La Nit de l'Espolí se celebrarà el 25 de febrer

Guardar

mascleta-vertical
mascleta-vertical

La nit del 25 de febrer, a les 20.00 hores en l'antic llit del Túria, s'uniran la innovació i l'emoció en un espectacle inèdit denominat la 'Nit de l'Espolí' que consisteix en un espectacle pirotècnic que combina elements de les mascletaes diürnes amb focs artificials. Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva ha declarat que "anem a veure un espectacle molt innovador, gràcies a la col·laboració de Amstel i amb la millor tècnica i art de Ricardo Caballer. Recuperem també elements tradicionals per a fer un homenatge als indumentaristes. Combinarem elements patrimonials en un mateix espectacle: la pólvora i la seda. Esperem que siga una nit memorable".

L'espectacle, dissenyat per Ricardo Caballer, reivindica l'espolí, un teixit artesanal valencià que se segueix elaborant manualment i que consisteix a lligar un per un els centenars de fils de seda que recreen dissenys, a voltes centenaris, que eleven la indumentària valenciana a una categoria artística.

A la presentació de la Nit de l'Espolí han assistit, a més del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset; la fallera major de València, Raquel Alario; Ricardo Caballer, mestre pirotècnic de Ricasa; Alejandro Rodríguez, mànager de Relacions Institucionals Llevant de Heineken, i Elena Morales, directora de marca d'Amstel. L'espectacle pirotècnic dissenyat per Ricasa compta amb el suport d'Amstel, que col·labora amb la Junta Central Fallera i l'Ajuntament des de fa tres dècades. Alejandro Rodríguez ha declarat que la iniciativa "vol reivindicar l'espolí, tot un símbol faller amb un mèrit artesà incalculable i una història apassionant que demostra la profunditat d'aquesta festa".

Els valencians i valencianes que acudisquen podran contemplar un desplegament totalment innovador en un espectacle pirotècnic. Per a aconseguir-ho, sobre una estructura de 3.000 kg i 400 m2 se subjecta una grua situada a 50 metres d'altura, gràcies a la qual el públic veurà com es tix amb pólvora un espolí en el cel de la ciutat. "L'arrencada tindrà nou vegades més potencia que una mascletà de les que se celebren a la plaça de l'Ajuntament i durarà al voltant d'11 minuts, el doble que les mascletaes habituals. S'utilitzaran carcasses i efectes nous amb fins a 12 tipus de colors i, en demanda del gust valencià, farà molt soroll", en paraules de Ricardo Caballer. De qualsevol forma, "s'han reduït calibres perquè la gent les puga tenir més a prop; açò no és un castell perquè es queden a 50 metres i no senten gens", segons el mestre pirotècnic.

El terratrémol final començarà amb un tram horitzontal compost per 1.000 trons i seguirà de forma vertical subjecte a 45 metres d'altura per dues grues en què es dispararan altres 1.000 trons de colors més potents que els anteriors amb els quals es teixirà l'espolí. Finalitzarà amb un tancament aeri espectacular. Segons Caballer, "València s'havia quedat obsoleta quant a espectacles. Vull molt la meua ciutat i no m'agrada que s'estiguen fent alguns tan nous fora de la meua terra i que ací no es pogueren fer".

Per la seua banda, la fallera major, Raquel Alario, ha convidat "tothom que vinga el dissabte a gaudir d'aquest esdeveniment, en el qual es combinaran tots els elements fonamentals de la nostra festa, que ja l'han feta mereixedora d'eixa declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat, com són la indumentària i la pirotècnia".

Tindrà lloc entre els ponts de l'Exposició i de les Flors i podrà veure's des de l'Albereda i en els voltants del llit del Túria. Per a qui no puguen acudir, es transmetrà en línia amb les instruccions que poden veure's en el perfil de Facebook d'Amstel España. Elena Morales, brand manager d'Amstel, ha declarat que "només cal estar atents als perfils de xarxes socials d'Amstel España". També es podran veure les bases per a sortejos d'entrades per a veure l'espectacle amb la fallera major i autoritats.

Arxivat a:

Destacats