La tradicional processó cívica del 9 d'Octubre tornarà a eixir al carrer amb motiu de la festivitat de la Comunitat Valenciana que, per primera volta, després de la pandèmia del coronavirus, "se celebrarà amb normalitat i amb totes les mesures de seguretat que recomana la Conselleria de Sanitat al respecte". Concretament, l'Ajuntament, que enguany ha canviat el recorregut de la processó per les obres de la plaça de la Reina, ha reduït el nombre de persones que poden participar en esta marxa, i celebrarà les diferents activitats pirotècniques descentralitzades, per evitar una gran concentració de persones. L'alcalde Joan Ribó ha reconegut que "es tracta un dia complicat, des d'un punt de vista organitzatiu, perquè a més de la processó se celebrarà la desfilada de Moros i Cristians i s'han comunicat cinc manifestacions que es duran a terme en horaris i recorreguts diferents perquè volem que siga un dia de celebració per a tots i per totes, i hem de fer-ho per a fer entre tots un país cada dia més fort i potent".
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha realitzat estes declaracions després de presidir la reunió de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat per coordinar accions i la celebració de la festivitat del dia 9 d'Octubre. Joan Ribó ha assegurat que "després d'unes falles que s'han desenvolupat sense incidències, l'Ajuntament aborda la festa del Dia de la Comunitat Valenciana amb unes condicions totalment comparables".
El primer lloc, l'alcalde ha donat compte del canvi del recorregut de la processó. "La policia ens havia proposat diferents possibilitats per evitar les obres de la plaça de la Reina i finalment hem decidit que eixirà de l'Ajuntament i passarà pel carrer de les Barques fins al Parterre. I tornarà cap a la casa consistorial pels carrers Colom i Roger de Lauria, per tractar-se aquesta d'una via oberta i directa per arribar a l'edifici consistorial", ha explicat en afegir que en este acte, "per seguretat enfront de la Covid, s'ha introduït també, com a novetat, una reducció del nombre de persones que poden participar".
"En general –ha subratllat- des de l'Ajuntament mantindrem aquelles mesures que ens recomana la Conselleria de Sanitat". Així, l'alcalde ha destacat que "hi haurà activitats pirotècniques, mascletaes i castells, tot descentralitzat, com hem fet en Falles que hem aconseguit fer-les sense cap problema".
Pel que fa al civisme i les mesures de seguretat, l'alcalde ha assegurat que aquestes seran les mateixes que altres anys. "És cert que és un dia complicat, des del punt de vista de l'organització, perquè de matí es desenvoluparà l'esmentada processó, i a la vesprada la desfilada de Moros i Cristians i cinc manifestacions comunicades". "Amb tot –ha celebrat- s'ha aconseguit un temps i recorregut diferent per a cada una d'aquestes cites".
"El que volem és que el dia 9 d'Octubre siga un dia de festa, i que tots els valencians i valencianes ho celebren en honor de la nostra Senyera, que rememora la vinguda de Jaume, I festegen l'alegria de fer un país cada vegada més fort i potent, i tots junts", hi ha conclòs Ribó qui també ha fet una crida a "la responsabilitat i la prudència".
Per la seua banda, la delegada del Govern, Gloria Calero, que també ha incidit en la idea que el 9 d'Octubre "ha de ser un dia de celebració, convivència i reivindicació", ha valorat "el treball dels professionals que participen coordinadament per a preservar la seguretat de qui vol manifestar el seu sentir".
Actes festius del 9 d'Octubre
Els actes festius que començaran demà, sis d'octubre amb un concert extraordinari de la Banda Simfònica de València, dirigida per Rafael Sanz Espert, als jardins del Palau de la Música. El 7 d'octubre hi haurà també un concert de l'Orquestra de València, dirigida per Rubén Gimeno, a l'auditori del Palau de les Arts,
La vespra del 9 d'octubre, el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València exposarà la Reial Senyera per tal que puga ser visitada per la ciutadania de 16 a 21 hores. També de vesprada la plaça de l'Ajuntament acollirà la mostra de balls, música i cançons valencians amb la participació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana i també hi haurà mascletades nocturnes i castells de focs artificials.
El 9 d'octubre es celebrarà la processó cívica, mascletaes al migdia en diversos punts de la ciutat i, de vesprada, es celebrarà l'entrada de moros i cristians, que recorreran els carrers del centre de la ciutat. Ja de nit, la jornada finalitzarà amb un castell de focs artificials.