València

Les claus de la nova llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica per a impulsar les renovables

El Consell permetrà als ajuntaments aprovar la instal·lació de plantes de renovables i augmenta la RVI per a fer front a la pujada de l'energia

1 minut

Plaques fotovoltaiques

El Consell ha donat llum verda al projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que fixa les seues línies d'actuació entorn a un objectiu general: impulsar l'ús de les energies renovables a la Comunitat Valenciana.

Així ho va anunciar divendres passat la vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al Ple del Consell. Precisament, aquest projecte de llei va acompanyat de l'aprovació del denominat "decrete llei omnibus" que té per finalitat modificar una sèrie de normatives per a fer front a la crisi multisectorial provocada per la guerra d'Ucraïna.

La vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de prensa posterior al Consell

"Aquest decret és més complet per a pal·liar la qüestió energètica, però també la qüestió econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna", ha assegurat la vicepresidenta. Així, aquesta resolució inclou mesures per a agilitzar la instal·lació de plantes d'energia fotovoltaica i eòlica i també una ampliació del percentatge de les bonificacions que cobreix la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) pel que fa a la cobertura de subministraments.

Impuls a les renovables

En la línia dels objectius de sostenibilitat de la Unió Europea, l'objectiu de la Generalitat Valenciana és que en l'any 2030, el 42 % de l'energia que consumim provinga de les energies renovables. A més, s'ha fixat la reducció en, almenys, un 35,4 % del consum energètic també per al 2030.

Per aquesta raó, des de l'Executiu valencià es busca promocionar l'ús de les energies de fonts renovables a través de l'augment de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques i energies eòliques. Así, es van a simplificar els procediments administratius a través dels quals es concedeixen els permisos per a instal·lar aquest tipus de plantes.

D'aquesta manera, amb l'eliminació de les traves burocràtiques, la Generalitat preveu reduir el temps d'espera de tramitació de les autoritzacions d'instal·lació a tan sols un any. D'altra banda, també es reforça l'agilització normativa per a les plantes d'energies renovables de menys de 10 megavats, que ara tindran tramitació d'urgència.

Instal·lació de plaques solars al terrat d'un habitatge

Més responsabilitat en els ajuntaments

Juntament amb la disminució del temps d'espera d'obtenció del permís per a instal·lar aquestes plantes d'energies renovables, el govern valencià permetrà que els consistoris de cada localitat puguen realitzar els informes favorables d'aquelles instal·lacions que no superen els cinc megavats per a "destaponar" els llits administratius de la Generalitat i reduir els temps d'espera, ha detallat Oltra.

A més, també s'afavorirà la instal·lació de plantes públiques que generen energia verda en els municipis i es preveu incorporar la possibilitat de declaració energètica o estratègica per a projectes singulars que puguen ser d'interés econòmic, energètic o ambiental.

Augment de la Renda Valenciana d'Inclusió

Entre les mesures contemplades per aquesta nova regulació en matèria de canvi climàtic, també s'introdueixen modificacions en les quantitats de l'actual Renda València d'Inclusió (RVI).

En aquest sentit, s'ha aprovat l'ampliació del percentatge de les bonificacions que reben les persones a les quals se'ls ha atorgat la RVI en l'apartat d'ajudes econòmiques per a fer front als subministraments com l'electricitat, l'aigua o el gas.

D'aquesta manera, en el cas de les famílies que han acreditat haver de pagar un lloguer o una hipoteca l'ajuda per a sufragar les despeses de la llar augmenta del 25 al 30 %; mentre que per a aquelles persones que no ho tinguen s'incrementarà la bonificació fins al 15 %, quan anteriorment era del 10 %.