València

La revolució dels mercats municipals de València

Des del Govern de la Nau s’ha apostat per revitalitzar un sector imprescindible per a la ciutat: els mercats

1 minut

Els mercats municipals són una part essencial de la cultura valenciana, però també un important motor econòmic per a la ciutat. Els seus productes frescos i de qualitat, però també la proximitat i el bon ambient que es respira no solament fa que s'hagen convertit en un dels espais per excel·lència per a anar a comprar, sinó que també formen part dels atractius turístics de València.

I, com no podia ser d'una altra manera, en els últims anys, han sigut moltes les accions que s'han impulsat des del Govern de la Nau, concretament des de la regidoria de Comerç, encapçalada per Carlos Galiana, per a, d'una banda, incorporar millores que els ajuden a adaptar-se als nous temps, però també amb l'objectiu d'atraure aquests espais emblemàtics a un públic més jove.

D'aquesta manera, iniciatives com #ClickAlMercat, el concurs fotogràfic per a mostrar l'essència dels mercats municipals valencians, o el Bonic/a Fest, un dels esdeveniments gastronòmics per excel·lència que acumula un gran èxit de participació, han fet que l'objectiu s'haja complit. I és que, com explicava el regidor Carlos Galiana, "l'objectiu és incloure als mercats municipals en el mapa comercial de la ciutat, generar comunitat d'usuaris que s'acosten i es retroben amb ells, però també fer valdre els productes locals i recuperar una xarxa alimentària saludable de proximitat, ecològica i sostenible".

No obstant això, a part de promocionar un dels tresors de la ciutat, com són els mercats, des de la regidoria de Comerç de l'Ajuntament de València també s'ha apostat per dur a terme importants millores que, encara que no són visibles, sí que són imprescindibles per a equipar als mercats amb l'última tecnologia.

Així, alguns exemples són les obres del mercat Rojas Clemente, licitades el passat mes de desembre, per a la construcció de noves cambres frigorífiques o la renovació de la instal·lació de fred industrial i la xarxa elèctrica; així com la reforma del Mercat de Jesús per a millorar les seues instal·lacions.

Així i tot, si hi ha una obra que destaca, sens dubte, és la remodelació integral del Mercat del Grau. Amb un pressupost de 2.400.000 euros, es tracta d'un dels projectes més ambiciosos que ja ha començat a fer els seus primers passos. El passat mes de febrer arrancaven les obres que tornaran a convertir aquest mercat en un espai de referència, a més de revitalitzar el barri amb una sèrie d'actuacions que s'estendran als voltants del mercat.

Aquest projecte de rehabilitació començarà per canviar la seua façana actual per una àmplia vidriera que envoltarà tot l'espai, però també suposarà un canvi radical en el seu interior. Les parades es reduiran de 24 a 19, deixant aquestes dues últimes per a destinar-les tant a la Tira de Comptar, com a l'organització de diferents esdeveniments.

No obstant això, un dels punts més destacats serà l'àmplia sala polivalent que associacions, confraries o veïns en general podrà sol·licitar per a reunir-se o organitzar activitats culturals. Així, aquesta sala, que se situarà en el centre del mercat, podrà continuar utilitzant-se fora de l'horari comercial del Mercat del Grau que, com a gran novetat, també obrirà les seues portes en horari de vesprada per a acostar-se a un nou públic.

La dinamització dels mercats municipals era tot un repte que s'ha complit amb escreix. Com explicava Carlos Galiana, en una entrevista a València Extra, "veníem d'una època on els mercats estaven absolutament abandonats. Ens trobarem amb moltes deficiències quant a infraestructures i, per això, apostarem per invertir en ells". Una inversió que continuarà creixent fins que els mercats municipals tornen a ocupar el lloc que es mereixen.