En la jornada d'ahir va tindre lloc la presentació del programa oficial de la València Capital Mundial del Disseny 2022. I és que això aportarà multitud de novetats a la capital valenciana. Més de 100 activitats, 150 ponents de primer nivell, 70 convenis, 25 espais i prop de 100 entitats estan implicades en un conjunt de coses que no sols afectaran la València de 2022, sinó que tindrà un impacte durant els pròxims anys amb l'objectiu de consolidar la cultura del disseny a la ciutat.
Segons les dades de l'organització, València Capital Mundial del Disseny 2022 captarà l'atenció de més de dos milions de persones i atraurà a més de 200.000 visitants estrangers en 2022. Hi ha dos tipus d'activitats: les comunes organitzades per la World Design Organization i les programades lliurement per les ciutats. Quant a la primera, els seus set grans esdeveniments agrupats en “Signature” atrauran 130.000 persones al llarg del pròxim any. Aquestes activitats començaran a partir de juny “com a prevenció” i “per a fer-les amb seguretat” finalitzaran al desembre, segons confirma la directora de Programa del World Design Capital València 2022, Corinna Heilmann.
Els set “Signature Events” impulsats al costat de la World Design Organization preveuen captar l'atenció de 130.000 visitants en 2022 i més de 100 ponents internacionals de primer nivell. Es concentraran en la segona meitat de l'any, com a colofó a la capitalitat, i amb la finalitat d'inculcar la importància i el reconeixement del disseny com una eina clau per a la millora del desenvolupament econòmic, social, cultural i ambiental dels territoris.
D'altra banda, pel que fa a l'organització, Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha sigut l'encarregat de explicar que les actuacions principals a la ciutat consistiran en la institucionalització del disseny amb la creació d'un centre de disseny en La Marina de València “com a epicentre i base en col·laboració amb l'Arxiu per a consolidar la cultura del disseny en la Comunitat i a nivell nacional. Serà un projecte d'un centre d'arts digitals, amb una zona d'exposició al públic i integrarà l'Arxiu i les oficines de disseny”.
Durant la presentació d'ahir, van intervindre, a més de Calvo i representants institucionals com el president de la Generalitat, Ximo Puig, Bertrand Derome, director general de l'Organització Mundial del Disseny i Corinna Heilmann, directora de Programa de World Design Capital València 2022. Tots ells van concordar que “no som un conjunt d'activitats que ocorren i passen. Cada pas que donem té com a objectiu romandre o canviar la forma en què fem les coses, deixant després de nosaltres tota una sèrie de canvis estructurals que seran el llegat que deixem”.
“La capitalitat no és una meta, ni un esdeveniment que ocórrega només en 2022. En 2021 ja hem començat a treballar en el llegat de la capitalitat, que consolidarà la posició en la qual hem d'estar en les pròximes dècades”. La roda de premsa ha començat amb la seua reivindicació de la capitalitat com una fita necessària per a posar en valor tot el patrimoni de disseny de València, “un patrimoni i un talent notables que venen de la indústria, que sempre han estat estretament lligats a l'artesania i que hui es fan patents en tots els camps en els quals el disseny és present: del disseny gràfic a l'industrial, de la gastronomia a l'arquitectura, passant per àmbits com el disseny aplicat al món de la salut, que precisament està molt present en el nostre programa. Som ací per a explicar-ho al món”, declarava el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo.
Un pavelló modular en la Plaça de l'Ajuntament
L'alcalde ha confirmat en la gala d'aquesta vesprada l'espai que es convertirà en el centre neuràlgic d'un any replet d'activitats: “Tota la ciutat respirarà disseny en cadascun dels seus racons, amb tallers, exposicions, conferències i trobades. El disseny eixirà al carrer gràcies a festivals com el World Design Street Festival, però la Plaça de l'Ajuntament serà el gran cor de la capitalitat gràcies a un Pavelló on gaudir del disseny valencià i del qual vindrà de fora per a inspirar-nos. Un pavelló modular que, passat 2022, podrem situar en un altre espai de la ciutat i mantindre'l com a part del llegat de ser Capital Mundial del Disseny.”
