La plaça Ciutat de Bruges s'obri de nou a la ciutadania, després de la seua remodelació

La vicealcaldessa i regidora Sandra Gómez ha destacat que s’ha complit amb el compromís amb les venedores i venedors del Mercat Central d’acabar les obres abans de la campanya de Nadal

Guardar

Obres Plaça de Bruges de València - Xisco Navarro València Extra
Obres Plaça de Bruges de València - Xisco Navarro València Extra

La plaça de Bruges s'obri al pas de la ciutadania. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha visitat aquesta vesprada la plaça, junt amb altres membres de la corporació, en concloure la primera fase de les obres de remodelació del Mercat Central. Tal com es va comprometre el Govern Municipal amb el sector comercial de la zona i venedors del mercat, la plaça està llesta per a la campanya de Nadal.

Tal com ha destacat Gómez, "hem complit amb el compromís adquirit amb el Mercat Central que la porta del recinte que dona la plaça de Bruges estiguera disponible per a un dels seus principals moments comercials, que és la campanya de Nadal". La vicealcaldessa i delegada d'Urbanisme ha volgut posar en valor "la recuperació d'aquest entorn que era, sens dubte, un espai en el qual no s'havia posat tot l'esforç necessari, i que, amb el seu anterior disseny urbà, s'havia convertit de fet quasi en una frontera entre el nucli comercial més vinculat al barri del Carme i els barris del Mercat i del Pilar". "Amb aquesta remodelació –ha afegit- acabem amb aquesta frontera que era l'antiga avinguda del Baró de Càrcer, hui avinguda de l'Oest, mitjançant una reorganització completa de l'entorn que posa en valor tot el seu caràcter històric".

A més, la delegada d'Urbanisme ha recordat que una de les reivindicacions de les i els venedors d'aquesta part del Mercat era aconseguir un caràcter atractiu i cridaner també en aquesta porta, com té la que està més pròxima a la Llotja; "i amb aquesta reurbanització de millora de tot l'entorn s'igualen les oportunitats comercials de tots els venedors i venedores", ha afirmat.

La Junta de Govern Local va aprovar, el mes de febrer passat, l'adjudicació de les obres del projecte d'urbanització per a la regeneració urbana de l'entorn de la plaça Ciutat de Bruges, Llotja de la Seda, Mercat Central i Església de Sant Joan del Mercat a l'empresa Pavasal, per un import de 4,8 milions d'euros i amb una reducció de termini de 104 dies sobre el termini inicial de 15 mesos. Es tracta d'un dels projectes més importants de la ciutat València, ja que preveu la regeneració urbana d'un àmbit que es desenvolupa al voltant de tres Béns d'Interés Cultural (BIC). El projecte transformarà l'entorn en un espai de conjunt unitari i el convertirà en un àmbit per als vianants, ja que contempla la recuperació de 20.000 m² de sòl urbà per a la ciutadania.

L'actuació s'executarà en quatre fases que es desenvoluparan en 12 mesos, amb la qual cosa s'ha previst que les obres finalitzen l'abril del 2022. La primera fase, que és la que ja ha conclòs, ha permés actuar sobre la plaça Ciutat de Bruges i adjacents (carrer Vell de la Palla, plaça de la Comunió de Sant Joan i part del carrer Boatella (tram entre Bruges i Valeriola). Tal com es va comprometre l'equip de Govern, les obres d'aquesta primera fase han conclòs abans de la campanya de Nadal, per a no afectar el Mercat Central ni els comerços de la zona. De fet, durant el desenvolupament de les obres, la ciutadania ha pogut continuar realitzant les seues compres amb normalitat en els comerços de l'entorn i en el Mercat Central.

La segona fase arrancarà el mes que ve, amb un àmbit d'actuació en la zona Nord de la plaça del Mercat, des de Bosseria fins al mercat Central, mentre que la Fase 3 començarà a l'agost sobre la zona sud de la plaça del Mercat, i la 4 al novembre per a acabar l'actuació als carrers Maria Cristina i Carabasses. A més, es preveu adequar una zona de jocs en la plaça Taula de Canvis; i així mateix, s'ha elaborat un disseny de paviments, que acompanyaran els diferents recorreguts a peu. En el cas de l'entorn del Mercat la pavimentació és amb llamborda recuperada com a element de connexió amb la memòria històrica.

Aquest projecte compta amb finançament europeu, a través de l'IDEA, amb un total de 3,2 milions d'euros per a sufragar part de la reforma de la plaça de Bruges i de la plaça del Mercat. Es tracta del sisé IDAE que rep la ciutat, i el de major quantia econòmica, i suposa un suport de la UE a aquesta actuació que ajuda a combatre el canvi climàtic i mitiga l'empremta de carboni, que promou la conversió en zona de vianants i elimina el trànsit privat en un entorn de tanta importància històrica i patrimonial.

La proposta desenvolupada en aquest espai urbà va ser presentada per la UTE Quintana-Peñín, de l'equip d'arquitectes Elisabet Quintana i Blanca Peñín, sota el títol Confluència, que va resultar guanyadora del concurs d'idees convocat pel Consistori. El projecte guanyador es basava en l'aspiració d'"unir l'entorn patrimonial més important de la ciutat, dotant-lo de connexió inspirant-se en l'aigua, la millora de la percepció i la integració dels monuments existents en l'espai urbà que es regenerarà". A més, el projecte ha sumat també les iniciatives plantejades per entitats i veïns, incorporant criteris com a perspectiva de gènere per a generar espais accessibles.

El passat dia 19 es va connectar l'enllumenat de la plaça, amb noves lluminàries que segueixen les alineacions d'arbres i façanes amb columnes amb focus en espais oberts o xicotetes places. El nou enllumenat s'ha disposat en l'avinguda Maria Cristina, la plaça del Mercat, el carrer Taula de Canvis, el carrer Vell de la Palla, la plaça Comunió de Sant Joan, el carrer Luxent, el carrer Boatella, el carrer Santpedor, el carrer Palafox i la mateixa plaça Ciutat de Bruges, i s'han suprimit alguns punts de llum als carrers de Liñán, d'En Gall, Blanes, Ramellets o Carabasses. Immediatament després s'han instal·lat les noves jardineres, distribuïdes d'acord amb el projecte Quintana, Peñín i Tarrasó.

Destacats