«La recuperació de la plaça de l’Ajuntament per a vianants es du a terme amb un procés participatiu extens que compta amb la ciutadania. La primera fase d’esta intervenció ha implicat el desviament del trànsit rodat i la reordenació d’este espai que s’ha fet com un pas previ a la futura reforma urbanística. I esta actuació, que s’ha desenvolupat en el marc del projecte municipal "València, ciutat de places", no s'ha improvisat. Es més, el projecte pel disseny final serà objecte d’un procés participatiu i un concurs d'idees per tal d'aconseguir un espai saludable i amable per a les persones». Així ho ha explicat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, durant el Ple extraordinari que s’ha celebrat, a petició dels Grups Municipal Ciutadans, Partit Popular i Vox, «per a la paralització de les obres de conversió en zona de vianants provisional d’esta plaça».
En esta sessió, en què, segons les mesures de seguretat adequades, han participat els regidors i regidores presencialment i telemàticament, el primer edil també ha aclarit, davant una altra proposta dels grups de l’oposició «perquè l’Ajuntament adquirisca proves diagnòstiques de la COVID-19 i màscares, que «este govern municipal sempre seguirà les directrius de les autoritats sanitàries i en este moment, esta petició no té cap sentit des d'un punt de vista epidemiològic i no està avalada per cap autoritat sanitària».
En primer lloc, a l’Hemicicle s’ha parlat de la plaça de l’Ajuntament. I tots els responsables municipals han dedicat les seues primeres paraules per mostrar la seua solidaritat amb les víctimes de la pandèmia de la COVID-19.
L’alcalde ha lamentat la proposta dels grups de l’oposició «perquè és la mateixa que feren a l’anterior Ple», i els ha reiterat el projecte de govern «de convertir València en una ciutat de places, un projecte que va estar exposat i que estava al programa comú del Govern del Rialto, amb quatre fases: la de participació, la de conversió en zona de vianants provisional, el concurs d’idees, i el projecte i execució final». Per tant, ha sentenciat, «no aturarem el procés de conversió de la plaça de l’Ajuntament en un espai per als vianants».
«Estem al segle XXI, el segle del cotxe va ser el passat », ha puntualitzat el primer edil, en recordar que durant els treballs de substitució de l'asfalt «sobre el qual, fins ara, circulaven i manaven els cotxes, per un altre, en què es posa en primer pla a les persones, s’ha trobat el sòl de pedra rodada per on circulava el tramvia». «I ara –ha continuat- hi ha un canvi de paradigmes a totes les ciutats europees, concebem la mobilitat d’una manera sostenible, apostem per fer-la compatible amb una ciutat saludable amb espais per a les persones, perquè els xiquets puguen jugar i els majors passejar».
L’alcalde que també ha fet declaracions al respecte, davant les preguntes dels periodistes, durant la visita a la base de salvament marítim de Creu Roja en Pinedo, al Ple s’ha dolgut «d’aquells, normalment polítics conservadors, amb una visió conservadora, a qui els molesten els canvis, perquè amb les modificacions la vida de les persones millora». «En cas contrari, encara escriurien sobre pedra, tot i que encara hi ha gent que encara pensa que la terra és plana i és el centre de l’Univers».
«La resistència al canvi és un pas enrere amb el qual hem de comptar però el desenvolupament de l’ésser humà està vinculat als canvis» ha continuat Ribó, qui, a més, ha enumerat els avantatges que la conversió en zona de vianants suposa per
«La plaça no està en la seua fase definitiva. Primer hem fet un desviament del trànsit rodat, per a impulsar l’accés de vianants, de transport públic i de bicis. Estem ja en la preparació de la segona fase, amb un procés participatiu i concurs d’idees, i finalment vindrà la remodelació urbana de la plaça, amb el seu aspecte definitiu. Amb tot –ha celebrat- ja comptem amb dades positives com que la conversió en zona de vianants del centre ha augmentat un 30% l’ús dels autobusos de l’Empresa Municipal de Transport (EMT)».
