La solvència dels comptes de l'Ajuntament de València permet amortitzar deute, ampliar el patrimoni municipal i atendre emergències

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuan
L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuan

El Ple de l'Ajuntament aprovarà dijous que ve una modificació de crèdits, la segona de l'exercici per incorporació de romanents al Pressupost 2022, per un import total de 70 milions d'euros (69.590.067,22 €), que ha sigut possible, tal com ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó, gràcies a "la solvència dels comptes municipals, i a "la gestió eficient i honrada que fa aquest govern dels recursos de les valencianes i els valencians". Ribó, acompanyat del regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha detallat les partides de la modificació creditícia, que permetrà continuar amortitzant deute i, al mateix temps, incrementar el patrimoni municipal per a ampliar els servicis a la ciutadania.

"Hem sigut capaces de dur a terme una gestió molt solvent, i per això tenim un important romanent de tresoreria que ens permet invertir per a millorar la ciutat, els barris i els pobles, i a més atendre les emergències, tant les derivades de la pandèmia com les sobrevingudes, com és el cas de la guerra a Ucraïna", ha explicat Ribó. L'operació econòmica, que aprovarà demà la Junta de Govern Local, i posteriorment el Ple, incorporarà a l'actual Pressupost els romanents, és a dir, el superàvit, de l'exercici 2021, que permetrà dur a terme una amortització anticipada de préstecs per import de 23.760.222 euros.

L'alcalde s'ha detingut a descriure l'evolució de l'endeutament de l'Ajuntament en els últims anys, "perquè aquest és l'indicador clau de l'eficàcia i la solvència d'aquest govern". "Ens trobem un ajuntament amb un deute de 784 milions d'euros, d'un pressupost de 738 milions, és a dir, més del 100% de deute", ha recordat Ribó. "Però ara estem amb un deute que no arriba al 30%, segons les previsions de 2022, i això sense comptabilitzar els 23 milions que s'amortitzaran amb aquest modificat". "Per tant –ha argumentat l'alcalde- la cosa canviat significativament: de més d'un 100% de deute a estar per davall del 30%".

La resta de l'operació preveu un total de 58,9 milions d'euros específicament per a inversions i ajudes de diferent tipus, així com per a solucionar emergències. L'alcalde ha recordat que València "és una ciutat solidària" i ha recordat la reserva d'1,4 milions d'euros (1.392.285 €) que es destinaran a habilitar els recursos necessaris (allotjament, manutenció i atenció psicosocial) per a atendre persones d'origen ucraïnés refugiades de la guerra. La iniciativa inclou també la prestació d'assistència jurídica i assistència psicològica a la població acollida, així com suport a les i els menors nouvinguts a la ciutat de València des d'Ucraïna, ha explicat Ribó.

Així mateix, la reserva econòmica permetrà donar suport a l'Empresa Municipal de Transports, EMT, amb una injecció d'11 milions, tant per a pal·liar els efectes de la caiguda del passatge durant els pitjors moments de la pandèmia (6,1 milions) com per a afrontar l'augment del preu dels carburants (4,8 milions).

També es dedicarà una part important del muntant (22,8 milions) a l'expropiació de terrenys per a augmentar les dotacions públiques. Per exemple, han assenyalat Ribó i Sanjuán, es preveuen accions com la conclusió de la urbanització de la part final de Blasco Ibáñez, vinculada al desenvolupament del Cabanyal; l'ampliació del Parc de la Rambleta; o a l'adequació d'una zona verda al carrer de Ramón Perelló.

I, en aquest context, l'alcalde ha destacat la partida de 5 milions d'euros per a l'adquisició de determinats béns, com serà el cas del Palau de Montortal, situat al costat del Palau de Cervelló, seu de l'Arxiu Històric Municipal, que servirà precisament per a escometre l'ampliació de l'Arxiu (uns dos milions i mig d'euros) així com possibles adquisicions de nous habitatges o de noves instal·lacions per al municipi, com per exemple l'antiga Delegació d'Hisenda. "En definitiva –ha conclòs l'alcalde- aquests comptes sanejats posen de manifest que l'Ajuntament funciona adequadament, que els nostres comptes ens permeten fer front a tots els problemes que apareixen, i sense deixar d'adquirir un nou patrimoni municipal per a prestar els servicis a la ciutadania". "I si algú parla d'impostos –ha afegit- cal dir-li que hem sigut capaços de sanejar els comptes amb un nivell impositiu per davall de les grans ciutats de l'Estat, com per exemple, Madrid".

Més de 1.300 milions de pressupost consolidat

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha argumentat en la mateixa línia, i ha assegurat que aquests comptes "són el resultat d'un treball de fons que ens ha fet aconseguir un descens del deute del 75%". Sanjuán ha explicat que amb aquestes incorporacions, el pressupost municipal consolidat per a 2022, que era inicialment de 1.096 milions d'euros, superarà els 1.300 milions per primera vegada en la història de l'Ajuntament.

L'edil ha detallat la resta de la distribució de les partides fruit d'aquesta modificació creditícia, com ara els 1,9 milions que es dedicaran a escometre el Pla de Ciberseguretat de l'Ajuntament, així com al desenvolupament de tecnologies de la comunicació "per a continuar impulsant l'avanç tecnològic que ha portat aquest ajuntament a avançar dues dècades en tot just dos anys", ha afirmat. També es reservaran 1,5 milions a reforçar les polítiques d'ocupació; es contempla també la licitació del contracte del servici de neteja, dragatge i conservació de ribes, canals i séquies de titularitat municipal en l'àmbit de l'Albufera, el conveni amb l'Institut Valencià de Finances per al finançament de la prima promocional dels préstecs bonificats atorgats a empreses amb seu social en el municipi, o el nou contracte dels servicis de desinsectació i desratització de la via pública, solars i xarxa de clavegueram pública.

Destacats