La UPV es converteix en un laboratori de proves per a aplicar iniciatives de descarbonització als barris de València

Debora Domingo: "Estem testant iniciatives que no seria rendible provar-les a gran escala amb l'objectiu de reproduir-les en els barris si veiem que compensa"

Guardar

UPV
UPV

La ciutat de València vol liderar la descarbonització dels pròxims deu anys. Així, a més de presentar, divendres passat, la seua candidatura per a ser una de les cent ciutats europees que formen part del projecte de la Unió Europea 'Ciutats intel·ligents i climàticament neutres' en 2030; també ha començat a teixir llaços entre entitats socials, universitats i empreses amb l'objectiu de dur a terme iniciatives que avancen en aquesta transformació de la ciutat. I, sens dubte, un exemple d'aquestes aliances és la que l'Ajuntament de València ha signat amb la Universitat Politècnica de València (UPV).

En aquesta declaració d'intencions, el campus de Vera es convertirà en un laboratori i banc de proves per a generar coneixement sobre la descarbonització i aplicar-ho als barris; però a més oferirà assessorament científic i impulsarà projectes docents i d'investigació. Per a conéixer més detalls sobre aquesta col·laboració, València Extra ha parlat amb la vicerectora de la UPV, Debora Domingo, que ha assenyalat que "el que nosaltres diem binomi ciutat-Universitat és una cosa que es treballa des de fa anys". No obstant això, aquest compromís es reafirma perquè "l'objectiu de València de ser ciutat neutra en carboni en 2030 coincideix plenament amb els objectius de la UPV de ser la primera universitat espanyola que es puga certificar neutra en carboni".

"En realitat venia cuinant-se des de fa temps, però el fet que es formalitzara un document a nosaltres ens semblava que era molt important – apunta la vicerectora de la UPV – perquè en eixe conveni marc s'aniran situant els diferents convenis per a projectes específics. Així, una de les accions més destacades és la creació d'un livinglab on posarem en marxa diferents iniciatives de descarbonització que, després, seran susceptibles de ser replicades a l'exterior".

I és que com explica Debora Domingo, "la UPV, en el fons, té la grandària d'un barri complet i mou a 40.000 persones tots els dies, però tenint en compte que al campus es poden dur a terme iniciatives més experimentals. Per posar un exemple, tal vegada podem provar si es pot posar generació d'energia eòlica en les cobertes dels edificis i a partir d'ací estudiar si compensa o no compensa exportar-lo a la resta de barris de València. Al campus estem testant coses que tal vegada no serien molt rendibles si es prengueren eixe tipus de decisions a gran escala; i les estem provant a menor escala posant tota la matèria grisa. En el fons, en la UPV comptem amb investigadors de primera línia en avanços d'aquest tipus que fan possible que puguem liderar el procés de descarbonització".

Actualment, la Universitat Politècnica de València se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient i la sostenibilitat, però a més és l'única universitat espanyola certificada amb el segell europeu EMAS, un segell de garantia de gestió mediambiental. "Des de fa més de 10 anys, la UPV fa una gestió mediambiental pròpia amb auditories internes i externes i, hui dia, ja certifiquem que tota la nostra energia prové de fonts renovables, que no significa que les fem nosaltres in situ al campus, simplement les comprem renovables. A més, hem millorat moltíssim el consum energètic, el consum d'aigua i la política de residus gràcies a automatismes".

Un treball de fons i una aposta per la innovació que convertisquen a la UPV en un dels millors aliats per a aconseguir que València siga ciutat neutra al llarg de la pròxima dècada.

La UV se suma també a la declaració 'València, ciutat climàticament neutra 2030'

La Universitat de València, en adherir-se a aquest procés de transformació, es compromet a posar al servei de la ciutat els aprenentatges i les solucions desenvolupades en el camí cap al compliment de la descarbonització en 2030; aprovar metes i objectius, i dissenyar un full de ruta per a aconseguir la descarbonització dels campus, amb una visió de justícia climàtica.

Així mateix, es compromet a comunicar a la comunitat universitària el valor social del procés de descarbonització per a conscienciar i implicar la ciutadania; alinear a la missió climàtica i dotar d'una orientació estratègica les aportacions que es realitzen des de la comunitat universitària de la UV (personal docent i investigador, d'administració i serveis, alumnat, facultats i escola, departaments, instituts d'investigació, centre cultural, jardí botànic i altres estructures de la UV) com a actors de l'ecosistema d'innovació de la ciutat de València; i generar nous espais de cogeneració de solucions, diàleg estratègic i orientat a la transferència mútua de coneixement i incidència sobre les polítiques públiques orientades a la consecució de la missió climàtica de la ciutat.

Arxivat a:

Destacats