Al mes d'abril de l'any 2022 està previst que finalitzen les obres de reurbanització de l'entorn de la plaça de la Ciutat de Bruges, la Llotja de la Seda, el Mercat Central i l'Església de Sant Joan del Mercat. I ja s'ha començat a treballar en això. Ahir van començar els treballs en aquesta zona, que suposaran una de les actuacions de major envergadura per a la ciutat de València. Sandra Gómez va destacar que l'actuació s'executarà en quatre fases que es desenvoluparan en 12 mesos.
"Es tracta d'un dels projectes més importants de la ciutat València, ja que preveu la regeneració urbana d'un àmbit que es desenvolupa al voltant de tres Béns d'Interés Cultural (BIC), com són la Llotja de la Seda, el Mercat Central i Església de Sant Joan del Mercat. Transformarà l'entorn en un espai de conjunt unitari i el convertirà en un àmbit per als vianants, ja que suposarà la recuperació de 20.000m² de sòl urbà per a la ciutadania", destacava la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació d'Urbanisme.
Aquest projecte compta amb un pressupost pròxim als 6 milions d'euros i és finançat al 50% per la Unió Europea per ser un projecte que "ajuda a crear un entorn amable i lluitar contra el canvi climàtic". Fins ara, l'ajuntament ha estat sis anys treballant al costat de la Conselleria d'Obres i Infraestructures. Pel que, es tracta d'una iniciativa important i per això les obres duraran 12 mesos i es dividiran en quatre fases.
La primera fase va començar ahir a la plaça Ciutat de Bruges i adjacents (Carrer Vell de la Palla, Plaça de la Comunió de Sant Joan, i part del carrer Boatella). Dilluns que ve es tallarà l'avinguda de l'Oest "i la previsió -segons va explicar Gómez- és que les obres estiguen acabades en aquesta zona abans de la campanya de Nadal per a no afectar el Mercat Central".
La segona fase arrancarà el mes que ve, amb un àmbit d'actuació en la zona Nord de la plaça del Mercat, des de Bolsería fins al mercat Central, mentre que la Fase 3 començarà a l'agost sobre la zona sud de la plaça del Mercat i la 4 al novembre per a acabar l'actuació als carrers María Cristina i Carabasses.
En què consistiran les obres
Per començar, s'ha apostat per diferents tipus de paviments en funció de l'espai en el qual es treballe, que simularan els camins de l'aigua. D'aquesta manera, es col·locarà, al voltant de la Llotja un paviment de pedra natural similar al de la seua façana, i que contrasta amb el dels escalons, ja que "es tracta d'un dels paviments més antics de la ciutat".Per al voltant de l'Església dels Sants Joans, s'emprarà la mateixa pedra de la seua façana, però en format més xicotet. I, el més destacat, es pavimentarà amb llamborda recuperada de l'entorn del Mercat. "Un empedrat que ara roman ocult sota l'asfalt i que recuperarem".
Així mateix, s'ampliaran els espais verds amb la incorporació de més arbrat i, especialment, en la plaça del Mercat, se substituirà l'arbratge actual per palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València.
Per sectors
En la plaça de Bruges, un dels elements clau serà resoldre el final de l'avinguda de l'Oest, "adequant la seua traça a l'escala residencial del barri". Però, a més, s'afegirà un reticle de palmeres seguint els eixos de l'estructura del mercat, així com la instal·lació d'un sistema de pèrgoles que no sols dotaran d'ombres aquest espai, sinó que serviran per a camuflar el paisatge dels elements de l'actual pàrquing, com els ascensors i l'escala.Finalment, la vicealcaldessa va apuntar fa unes setmanes que "encara que es convertirà en zona de vianants en gran manera, es permetrà el pas tant del transport públic, com dels vehicles privats que accedisquen als pàrquings públics i privats". La zona de càrrega i descàrrega queda ja resolta amb l'espai destinat dins del pàrquing del Mercat Central, i s'instal·laran xicotetes zones d'aparcament de bicicletes.
Respecte a la plaça del Mercat, es netejarà el paisatge urbà amb la retirada dels actuals elements de senyalització de conversió en zona de vianants suau per a projectar un espai obert, unificat i per als vianants. Així mateix, cal destacar que es crearà una zona a manera de graderia, de quatre escalons, amb la qual s'aconseguirà recuperar la cota original d'accés a les Covetes i dotar-les de més valor. Això sí, en tractar-se de propietats privades, de moment no es preveu dotar-les de cap altre ús.
Finalment, en la coneguda com a Plaça Taula de Canvis, es preveu la seua conversió en zona de vianants i la ubicació d'una zona de jocs.
A més, Gómez va assenyalar que es garantirà, en tot moment, l'accessibilitat als diferents espais d'aquest entorn, així com el compromís d'apostar per una il·luminació eficient per a reduir la contaminació lumínica i l'aprofitament de l'energia. En aquest sentit, les pèrgoles generaran energia elèctrica per a proveir el local públic de la Llotgeta, permetent emprar l'energia sobrant per a elements de recàrrega de dispositius mòbils en l'espai públic.