El Ple de l'Ajuntament de València va aprovar ahir la nova Ordenança Municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica amb l'abstenció dels grups de l'oposició. Entre altres coses, el text inclou la prohibició d'obrir bars a menys de 30 metres l'un de l'altre i pubs a menys de 65. No obstant això, per a l'hostaleria de la capital valenciana aquesta mesura no és motiu de preocupació, ja que els dubtes es generen entorn de la situació de les terrasses.
Davant això, el portaveu de la Coordinadora de Hostaleria dels Barris de València, Vicente Pizcueta, afirma que des de la plataforma defensen les mesures contra la contaminació acústica "que portàvem 20 anys reclamant". No obstant això, trasllada la seua preocupació respecte a la inseguretat jurídica que pateixen les terrasses amb aquesta nova ordenança que se sotmetrà, durant un mes, a informació pública.
Sense conéixer el detall de l'esborrany el que més preocupa el sector és la situació de les terrasses i els nous criteris que sembla implantar a l'hora de denunciar les suposades molèsties que puguen provocar. En aquest context, per a la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València aquesta ordenança no pot establir dreceres per a incrementar la pressió sobre les terrasses i ha de garantir la definició de criteris objectius i mesures tècniques rigoroses per a avaluar l'impacte ambiental de qualsevol activitat econòmica o social.
Segons argumenta Pizcueta, l'hostaleria "no se sent en l'ull de l'huracà d'aquest problema", però no pot "haver-hi un soroll de primera i un altre de segona", explica arran que des de l'Ajuntament s'atribueix a les terrasses com un dels principals focus de soroll al carrer. Per això, el que s'al·legarà des de la plataforma serà una major seguretat jurica i que "no per qualsevol queixa es genere un expedient a l'hostaleria".
"A la ciutat, l'hostaleria és el cinqué factor que provoca soroll. Hi ha altres factors com els problemes de convivència en edificis o les festes en pisos que provoquen més soroll que les terrasses. Per tant, la qüestió radica en com ponderem els diferents focus de soroll a la ciutat. Cal prendre mesures contra la contaminació acústica, i en això estem amb els veïns", explica el representant dels hostalers.
Atés que l'Ajuntament de València ha donat un mes per a presentar al·legacions, des de la plataforma hostalera van demanar "fa setmanes" una reunió amb el delegat de Contaminació Acústica. El seu portaveu assegura que el diàleg sempre ha sigut estret i que "tenim bones esperances" en què el resultat de les converses siga positiu.
Per part seua, el regidor de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, reitera que "València necessitava ja l'actualització de l'ordenança de 2008 per a poder recollir les modificacions legislatives de rang superior que van entrar en vigor quasi immediatament després de la seua aprovació"."El nou text, que destaca per a ser un document de consens, per fi atén els veïns i veïnes que des de fa temps reclamen una ciutat amb una major qualitat de vida, amb entorns saludables que garantisquen el seu dret al descans".
El representant de Compromís es va mostrar ahir obert a dialogar i consensuar aquesta ordenança que inclou un títol propi per als instruments de control (Mapa del soroll, plans d'acció, mesures urbanístiques i gestió dels zas), un altre títol propi per al soroll interior de les edificacions, i un altre per al soroll en domini públic.
A més, un total de sis articles i un annex regularan els tocs de campana, amb la finalitat de poder preservar aquest Espai Sonor d'Importància Cultural i cobrir el buit legal que tenia l'anterior ordenança. D'altra banda, la nova regulació potencia i reforça la labor que exerceix la Policia Local en la vigilància, control, mediació i resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana.