València

La mascletà de Tamarit homenatja al poble ucraïnés:"Que l'únic esclat en el món siga el de la pólvora"

La mascletá d'aquest dissabte ha tenyit la plaça de l'Ajuntament dels colors de la bandera ucraïnesa

3 minuts

'Mascletà' del 5 de marzo disparada en la plaza del Ayuntamiento por Pirotecnia Tamarit

La mascletà d'aquest dissabte, 5 de març, a càrrec de la pirotècnia valenciana Tamarit, d'Alfarrasí, ha tenyit la plaça de l'Ajuntament dels colors de la bandera ucraïnesa en solidaritat amb aquest país i repulsa a la invasió russa, en un "emotiu" i "dinàmic" espectacle precedit per un minut de silenci.

"Amb tot el que està passant en el món, les Falles no podem quedar-nos a un costat: que l'únic esclat que hi haja en el món siga el de la pólvora", ha cridat la Fallera Major de València 2022, Carmen Martín, després del minut de silenci, i ha reivindicat que "hui és a Ucraïna, però, siga on siga: no a la guerra".

Després d'aquest silenci en la plaça, i amb 110 quilos de pólvora, l'espectacle ha començat amb fum de color blau i groc, una part que no estava prevista en la proposta inicial, però que des de Tamarit han volgut incloure per a "donar una sorpresa" en homenatge a Ucraïna, ha destacat un dels socis de la pirotècnia, Vicente Carsí, després del tret.

I és que Carsí guarda vincles amb Ucraïna, ja que la seua dona és d'eixe país i, segons ha explicat entre llàgrimes, la seua família i ell quan va començar la guerra es trobaven a Ucraïna per a celebrar les noces de la seua filla. "Dos dies abans de les noces, va esclatar la guerra i vam haver d'eixir fugint", ha explicat, al mateix temps que ha recordat que "el vestit de noces es va quedar penjat de la porta i l'esmòquing en un penjador".

"Tinc tants sentiments contradictoris: estic feliç d'haver disparat, estic trist pel que està ocorrent i estic més feliç per les mostres d'afecte que m'esteu mostrant tots i per la visibilitat que esteu donant al problema d'Ucraïna", ha expressat.

Carsí ha comptat també que la seua dona, l'endemà passat d'arribar a València, va viatjar a la frontera entre Polònia i Ucraïna "per a ajudar a les famílies que passen i no saben on anar" a través de la fundació Junts per la Vida. "No sé d'on saca les forces, perquè ella és enginyera nuclear i treballava en Txernòbil quan va esclatar i ara es troba amb aquesta guerra", ha ressaltat.

En aquest sentit, ha aplaudit el treball que realitzen des de la fundació i ha fet una crida per a trobar cases per a acollir als més de mil ucraïnesos que està previst que arriben a la Comunitat Valenciana. A més, ha agraït l'ajuda de la diplomàcia espanyola i ha destacat la importància d'"una llei urgent per a regularitzar" a totes les persones ucraïneses que estan arribant a Espanya.

La pirotècnia Tamarit s'ha estrenat aquest dissabte en la plaça de l'Ajuntament després de dos intents fallits en 2020. "Tenim el trist honor d'haver batut un rècord: ens van suspendre dues vegades la mascletà en el mateix any. El dia 2 perquè feia molt de vent i ens van dir que dispararíem el 20, però va arribar la pandèmia i el van tornar a suspendre", ha declarat.

El balcó de l'Ajuntament ha comptat amb la presència de del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, el vicepresident del Grup del Partit Popular Europeu, Esteban González Pons, la presidenta del PP a la ciutat de València i portaveu d'aquesta formació al seu ajuntament, María José Catalá, que han compartit l'espectacle amb les Falleres Majors de València, la seua Cort d'Honor i els membres del consistori.

L'alcalde, Joan Ribó, ha mostrat el suport de la ciutat al poble ucraïnés "dient clarament que no té sentit aquesta guerra ni cap guerra". Per part seua, González Pons ha reiterat les paraules de Catalá per a subratllar que "el silenci és el contrapunt de les falles". "El silenci en falles produeix perplexitat i amb aqueix minut de silenci hem mostrat la nostra perplexitat davant la guerra tan injusta i bestial que s'està patint a Ucraïna".

També han assistit a l'espectacle la Fallera Major Infantil 2020 i la seua cort d'honor, la Falla Pintor Slotz-Burgos, la Falla Sant Rafael-Anton Martín, la Falla Cuba-Puerto Rico, així com una representació de les Juntes Locals de Bétera, Elda i Alboraia.
 

NOU PERSONES ATESES

Respecte al balanç sanitari, la mascletà d'aquest dissabte deixa un comunicat de nou persones ateses, encara que cap ha precisat l'evacuació a l'hospital. En concret, dues persones han sigut ateses per objectes estranys en l'ull, tres han patit una crisi d'ansietat, altres tres per lipotímia i una altra ha resultat ferida, segons informa Creu Roja.

La institució ha mobilitzat un dispositiu de 48 persones per a vetlar per la seguretat de l'espectacle: 34 socorristes, deu TES, dues infermeres i dos coordinadors, amb un total d'onze vehicles.