València

La 'València, ciutat de places' s'estén a més barris

Ja s'ha projectat la recuperació d'espai públics en diferents barris de València, com Patraix o Russafa

1 minut

Simulació de la peatonalització de la Plaça de Patraix

Des de 2015, la ciutat de València ha recuperat més de 120.000 m² d'espai públic. Sota l'estratègia 'València, ciutat de places', des de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, liderat per la vicealcaldessa Sandra Gómez, s'ha seguit un procés de remodelació i peatonalització de places per a les persones que, abans, estava destinat a vehicles. La plaça de l'Ajuntament, la plaça Ciutat de Bruges o la plaça de Sant Marcel·lí són tan sols alguns exemples de la gran transformació que ha experimentat la ciutat.

No obstant això, el canvi continua. I és que no només s'ha aprovat el projecte per a la reurbanització de la plaça del músic Antoni Eiximeno en la Malva-rosa, amb l'objectiu de crear un espai de trobada i convivència, sinó que també es durà a terme la conversió en zona de vianants de l'avinguda Malva-rosa – mantenint l'accés a vehicles de residents i transport públic – projectant-la com un gran eix comercial.

Destaca, a més, el projecte de remodelació integral de la plaça Baró de Cortés, al barri de Russafa, on l'espai a urbanitzar se situa al voltant de l'església de Sant Valero i Sant Vicent Màrtir, Bé de Rellevància Local, que dignificarà la zona i li aportarà un valor afegit al barri. Així, l'àmbit de l'actuació comprén la plaça Baró de Cortés, el carrer Padre Perera i la seua continuació amb la plaça Doctor Landete fins a la seua trobada amb el carrer Russafa. La Plaça de Russafa forma part del nucli primitiu del barri, que està catalogat com a Nucli Històric Tradicional.

Plaça Baró de Cortés de Russafa

Per descomptat, Patraix és un altre dels districtes que està pendent d'actuacions urbanístiques de gran envergadura, com la nova plaça que se situarà, al barri de Favara, sobre els actuals solars entre el carrer Campos Crespo i la subestació elèctrica que, inclourà, la remodelació dels carrers Ramón de Perellós i Folch de Cardona, abastant una superfície aproximada de 5.000 m². Com ja va avançar la vicealcaldessa Sandra Gómez, "l'actuació ha de resoldre el programa de necessitats en dotació de zones de jocs i espais de socialització i vida comunitària per a veïns i veïnes del barri".

A més, dins del Pla Especial de Patraix es contempla la conversió en zona de vianants de la plaça de Patraix que, encara que ja es va escometre el seu tancament al trànsit, queda una part per abordar. En aquest punt, des de l'Associació Veïnal asseguren que "es tracta d'una actuació molt esperada per tots els veïns i veïnes, encara que haurà de vindre acompanyada de solucions per a l'aparcament com, per exemple, la construcció d'un pàrquing subterrani".

Finalment, València està a punt de finalitzar la remodelació de dues de les seues grans places, com la plaça del Mercat, que ja encara la recta final i posarà en valor edificis patrimonials tan destacats per a la ciutat, com són la Llotja, el Mercat Central o l'església dels Sants Joans.

Plaça del Mercat de València - Foto: Sandra Gómez (@SanGomezLopez)

Ja en 2016, l'Ajuntament de València duia a terme una primera intervenció tàctica amb la qual es recuperava espai per als vianants. No obstant això, calia escometre la seua transformació definitiva cap a una plaça que dignificara aquest espai. Amb un pressupost de 5,9 milions d'euros, no sols s'ha netejat el paisatge urbà amb la retirada dels antics elements de senyalització de peatonalització blana, sinó que s'ha projectat un espai obert i unificat que, al costat de la creació d'una zona, a manera de graderia de quatre escalons, s'aconsegueix recuperar la cota original d'accés a les Covetes per a dotar-les de més valor.

I, per descomptat, la plaça de la Reina que ha fixat la fi de les obres al juliol d'aquest mateix any. Una vegada finalitzades les obres, els 12.000 m² de la renovada plaça comptaran amb 115 arbres enfront dels 53 actuals; pèrgoles que proporcionaran més de 1.300 m² d'ombra; així com jocs infantils, difusors d'aigua, contenidors soterrats, fonts per a beure o un nou aparcament públic subterrani amb noves rampes d'accés i punts de recàrrega elèctrica. Així mateix, se senyalitzarà el traçat de l'antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral. En definitiva, un ampli espai per als vianants que limitarà la circulació de vehicles a una connexió entre els carrers de la Pau i Sant Vicent, garantint l'accés a residents, càrrega i descàrrega o transport públic.