Comença a accelerar-se la regeneració del Cabanyal-Canyamelar amb l'aprovació de diferents projectes que no només contribuirà a incrementar els serveis del districte de Poblats Marítims, sinó que, a més, seran fonamentals per a dignificar la zona. Emmarcats dins de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), que compta amb el suport de la Unió Europea, aquestes actuacions permeten "avançar en la millora de l'espai públic tan demandat pels veïns i veïnes", ha assenyalat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez.
Així, d'una banda, ja s'ha adjudicat els contractes de serveis de redacció del projecte, direcció d'obra i coordinació de seguretat i salut per a l'execució de diferents obres que resoldran la connexió entre l'avinguda Blasco Ibáñez i el districte de Poblats Marítims. "En comptes d'eliminar els habitatges del barri, l'avinguda culminarà en una gran plaça i zona verda".
D'aquesta manera, els projectes s'han adjudicat en quatre lots que consistiran en la reurbanització de la vora oest del barri – Serreria i Lluís Peixó – desplaçant la rotonda actual i creant un gran espai de plaça i zona verda al costat de l'estació; la creació dels recorreguts de preferència per als vianants al carrer Vicente Gallart Arcipreste des del carrer Serreria fins al carrer Mediterrani, els carrers Comte d'Alaquàs i Don Vicente Guillot (Tío Bola) i el carrer Poble Nou de la Mar; la reurbanització de l'entorn del mercat del Cabanyal; i, finalment, la reurbanització i millora paisatgística dels carrers entre Serreria i Lluís Despuig, i entre Martí Grajales i Sánchez Coello.
No obstant això, no és el projecte que continua avançant. I és que l'Ajuntament de València treballa en la posada en marxa de nous serveis públics en el barri. En aquest sentit, no només es té prevista una inversió de 94.000 € per a convertir l'edifici de l'escorxador en un arxiu públic del Cabanyal, sinó que ja s'ha reiniciat la licitació del Centre Cívic per 2,4 milions d'euros procedents de l'EDUSI.
Respecte al primer projecte, com ha explicat la regidora de Patrimoni Històric i Recursos Culturals, Glòria Tello, es finançarà, també a través dels fons EDUSI, la compra de mobiliari, la dotació de compactes i material d'arxiu, assistència tècnica, definició, objecte i recopilació de material que constituirà el contingut de l'arxiu, que en principi estarà format per documentació (fotografies, plans, escriptures) i altres materials, amb l'objectiu que definisquen la identitat del barri del Cabanyal, dels seus veïns i veïnes i de la seua història i evolució.
"Cal recordar que aquest espai es va convertir en el centre de la resistència de Salvem a la degradació i l'enderrocament programat. El seu valor sentimental supera amb escreix els 110 anys d'història. Per això, ara, volem que siga un arxiu històric i un centre d'interpretació del barri", concloïa Tello.
Però, a més, quant a la creació del centre cívic, la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, el definia com un impuls per a "millorar la cohesió social del barri i el reconeixement de la diversitat com un dels seus valors". Sobre la reconstrucció de l'edifici que acollirà el Centre Cívic, ha explicat que la intervenció "busca reforçar el caràcter urbà de la trama edificatòria original existent en El Cabanyal". Per això, la distribució espacial estarà basada en la unió de moltes cases particulars, "emulant la naturalesa del mateix barri i fent possible que cadascuna de les barraques que conformen l'edifici alberguen un espai determinat".
Valía ha assenyalat que l'edifici es conforma a través de set barraques paral·leles de les quals dues seran espais exteriors. A més, la construcció seguirà criteris de consum energètic nul jugant amb l'orientació per a aprofitar els recursos naturals.
Finalment, el regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha anunciat l'extensió de la fibra òptica municipal per tot el barri, que "permetrà avançar en la seua transformació digital, implementant solucions tecnològiques en els edificis municipals, dotant-lo d'enllumenat intel·ligent i permetent que la façana marítima de València dispose de wifi gratuït i d'alta velocitat".
"Amb aquest projecte s'obrirà un gran ventall de possibilitats Smart City per al barri que oferiran nous serveis a la ciutadania i incidiran en el camí cap a un barri més intel·ligent, eficient i sostenible", ha apuntat Fuset.