- El PEC del Cabanyal incorpora tres vies verdes i la remodelació del passeig marítim
- Cuidem Cabanyal-Canyamelar valora com a insuficient la nova formulació del PEC
Ja ho deia la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez: "la crisi de la Covid-19 no frenarà la recuperació del Cabanyal-Canyamelar". I així ha sigut. El Pla Especial del Cabanyal (PEC) continua avançant, obrint el termini d'al·legacions fins al 3 de juliol perquè la ciutadania, partits i entitats puguen presentar les seues propostes o suggeriments de millora. "Hem accelerat la publicació del document perquè, entre finals de 2020 i principis de 2021, puguem tindre definitivament aprovat el pla i un full de ruta".
No obstant això, no és l'únic projecte de rehabilitació del barri. De fet, divendres passat, l'alcalde de València, Joan Ribó, anunciava la fi de la rehabilitació de l'antic escorxador del Cabanyal. Un edifici de 1910, "que anava a ser víctima de l'antic pla d'enderrocaments", i que ara albergarà espais per al gaudi de la ciutadania, com un espai multiusos o un per a exposicions, però també serà l'epicentre de l'estudi del barri en comptar amb un centre d'interpretació de la història del Cabanyal.
Símbol de la regeneració de tot un barri, que manté intactes les seues arrels, l'escorxador és un pas més en el camí de la dinamització d'un barri que ha estat anys maltractat, i vivint sota l'amenaça de la destrucció. I com eixe camí no es deté, des de l'Ajuntament de València també contemplen la rehabilitació de l'antiga Casa dels Bous, la rehabilitació de la muralla islàmica, que conforma "un dels elements patrimonials més reclamats per la ciutadania", o la construcció d'un nou centre cívic.
Situat entre els carrers Sant Pere i Lluís Despuig, i emmarcat dins dels projectes de l'estratègia EDUSI, el centre cívic del Cabanyal afavorirà tant la millora de l'entorn físic de la zona, com la cohesió social. Així mateix, un altre dels objectius serà afavorir la integració de la població en risc d'exclusió; potenciar la dinamització cultural i associativa del barri; i impulsar la integració cultural de la població mitjançant el desenvolupament de programes específics.
El disseny del nou centre cívic recuperarà la forma de les barraques originals amb murs blancs i gelosies. Respecte al seu interior, s'ha projectat la construcció de despatxos, aules, sales multiús, sales de teatre, aules de gimnàstica, camerinos i vestíbuls. I és que del que es tracta és de crear "un gran projecte de regeneració i rehabilitació d'un entorn molt degradat, que molt prompte serà un pol de dinamització social dins del barri", apuntava Sandra Gómez.
Així i tot, el canvi més significatiu arribarà quan es pose en marxa el Pla Especial del Cabanyal, que planteja la reducció d'altures de les noves edificacions, fins a un màxim de planta baixa i dues altures; la limitació d'habitatges turístics a un 10% en tot el PEC, "que suposa la restricció més dura de tota la ciutat"; o la construcció de 1.142 habitatges nous de les quals 697 pertanyeran al parc públic, és a dir, "el 61% del total que permetrà controlar el preu de l'habitatge".
Així mateix, s'ha projectat la creació de tres itineraris verds i per als vianants, que permetrà creuar el barri de manera més amigable. D'aquesta manera, hi haurà un itinerari des de l'avinguda dels Tarongers fins a La Marina; també es crearà tant un itinerari verd, que començarà al parc de La Remonta i arribarà fins a la plaça de les Drassanes, com una nova via verda litoral, que conformarà el nou passeig marítim que, en paraules de Gómez, "serà més orgànic i naturalitzat i menys lineal".
Encara que s'ha volgut deixar clar que la remodelació del passeig marítim dependrà d'un concurs d'idees, la veritat és que sí que s'especificaran una sèrie de criteris com la reducció de l'aparcament, un redisseny de la vegetació per a combatre l'illa de calor, o fins i tot la creació d'itineraris que permeten a la ciutadania caminar per l'arena, "com si foren xicotets oasis".
Uns projectes ja compten amb un full de ruta, mentre que uns altres, com els que s'inclouen dins del PEC, hauran d'esperar que s'aproven definitivament per a posar-se en marxa. Així i tot, la regeneració del Cabanyal-Canyamelar s'ha convertit en una prioritat per al govern municipal de la ciutat.