una antiga xarxa de passadissos que recorren el subsol de la població. La majoria d'aquests túnels van ser excavats durant l'època medieval i es van fer a fi de comunicar els forts de la muralla amb la fortalesa principal.
Actualment resulten una mostra exemplar de com es conservava antigament el vi en gerres valencianes i manxegues, ja que algunes de les galeries dels cellers s'utilitzaven amb finalitats vitivinícoles.
Com que no es troba a l'aire lliure, és necessari concertar una cita mitjançant l'Oficina de Turisme d'Utiel per a poder visitar els cellers.
Sota el barri de la Villa de Requena existeix un laberint compost de 22 coves excavades en època musulmana que han tingut diversos usos durant la seua història. Les coves de la Villa han albergat habitatges, refugis, osseres, sitges i cellers que han romàs amagades fins als anys 70 del segle XX; no obstant això, ara resulten un gran atractiu per a la localitat requenenca.
Les coves poden visitar-se de dimecres a diumenge amb cita prèvia i l'entrada té un preu general de 4 euros, però disposen de tarifes reduïdes per a uns certs casos.
Les Covetes dels Moros, situades a Bocairent, es componen de cavitats difícils de datar per falta d'inscripcions i materials arqueològics. No obstant això, després de diverses prospeccions arqueològiques sí que se sap perquè es van emprar: van ser graners o magatzems de seguretat que servien comunitats llauradores de les proximitats.
Les coves, il·luminades per orificis en forma de finestra, estan situades a meitat d'un penya-segat rocós, en el Barranc de la Fos. Hi ha els qui afirmen que fer aquesta visita és tota una aventura, ja que has d'acatxar-te i lliscar-te per xicotets buits per a accedir a algunes de les coves. Per tant, això és una gran consideració a tindre si es pateix d'alguna lesió o dificultat física, o si es pateix claustrofòbia.
El preu de l'entrada són 3 euros per adult i els menors d'11 no paguen.
Coves valencianes per als més atrevits
La Cova del Colom es troba molt prop de la ciutat de València, en la localitat de Riba-roja de Túria. Embolicada per un gran misticisme, fruit de diverses llegendes populars que conten que dins de la cova s'havien vist figures horribles que custodien or i joies, aquesta visita resulta imprescindible per la seua bellesa.
La cova ha patit alguns danys al llarg dels anys, ja que algunes de les estalactites i estalagmites han sigut arrancades i hi ha alguns grafitis. No obstant això, encara es poden observar moltes formacions en les parets en forma de columnes; algunes estalactites fins i tot tenen encara un degoteig actiu.
La ruta que arriba fins ella és molt senzilla i pot realitzar-se amb xiquets, així i tot, una vegada dins s'ha de tindre molta precaució amb el descens fins al cor de la cova, especialment si ha plogut recentment. I, molt important, llanternes per a veure tots els detalls una vegada dins!
Entre Favara i Alzira, en la serra de Cobera, es troba la màgica Cova de Galera. Aquesta excursió, no sols és interessant per als amants dels racons més amagats, regala unes vistes impressionants de la muntanya de Cullera i de la mar durant la ruta fins a la cova.
La cova és molt humida i per això està repleta d'estalactites i estalagmites que es conserven perfectament. A més, amaga un passadís de menys de 10 metres per als més valents. La visita és accessible també per als xiquets.
Un total de 141 metres formen la Cova del Tortero, situada en el terme municipal de Tous. Composta per múltiples sales, amb alguns accessos estrets a aquestes, la cova té grans formacions a causa de la humitat a pesar que moltes han sigut arrancades.
La Cova consta d'una entrada amb un Vestíbul de 34 metres, un xicotet laberint de 31 metres, una recambra de 3 metres, el saló principal de 26 metres, la Sala Profunda de 9 metres, la Sala Gonrg de 3 metres amb aigua, i la Galeria Honda de 36 metres.
És recomanable portar llanterna i casc, especialment si acudeixen xiquets a l'excursió. I, per si encara es disposa de més temps, en els voltants de la zona hi ha una cova veïna molt coneguda; la Cova del Candil.