Amb el canvi de govern municipal després de les eleccions del 28 de maig, l'ampliació nord del Port de València s'ha tornat a posar en el focus mediàtic i polític. I és que si l'alcalde de València en funcions, Joan Ribó (Compromís) mantenia una posició ferma en contra d'una ampliació que tindria un important impacte mediambiental per a la ciutat, i especialment per al barri de Natzaret; la futura alcaldessa de València, María José Catalá (PP) es va comprometre a construir la Terminal Nord del Port si arribava a l'Alcaldia.
D'acord amb la líder popular, "l'ampliació del Port generarà 5.500 llocs de treball i, quan estiga operant a ple rendiment, donarà treball a 44.000 persones". Així, assenyalava que "la posada en marxa d'aquesta terminal és necessària perquè el Port de València no perda el lideratge en favor d'uns altres d'altres recintes com el de Barcelona. Cal abandonar la ideologia i el fals ecologisme, i donar suport a aquesta infraestructura". Però, a quin preu?
Col·lectius com la Comissió Ciutat – Port, la Federació d'Associacions de Veïns de València o la plataforma Litoral per al Poble, entre altres, ho té molt clar: "defensarem la salut, les platges, l'horta valenciana enfront de l'amenaça que suposa l'ampliació nord del Port". Per això, el pròxim divendres, dia 16 de juny, han convocat una manifestació – que compta a més amb el suport d'artistes i famosos – que arrancarà, a les 18.30 hores, en el passeig de l'Albereda – entre el pont de les Flors i el pont d'Aragó – i que finalitzarà a la plaça de l'Ajuntament. Una acció que se suma, a més, a la pintada que s'ha dut a terme en el nou llit del riu Túria per a mostrar el seu rebuig a aquest projecte.
Per part seua, Compromís per València també ha animat a tota la societat valenciana a participar en la manifestació. Com ha destacat Ribó, "batallarem des de l'Ajuntament per a evitar una ampliació sense una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA)". En aquest sentit, ha defensat que "els avanços estan bé sempre que no afecten la qualitat ambiental que hem aconseguit amb el parc natural de l'Albufera i tot el seu ecosistema. Cal defensar un Saler i un Pinedo vius, així com a unes platges del sud que no retrocedisquen en arena fins a la seua mort, que és el que passaria si s'aprova l'ampliació del Port sense una DIA".
Finalment, ha recordat que "si tot es fa, com alguns volen, per a beneficiar a unes poques empreses no només suposaria un impacte visual a la ciutat i a les platges urbanes del Cabanyal i la Malva-rosa, sinó que, a més, la ciutat suportarà un gran increment de pas de camions, que hauran de circular per dins de la façana marítima, amb tots els problemes de trànsit i contaminació que generarien a València".
"No podem repetir els errors del passat"
València Extra ha parlat amb Julio Moltó, president de l'Associació Veïnal de Natzaret, que ha sigut contundent en afirmar que "governe qui governe, els drets es defensen". Així, ha recordat "l'ampliació insostenible del Port cap al sud, que ja es va fer l'any 86, i que va suposar la destrossa de la platja de Natzaret, la destrossa de l'horta de La Punta i l'expulsió de 100 famílies dels seus habitatges".
En definitiva, danys que, recorda, "encara no han sigut reparats". Per aquest motiu, assenyala que "no es poden repetir els errors del passat – fins al mateix Pérez Casado va reconéixer tres dècades després que l'ampliació sud va ser un error – i menys en una situació d'emergència climàtica. El Port té suficient capacitat i, per descomptat, ha de presentar una nova Declaració d'Impacte Ambiental".
"Nosaltres reivindiquem el dret a respirar aire net i, per a això, és necessari reconsiderar tota l'ampliació del Port", ha conclòs Moltó.