Lambda i les entitats LGTBI+ es manifesten hui a València sota el lema "Pels nostres drets, Orgull i resistència"

L'Ajuntament il·lumina la seua façana amb els colors de la bandera arc de Sant Martí i anuncia que no tindrà la seua pròpia declaració institucional de l'Orgull per a subscriure la de la FEMP

Guardar

Manifestació de l'Orgull organitzada per Lambda en 2023. Imatge: María Díez
Manifestació de l'Orgull organitzada per Lambda en 2023. Imatge: María Díez

Fa 45 anys que la ciutat de València va celebrar la primera manifestació amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI+, que se celebra hui 28 de juny. Va ser el 24 de juny de 1979 quan els carrers de la capital valenciana van acollir per primera vegada una concentració en defensa dels drets d'este col·lectiu després de la revolta de Stonewell que va originar a nivell mundial la commemoració de l'Orgull. Es tracta d'una cita que es repetirà este 2024 com cada any i serà este divendres 28 de juny quan una marxa reivindicativa organitzada per Lambda, el col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, recórrega les principals vies de la ciutat.

De fet, la d'esta vesprada serà la trenta setena manifestació que organitza esta entitat i enguany ho farà sota el lema "Pels nostres drets, Orgull i resistència" que lluirà la pancarta de capçalera. La manifestació eixirà a les 19:30 hores de l'Albereda, creuarà el Pont de l'Exposició en direcció a la Porta del Mar, continuarà pel carrer de Colón fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament sobre les 21 hores.

A diferència d'altres anys, i a causa de desavinences entre l'Executiu local de PP i Vox i Lambda i altres entitats LGTBI municipals, la marxa d'esta vesprada no conclourà amb una festa (que va ser cancel·lada per Lambda per primera vegada en 36 anys), sinó amb una concentració en la plaça de l'Ajuntament en la qual els assistents mostraran el seu rebuig cap a les polítiques "de retallades de drets LGTBI+ per part dels governs del Partit Popular", expliquen des de l'associació a través d'un comunicat.

La plaça consistorial també serà escenari de la lectura del manifest de l'Orgull LGTBI+ 2024 que estarà a càrrec de Krystal Calvo, activista trans i representant de CCOO en el País València; Paula Iglesias, vicepresidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuales, Intersexuales i més (FELGTBI+); i també participarà en la lectura Aitor Pla, president de Ponts d'Igualtat, el col·lectiu LGTBI de l'Alcoià-Comtat i Foia de Castalla.

Lambda demana una alta participació "per a deixar clar a PP i Vox que els drets conquistats no es perdran"

Des de Lambda, apunten que són més de 50 entitats socials, sindicats i partits polítics les que participaran en la manifestació de l'Orgull que tindrà lloc a partir de les 19:30 hores. A més, des de l'entitat fan una crida al fet que la ciutadania se sume a aquesta cita "per a deixar clar a PP i Vox que els drets conquistats no es perdran", ha declarat Fran Fernández, coordinador general de Lambda.

Entre les reivindicacions sobre les quals s'alçarà la veu en la marxa també s'inclouen "la lluita contra el feixisme en totes les seues formes en defensa dels drets humans i d'un feminisme inclusiu que lluita per la igualtat dels drets de totes les dones i les seues interseccionalitats", exposen des de Lambda. De la mateixa manera, critiquen "la derogació de la llei de memòria democràtica a través d'una llei que blanqueja el franquisme", ja que, segons recorden, les integrants del col·lectiu LGTBI+ "van ser perseguides, empresonades i assassinades per la dictadura franquista en el passat".

Manifestación del Orgullo LGTBI+ en València. Imagen: Jorge Gil
Manifestació de l'Orgull LGTBI+ a València. Imatge: Jorge Gil

Així mateix, des de l'entitat denuncien la "ursurpació de la veu de les persones LGTBI+ en espais de representació i en l'organització d'esdeveniments". En concret, Lambda va anunciar el passat 15 de maig que es desvinculava de l'organització de l'Orgull 2024 en la ciutat de València a causa d'"ingerències per part de l'administració pública". Una usurpació que també denunciaven que s'estava produint en l'organització dels Gai Games on, segons confirmaven les quatre organitzacions LGTBI+ de la ciutat que van abandonar el comité organitzador, s'havien produït canvis "inacceptables" com que el vot de les entitats i el de l'Ajuntament de València tingueren el mateix pes.

Adhesió a una declaració institucional de la FEMP

Per la seua banda, l'Ajuntament de València il·luminarà fins el diumenge la façana del consistori amb els colors de la bandera arcoiris i ha anunciat que en comptes de publicar una declaració institucional pròpia per l'Orgull s'adherirà a la desenvolupada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Es tracta d'una proposta realitzada per la regidora d'Igualtat, Rocío Gil, i que ha rebut llum verda en la Junta de Govern Local (JGL) celebrada este mateix matí.

La fachada del edificio del Ayuntamiento de València iluminada con los colores de la bandera arcoíris
La façana de l'edifici de l'Ajuntament de València il·luminada amb els colors de la bandera arcoíris

Precisament, l'edil ha declarat que la subscripció del consistori a este manifest revela el compromís de les institucions amb la igualtat i amb la defensa dels drets de la comunitat LGTBI+ a Espanya". La declaració de la FEMP defensa "fermament en la igualtat i el respecte per a totes les persones, independentment de la seua orientació sexual", i subratlla el seu suport a l'Orgull LGTBI+ "perquè és una oportunitat per a honrar a aquells que han lluitat per la igualtat i els drets de la comunitat LGTBI+ a tot el món".

El manifest, a més, fa al·lusió a l'augment dels discursos d'odi contra el col·lectiu que, segons destaca, són una forma de "legitimar i fomentar les discriminacions i agressions". És per això que la FEMP, a través del text, aposta per "promoure l'educació en diversitat de manera generalitzada com a vehicle per a combatre la LGTBI-fòbia".

Destacats