La qualitat de l'aigua de l’Albufera és “probablement la millor de tot l'any”

Així ho assenyala un informe de l'Ajuntament de València en referència tant als canals com al llac

Guardar

Ullal GVA
Ullal GVA

El nivell d'oxigen en l'aigua de l’Albufera ha augmentat quatre vegades més en les últimes setmanes, per la qual cosa la qualitat de les aigües, tant dels canals com del llac, "és probablement la millor de tot l'any". Així ho assenyala un informe de l'Ajuntament de València, que destaca la contribució de les baixes temperatures de febrer i el buidatge dels ‘tancats’ com a decisius, així com les aportacions des del Túria i el Xúquer que s'estan duent a terme des de finals de la tardor.

Les xifres mostren 9 mg per litre amb saturacions superiors al 86% en els mesuraments de concentració d'oxigen. Uns números allunyats del punt d'inici de la perillosa anòxia, delimitat en els 2 mg/l. El bon estat de l'aigua es veu reflectit, a més, en què la temporada de pesca s'està desenvolupant "amb total normalitat", segons indiquen des de la comunitat de pescadors del Palmar.

No obstant això, la situació el novembre passat de l’Albufera era completament diferent. En aquell mes es van succeir episodis d'aigües negres per podriment a causa de la combinació letal de calor, palla d'arròs no retirada i temporal de pluges, que va obligar en el seu moment a Emergència Climàtica a activar un pla de xoc.

Xoc polític per l’Albufera

Fa un parell de setmanes, el PPCV denunciava l'"estat crític" de l’Albufera per l'acumulació de la palla d'arròs i mortaldat dels peixos, una cosa que obeeix a l'accionament dels motors dels ‘tancats’, que es posen en marxa en aquesta època per a buidar-los. «Són els exemplars que entren a l'hivern i queden atrapats en els canals de drenatge, principalment carpes que moren colpejades pels rotors de les motobombes», s'explica en el document.

Davant declaracions d'aquest calibre, el vicealcalde de València, Sergi Campillo, no va dubtar a replicar al partit que dirigeix Isabel Bonig. "Es menteix conscientment quan es diu que hi ha mortalitat de peixos pel podriment, una cosa que no és possible per les baixes temperatures d'aquesta època de l'any i perquè el que hi ha no és palla de l'arròs. El que fem és retirar la vegetació invasora, una cosa que va deixar de fer en 2011 el Partit Popular i que en 2016 recuperem nosaltres", afirma Campillo.

El també regidor d'Ecologia Urbana rebutja la visió "alarmista i catastrofista" i recalca que encara queda molta faena per fer. "La demagògia irresponsable del PP, que no es correspon amb els estudis científics de la Politècnica de València que parlen d'una clara millora i que el parc s'està recuperant respecte a les últimes dècades, quan va col·lapsar ambientalment", ha afegit el vicealcalde.

A la fi del mes de febrer, el Servei de Devesa-l’Albufera va començar amb la retirada de vegetació que envaeix els canals des de les ribes. Es talla el material abans de la nidificació per a facilitar el desguàs de la llacuna. Aquest tipus de treballs es porten fent des de 2016 perquè les restes flotants no deriven en perillosos tamponaments, ja que la no retirada podia provocar descomposició en l'aigua, o el seu arrossegament cap a camps o platges en el cas de fortes pluges.

Destacats