València

La nova Llei LGTBI valenciana serà capdavantera en tota Espanya

Serà la primera norma espanyola amb un capítol sencer dedicat a les persones amb variacions intersexuales o amb diferències del desenvolupament sexual

1 minut

lgtb

El Consell ha aprovat el projecte de llei valenciana per a la Igualtat de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI) que regularà, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, els drets del col·lectiu LGTBI i garantirà la igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

La llei constituirà un instrument per a prevenir agressions i corregir i erradicar qualsevol discriminació per qüestions d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

A més, es tracta de la primera norma espanyola que dedica un capítol sencer a la situació especial i diversa de les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual, i contempla l'engegada de mesures específiques de suport a la visibilitat i la sensibilització social sobre l'existència de cossos no binaris.

L'aprovació de la llei permetrà, d'una banda, consolidar els avanços que s'han produït en el nostre país i, per un altre, donar resposta a les demandes dels col·lectius i entitats implicades en la defensa dels drets LGTBI, l'esforç dels quals ha sigut el motor dels progressos que han tingut lloc fins ara.

Així, regula aspectes necessaris per a fer-la efectiva en els diferents àmbits de la societat, com el social, familiar, educatiu, cultural, sanitari o laboral i de les etapes de la vida, com la infància, la joventut o les persones majors.

A més, la llei pretén fer un reconeixement al col·lectiu LGTBI i establir una sèrie de mesures d'aplicació i seguiment de la llei a través de mecanismes de participació.

Prevenció dels delictes d'odi

L'informe de 2016 sobre delictes d'odi del Ministeri de l'Interior, evidencia que l'orientació i identitat sexual segueixen estant entre les principals causes de victimització, amb 166 casos registrats.

En aquest sentit, la norma prestarà una atenció integral a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia, per al que estableix l'elaboració d'un protocol específic i a més, crearà un servei públic d'assessorament i suport per a aquestes persones, que serà extensiu també als seus familiars i reunits.

També estableix que els municipis de més de 100.000 habitants hauran de comptar amb grups especialitzats en la prevenció dels delictes d'odi, dins dels cossos de la policia local.

Així mateix, la llei prohibirà l'ús de mètodes, programes o teràpies d'aversió destinats a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones i per a açò estableix que poden arribar a considerar-se com una infracció molt greu, la qual cosa pot portar aparellat sancions de fins a 45.000 euros.

Atenció sanitària

Quant al sistema sanitari públic, el projecte de llei arreplega que es promourà la realització de programes i protocols específics per a aquest col·lectiu, que donen resposta a les necessitats pròpies i en particular a la salut sexual i reproductiva de les persones LGTBI.

De la mateixa manera, inclou que la garantia de l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles en condicions d'igualtat.

Igualment, garantirà a les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual, una atenció psicosocial integral i adequada a les necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, socials, laborals i culturals d'aquestes persones. Existiran unitats de referència específica, i s'elaborarà un itinerari individual d'atenció sanitària integral.Suport institucional

La norma també preveu la creació del Consell Valencià LGTBI, que vetlarà pel desenvolupament de la llei i realitzarà el seu seguiment i evolució. Es tracta d'un espai de participació ciutadana de caràcter consultiu, i en el qual estaran presents tant les administracions competents com a associacions, organitzacions sindicals i persones expertes.

En aquesta línia també inclou la creació de l'Espai de la Memòria LGTBI, que albergarà arxius, registres i documents de la història de repressió que ha viscut aquest col·lectiu, i on es recorde a les persones LGTBI que van ser perseguides, torturades i assassinades.

Accions en l'àmbit educatiu

Respecte a les accions previstes en la llei en l'àmbit educatiu, s'incorpora el tractament de la diversitat sexual, familiar, de gènere i del desenvolupament sexual en la normativa reguladora del sistema educatiu.

Així, entre altres, inclourà en els currículums reglats continguts referents a aquestes qüestions i els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant casos d'assetjament o violència en l'àmbit educatiu inclouran qüestions específiques quan siguen per causa de LGTBIfòbia.

Les famílies LGTBI

Quant a les famílies LGTBI, la llei també protegirà als fills i filles, així com a les xiquetes i xiquets en acolliment per persones del col·lectiu LGTBI, per a evitar les situacions de discriminació que puguen patir per aquest fet.

D'altra banda, s'establiran mesures de suport específiques a xiquetes, xiquets, adolescents i joves LGTBI i es considerarà violència familiar aquella que patisquen pel fet de pertànyer a aquest col·lectiu en aquest àmbit.

Aportacions de la ciutadania

L'elaboració del projecte de llei per a la igualtat efectiva de persones LGTBI ha comptat amb la participació de set conselleries, de les diverses entitats del col·lectiu LGTBI i de tots els grups parlamentaris.

La consulta prèvia de la llei valenciana per a la igualtat de les persones LGTBI es va saldar amb la presentació de 84 propostes fetes per particulars i entitats, de les quals un 79 per cent es van incorporar al text normatiu.