'La nostra ciutat, el teu refugi': una campanya per a facilitar el lloguer d'habitatges a persones refugiades

Guardar

refugio
refugio

La regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, i les ONG Creu Roja, CEAR i ACCEM col·laboren en la campanya «La nostra ciutat, el teu refugi», l'objectiu de la qual és promoure l'accés a l'habitatge en règim de lloguer de persones refugiades. La regidora Neus Fábregas ha presentat aquest matí, acompanyada per representants de les organitzacions implicades, una iniciativa per afavorir la inclusió residencial i l'accés a l'habitatge de les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional, que en aquest moment són 582 a la província de València, repartides en centres gestionats per diferents entitats socials.

El projecte «La nostra ciutat, el teu refugi» va començar a desenvolupar-se l'any 2016 i aquesta és la seua tercera edició, en la qual el lema és «Lloga el teu habitatge en sols dos passos», des del qual s'aborden i es volen contrarestar les dificultats d'accés a l'habitatge en lloguer residencia per al col·lectiu de persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional.

«Hui presentem una campanya de sensibilització en favor de les persones refugiades i el seu dret a un habitatge. Des de l'Ajuntament de València impulsem el programa «La nostra ciutat, el teu refugi», juntament amb Creu Roja, amb CEAR i ACCEM per a poder desenvolupar línies d'acció que faciliten que les persones refugiades puguen accedir al lloguer d'un habitatge en condicions dignes i desenvolupar el seu projecte vital, facilitant als propietaris i propietàries eixa interlocució amb l'administració i amb les ONG», ha assegurat Neus Fábregas en la presentació de la campanya.

La regidora Neus Fábregas ha ressaltat la implicació de l'Ajuntament i de les ONG «davant la falta d'actuacions i de recursos del govern estatal, que és qui té les competències en matèria de refugiats», i ha recordat que si ja en condicions normals l'accés a un habitatge de lloguer «és difícil per a qualsevol persona, ho és especialment per als refugiats, ja que a més es dóna una especial dificultat jurídica administrativa». D'ací la campanya hui presentada, amb eixe esforç compartit «perquè tots puguen desenvolupar el seu projecte vital en la nostra ciutat».

Un tècnic representant de Creu Roja ha exposat els detalls de la iniciativa «Lloga el teu habitatge en només dos passos», que coincideix amb un moment en què «hi ha més demanda que ofereix de pisos de lloguer i es manté estereotips i prejudicis com a desconfiança, racisme i sovint xenofòbia, a l'hora de llogar a una persona refugiada després que haja passat entre 6 i 9 mesos en un centre d'acolliment temporal. La campanya promou un context de «normalitat, tranquil·litat i implicació pública i privada en el marc de la legislació vigent» i té com a objectiu «informar els propietaris i propietàries i eliminar desconfiances, a més de desmitificar prejudicis».

Ja són 30 les immobiliàries adherides també a la campanya, que compta igualment amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de València. El missatge clau inclou aspectes com a «normalitat, tranquil·litat, legalitat, implicació pública i orientació», amb aspectes concrets com la garantia que té l'arrendador que percebrà l'import del lloguer per part de refugiats inclosos en un programa estatal i amb dret a prestacions econòmiques. A més, existeix una assegurança d'impagament per a poder fer front a qualsevol situació anòmala que poguera produir-se.

A través de cartelleria, ACCEM, CEAR i Creu Roja informaran el sector immobiliari, població en general i propietaris de béns immobles, dels passos per a formalitzar el lloguer d'habitatges a persones refugiades, a més de brindar orientació específica per cada cas, de manera que els integrants del col·lectiu, després de la seua estada en els centres d'acolliment, un recurs del Sistema d'Acolliment Integral de Protecció Internacional, dependent del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, puguen continuar amb el seu itinerari d'inclusió en la societat valenciana.

Arxivat a:

Destacats