En el torn d’intervencions, que s’han realitzat segons acord de la Junta de Portaveus, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha començat la defensa de la seua proposta fent-se ressò de «declaracions passades de membres del grup socialista que asseguraven que de la conversió de plaça de l’Ajuntament en zona de vianants s’anava a encarregar la Delegació d’Urbanisme, i no ho anava a fer amb jardineres». Fernando Giner ha preguntat «quin sentit té que esta actuació la duga a terme l’EMT», i ha qüestionat «les condicions amb les quals s’ha fet, «en tres dies i sense afavorir la lliure competència, amb una empresa que no té res a vore amb la mobilitat i el transport».
El regidor de Vox Vicente Montáñez ha sol·licitat la paralització de les obres «que s’han fet aprofitant el moment en què els autònoms pensen com pagaran les seues pròximes factures». Montáñez, que ha dit conèixer «l’activisme» del regidor de Mobilitat, Giusepe Grezzi, s’ha mostrat «soprés amb l’actitud dels socis de govern encapçalats per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez». «Li han donat via lliure al cacic urbanístic que ha permés una estafa de 4 milions d’euros, sense sentit».
El regidor del Partit Popular Carlos Mundina ha aclarit que el problema per al seu grup no és la conversió en zona de vianants de la plaça més emblemàtica de la ciutat, «però sí que es planteja el moment elegit per fer esta actuació, justament quan tots els estalvis haurien d’haver-se destinat per pal·liar l’impacte de la pandèmia». «El debat és com i quan s’ha fet», ha explicat amb al·lusió «a l’opinió d’experts que han proposat, entre altres, la convocatòria d’un concurs d’idees (amb un jurat per tècnics i professionals) per afrontar la intervenció», a la que el PP afegiria la condició que per la plaça no passara transport públic. Carlos Mundina també ha parlat de les «afeccions» d’esta intervenció a la resta del centre. I ha demanat «que rectifiquen i escolten els usuaris de l’EMT per rectificar».
En desestimar la moció, ha intervingut el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha donat compte de l'encàrrec directe per al disseny de la conversió en zona de vianants provisional de la plaça de l'Ajuntament. Ha assegurat que «València mereix i agraïx la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament», i ha aclarit que «els contractes que s’han dut a terme amb tal fi, sense problemes, perquè a este govern en termes de transparència no li guanya ningú».
«Per part de l’EMT es va fer un contracte menor, i directe per interès de convertir la zona en espai de vianants ràpidament que, d’altra banda, ha comportat per exemple, «un impuls del comerç local de proximitat perquè quan la gent camina i passeja, es crea un ambient que afavoreix el mercat de proximitat». «I és que aspirem a tindre una plaça de futur, per a les persones, que a més beneficie l’economia», ha conclós Giuseppe Grezzi.
La portaveu del PP, María José Català, ha considerat que «l’EMT hauria d’estar més preocupada per la seua situació financera en lloc de donar-li a la seua colla d’amics este projecte». «De moment, s’ha fet amb huit contractes, sis menors que s’han convocat de forma exprés, amb una maniobra d’escapisme que, a més, costaran 1,2 milions d’euros, que haurien d’haver-se destinat altres necessitats de la ciutat».
Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha ressaltat que «amb la intervenció de Giuseppe Grezzi queda clar el regidor de Mobilitat té massa responsabilitat que, per altra banda, no té capacitat per assumir». I ha destacat que al cap de tres dies de constituir-se l’empresa objecte de la polèmica el responsable de Mobilitat ja li havia fet el primer encàrrec des de l’EMT, empresa a la qual els estafadors xinesos han furtat 4 milions d’euros per la manca de gestió».