El pavelló de la Plaça de l'Ajuntament prendrà el testimoni del d'altres capitals com Hèlsinki o Taipei i tindrà diverses cares complementàries: sala expositiva, espai obert a la participació ciutadana i altaveu del disseny valencià. “De la seua relació amb la indústria i l'artesania, amb el moble, amb la fusta, amb la ceràmica, amb les arts gràfiques, amb el joguet o amb el tèxtil. Un lloc on valencians i visitants, turistes, curiosos, professionals i empreses podran mesclar-se”, ha afirmat Ribó. Tot això quedarà reflectit en els materials i la manufactura de l'espai, en els processos artesanals de la seua construcció i en la seua delicada mirada a la sostenibilitat.
Amb una superfície de 350 metres quadrats, aquest pavelló modular contarà la història de la vareta, de la fusta i la ceràmica valencianes i del reconegut disseny d'interiors nascut a la vora del Mediterrani. A la nit, l'edificació es convertirà en una icona il·luminada dins del context de la Plaça amb instal·lacions multimèdia i lumíniques de Radiants i desenvolupament tècnic a càrrec de l'estudi Arqueha. El projecte del pavelló està liderat internament des de València Capital Mundial del Disseny 2022 i compta amb la supervisió de Pepe Cosín, l'assessorament tècnic estructural de Josep Martí, el treball artesanal de la fusta de Manolo García i les solucions de Grup Torrecid en el camp de la ceràmica, entre altres col·laboradors.
El llegat de la València Capital Mundial del Disseny 2022
València Capital Mundial del Disseny 2022 és un acontecimiento global amb una àmplia agenda d'esdeveniments, programes i continguts, propis i de tercers. Però més enllà d'això, és la gestació d'un procés on prima el llegat a la ciutat. Un llegat format per un conjunt de projectes estructurals i de llarga duració que romandran una vegada finalitze la capitalitat.
Un exemple d'això és ADN Ceràmic (www.adnceramico.com), dirigit per Ana Illueca i posat en marxa gràcies al suport de l'IVACE. Aquest és un projecte que es proposa mapejar, localitzar i posar en valor als professionals de la ceràmica que contribueixen a incrementar el valor del disseny en tota la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa s'està desenvolupant en diverses fases i tindrà la seua gran eclosió en 2022 amb la missió de reforçar la reputació i prestigi del disseny mediterrani a través d'una de les seues grans herències històriques.
D'altra banda, el Mapa del Disseny (www.mapadeldissenyvalencia.com) naix per a geolocalitzar tots els espais de la ciutat de València reconeguts pel seu disseny i creativitat. Dirigit per Agència Districte, aquest projecte representa una cartografia en viu i en continu progrés de València a través de les seues galeries, restaurants, museus, cafés, hotels, botigues, espais creatius… Mapa del Disseny és la plataforma amb la qual amalgamar l'impuls que, districte a districte, té lloc de llarg a llarg de la ciutat.
En el camp de la protecció del patrimoni valencià trobem iniciatives com Nolla Map (www.nollamap.org), dirigida per Arae Patrimoni. Aquest mapamundi digital presentat oficialment a la fi de 2021 localitzarà al llarg del pròxim any i d'ací d'ara en avant la presència de la singular ceràmica Nolla per tot el món amb la missió de difondre, protegir, conservar i compartir aquest patrimoni arquitectònic i evitar així la seua desaparició.
També amb la finalitat de preservar l'herència de València s'ha posat en marxa la plataforma TiposQueImportan (www.tiposqueimportan.com), encapçalada per Miguel Maestro i empresa per a documentar, explorar i contribuir a la conservació i difusió de la cultura local a través de la recuperació del rètol comercial valencià.
Entre els projectes de la secció de llegat també es troben accions d'inclusió com Dissenyant El Per Vindre, de l'Institut Idecart, mitjançant la qual dissenyadors i arterapeutes treballen mà a mà per a impartir tallers a grups de persones en risc d'exclusió social. En el mateix sentit es construeix Trampolí (www.trampolin.design), la plataforma líquida en la qual persones amb discapacitat intel·lectual i professionals del disseny i la creativitat s'uneixen per a desenvolupar processos creatius sota la direcció de Yvette García i Javier La Casta.