El portaveu de Vox, José Gosálbez, ha instat la regidora d’Urbanisme «perquè done un colp a la taula» .«Parlem d’Urbanisme però sense consultar a la responsable d’esta competència, i aleshores ¿per què s’encarrega del contracte l’Empresa Municipal de Transport?» ha preguntat, després de qualificar l’actuació «d’opaca». «A més, l’equip de govern parla de 3.866 valencians que donaren llum verda a la conversió d’esta plaça –mitjançant procés participatiu-, una xifra que no representa a la totalitat de la població, tal com vol fer creure el Govern del Rialto amb els seus procesos de participació», ha dit.
FER FRONT AL CORONAVIRUS
D’altra banda, l’alcalde ha tornat a intervindre per analitzar la proposta del Grup Popular d’instar a la Junta de Govern Local la compra del material necessari per a fer proves a la població.«Si volem saber el resultat de com està sanitàriament la ciutat hem de fer una mostra que done informació que hem d’analitzar. I en eixa línia treballem, amb dades que demostren que no ho fem tan malament, dades com les que ens diuen que a València tenim 227 casos per 100.000 habitants, i a l’Ajuntament zero persones contagiades. En València ens hem gastat més que comunitats més riques. Però no podem fer la prova a totes les persones perquè a més, a una persona a qui li diuen que hui que no té el virus, demà el pot tindre», ha manifestat.
La regidora Popular María José Ferrer s’ha mostrat «dolguda per rebre la censura de l’equip de govern davant la seua demanda de proves per la societat». Ha lamentat la falta de sensibilitat del govern local que haurà de fer-se responsable si es propaga la malaltia, i ha reiterat «la petició del seu grup per a protegir al personal municipal i al veïnat de València».
El portaveu de Vox, José Gosálbez, ha afirmat que «al govern local no es preocupa per la salut dels valencians i valencianes, i justifica este desinterés amb la gastada frase que no és competència de l’Ajuntament». «Una altra cosa és que l’alcalde siga un incompetent, tal com ho ha demostrat amb les polítiques de mobilitat», ha defés.
En nom del Grup Ciutadans, el regidor Javier Copoví, ha assegurat que la prevenció de la malaltia és molt important, així com les mesures dirigides a evitar la seua propagació. Per tant, l’Ajuntament ha de vetlar i obligar pel compliment de l’ús de les mascaretes i procedir amb el repartiment de masqueretes entre treballadors i població, amb atenció especial per a les persones més vulnerables.
Per últim, al Ple s’ha debatut, la proposta del Partit Popular d’aprovar un pla econòmic fiscal amb baixada d’impostos i bonificacions. A este respecte, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha indicat que per combatre la situació generada per la COVID-19, «l’Ajuntament treballa amb l’elaboració de mesures que des del primer dia s’estan adoptant, ajudes econòmiques per a les quals el consistori també precisa mantindre ingressos». «Les despeses són importants, i cal injectar diners al sistema per fer-ne front». De fet, ha recordat, «durant els últims Plens hem aprovat milions d’euros a l’atenció directa de les víctimes de la pandèmia, i vindran més ajudes, també indirectes com els 352 milions d’euros que hem destinat per a pagar a proveïdors».
La portaveu popular, María José Catalá, ha demanat «que es canvien les prioritats del Pressupost perquè no està adaptat a la situació actual, post COVID-19». «Portem temps demanant una programació de les ordenances fiscals i l’equip de govern no fa res, ni tan sols la suspensió definitiva de la denominada tasa de terrasses», ha criticat.
El regidor de Vox Vicente Montáñez, que ha assegurat que «el govern de progrés no s’adonat que la pandèmia del coronavirus ha sigut la dels imprevistos, i per això no contempla l’adequació dels pressupostos». «No hem sigut capaços d’evitar la destrucció del teixit productiu i si no es posem a treballar sense contemplar els programes electorals, el panorama serà molt pitjor».
En representació de Ciutadans, el regidor Pardo, ha subratllat que «la situació dels autònoms i dels treballadors que han patit un ERTO demostra la necessitat que totes les administracions disposen de mesures per a reflotar l’economia», «i en el cas de l’Ajuntament de València fa falta un nou pla economicofiscal», ha conclós.